מאיר הר-ציון: אגדה שצמחה בלחישה משורשי העשב

מי שגדל בסביבת כוכב הירדן היה יכול לראות לא פעם דמות מרוחקת, גבר רזה, מגיע לחצר המשק לקחת תערובת להאכלת העדר. ואז אמר ילד לחברו: "זה מאיר הר-ציון שם"

אמנון לורד | 14/3/2014 15:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בימים ההם כל ילד שלא שיחק בבובות ידע מי זה מאיר הר ציון, וידע גם מי זה ד"ר מוריס אנקלביץ', שביצע את הניתוח המאולתר בגרונו והציל את חייו. זה היה בפעולת התגמול על משטרת א-ראהווה בספטמבר 1956. הוא היה אגדה ארץ-ישראלית שצמחה מלחישה של שורשי העשב. לא מהכל דיבורים. לא מיחסי ציבור בכלי תקשורת המוניים.

כמו דיין וטרומפלדור. מאיר הר ציון
כמו דיין וטרומפלדור. מאיר הר ציון צילום: ראובן קסטרו
מי שגדל בסביבה של כאוכב אל-האווה, מצוק התצפית כלפי מזרח, שם ממוקמת החווה על שם אחותו של הר ציון, שושנה, יכול היה לראות לא פעם דמות מרוחקת. גבר רזה, שלא נראה מרשים בהופעתו, עם טנדר פתוח או ג'יפ. מגיע לחצר המשק לקחת תערובת להאכלת העדר. ואז אמר ילד לחברו: "זה מאיר הר-ציון שם".

- גיבור בצבא וגיבור באזרחות: משפחת הר ציון לא מתרגשת ממיתוסים
- שותפתו של הר ציון למסע לפטרה: קיבלתי הצעה להצטרף ל-101
- הקרב החדש של מאיר הר ציון: העלייה לחומש כדי "למנוע מדינה ערבית"

מאיר הר-ציון שייך לגיבורים בתולדות היישוב שלפחות בתקופות מסוימות לא היתה לגביהם מחלוקת: אלו הם טרומפלדור, משה דיין והוא עצמו. כמו דמויות מהסוג הזה, גם מאיר איבד את הנפש הקרובה ביותר אליו, אחותו שושנה, שנרצחה ב-1954 בעת שטיילה עם חברה עודד וגמייסטר במדבר יהודה. כמו דיין וטרומפלדור, גם הר ציון היה נכה בגופו. הוא תמיד הוביל בראש הכוח, אבל שמעתי פעם ממי שיודע שלפני מאיר תמיד הלך - קורא במפה - דוביק תמרי.

השפעתו של מאיר על הסביבה חותכת. סיפר לי פעם גדי לאנס מבית אלפא, שהיה בן מחזור של שושנה הר ציון, כיצד מאיר גייס אותם לצנחנים. בני הקבוצה בבית אלפא עמדו ב-1954 בפני גיוסם לצה"ל. מאז תחילת מדיניות פעולות התגמול כשנה קודם בפעולת קיביה, הוטל בקיבוצי השומר הצעיר מעין חרם על הצנחנים. הבנים היו מתגייסים אז לחיל האויר או לנח"ל. קצת לחילות אחרים. לאנס סיפר שמזכירות הקיבוץ אסרה עליהם ללכת לצנחנים. מאיר הגיע, כינס את בני הקבוצה, ולקח את כולם איתו לצנחנים. הדיקטטורה האידאולוגית נכנעה.
 
צילום: אסף קוטין, במחנה
מאיר הר ציון ואריק שרון צילום: אסף קוטין, במחנה

המורה של נתניהו וברק

קשה לחבר בין השם מאיר הר ציון למלה "כריזמה". אבל העובדה היא ששמו בלבד היה בו כדי להעניק תחושה של ביטחון וניצחון. כך היה ערב מלחמת ששת הימים. השמועה שמאיר הר ציון, הלוחם שנפצע כל כך קשה בפעולת תגמול, שוב התייצב בשורות הצנחנים, עברה מפה לאוזן. היה על כך אפילו דיווח ברדיו.

היה לזה כוח אדיר. ניר ניצן, שהיה בסך הכל סגן, הוא המפקד שבסופו של דבר הוביל את הלוחמים לכיבוש גבעת התחמושת בירושלים. כשעלה עמוד השחר, כמו שנאמר בשיר, כשחצי פלוגה שטפה בדם, הרים ניר את ראשו מהתעלה. מלמעלה, הוא סיפר לי כשהדריך אותי בתעלות, הוא ראה את מיכה קפוסטה ומאיר הר ציון, מביטים בו וצוחקים קלות. זה היה בשבילו המסר שהסיוט נגמר.

עצם המחשבה על מאיר הר ציון בן 80 היא משונה. הוא היה התגלמות הנעורים הצנחניים שמקורם בעמק יזרעאל. מאיר הר ציון מזוהה עם שלושה מיתוסים מגדירי זהות של שנות ה-50: יחידה 101, ההליכה לפטרה ופעולת הנקם הפרטית שלו כאשר הרג בדואים במדבר יהודה על רצח אחותו. אך בעוד שכדמות מעצבת תרבות הוא התפוגג בדור האחרון, במישור הלאומי-היסטורי דמותו נשארה חשובה ביותר.

את הדמויות הבולטות בדור הפלמ"ח, משה דיין ויגאל אלון, עיצב אורד וינגייט. את המנהיגות הצבאית בצה"ל של דור ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים עיצב ו"חינך" משה דיין. דור המנהיגים הביטחוניים של ישראל העכשווית גדל תחת השפעתו והשראתו של מאיר הר ציון. הוא הדמות המחנכת והמעצבת של ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון הקודם וראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, ושר הביטחון המכהן בוגי יעלון. 

צילום ארכיון
לוחמי יחידה 101, 1955 צילום ארכיון
בין הר תבור להר נבו

כשהגיע אברהם ארנן, יוזם ובונה סיירת מטכ"ל, לשוקת שבורה עם היחידה בראשית דרכה, הוא חזר כל הדרך לעין חרוד. ארנן היה בן למשפחת הרלינג הדתית בירושלים. אבל הוא

ידע שירושלים של הציונות הרלוונטית היא עין חרוד. יישובי העמק תרמו כשליש ואולי כמחצית מלוחמי 101. הר ציון היה קרוב משפחה של ארנן, וזה החליט בסוף שנות ה-50 לגייס מחדש את "הר הסייר" שידריך את קבוצת הלוחמים ביחידה שבנה.

הר ציון שכנע אותו שבמקום אנשים שיכולים להסתערב מעבר לקווים, הוא צריך לגייס קיבוצניקים בלונדיניים עם עיניים כחולות ורגליים שריריות. שבתי שביט, שנמנה על דור הלוחמים הראשון של סיירת מטכ"ל, סיפר לי בזמנו שהקריטריון העיקרי של מאיר לקבלה ליחידה היה מבט בוחן על הרגליים. רגליים שריריות, בנויות היטב, התקבלת. לא חייב שיהיה גם זבל פרות דבוק לשערות, אבל לא מזיק.

בהמשך, למרות הר ציון ולמרות התפיסות שלו, הסיירת עדיין דשדשה ואברהם ארנן שוב חזר לעין חרוד. הפעם כדי לגייס את יורשו של הר ציון בסיירת צנחנים, דוביק תמרי. דוביק הוא שהעלה את סיירת מטכ"ל על הפסים של יחידת-על כפי שהיא מוכרת היום. אך דמותו של הר ציון המשיכה להוות מעין מוקד השראה ועלייה לרגל. במשך השנים היה טקס קבוע של לוחמי הסיירת של עליה לרגל לחוות שושנה. לעתים אפילו כדי לתרום למאיר ימי עבודה.
 
אברהם ורד-במחנה
אריק שרון ומאיר הר ציון ביחידה 101 אברהם ורד-במחנה

התפיסה הביטחונית-אסטרטגית שעיצב אברהם ארנן בהשראת מאיר הר ציון מיושמת היום בצה"ל. לפי מה שסיפר לי בזמנו שבתי שביט, התפיסה של ארנן היא שהצטברות של פעולות נועזות, נקודתיות, כירורגיות, תשיג השפעה אסטרטגית מכרעת. מבחינה זו מאיר הר ציון - שנפטר כשהוא נשכח אי שם בכאוכב - רלוונטי לביטחון ישראל בדור האחרון יותר מאריק שרון.

שרון היה איש המצביאות המבריקה הכריזמטית של המערכות הגדולות. מאיר היה לוחם ששינה מציאות דרך ניווט, דרך הסתערות נועזת כמו בפעולת כנרת ב-1955, דרך גבורה של לוחמים בודדים.

הוא סיים את שירותו בדרגת סרן. הוא לא היה זקוק לשרביט הרמטכ"ל כדי להשפיע על צה"ל יותר מרוב הרמטכ"לים בתולדות המדינה. שמו של הצבר המובהק הזה הוא כל כך יהודי. וכמו דמות תנ"כית, הוא חי בנקודה שנמצאת על הציר שבין הר תבור להר נבו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...