שחר של יום חדש? החבל מתהדק סביב "השחר המוזהב"

שתי שופטות ותיקות מונו לנבור בעברה האפל של התנועה הפוליטית הניאו-נאצית "השחר המוזהב", ועד כה הן הצליחו לגרום לעזיבת חבר פרלמנט אחד וסילוקו של אחר. כעת הן מבקשות להסיר את חסינותם של שבעה פוליטיקאים נוספים מהמפלגה

הלנה סמית, אובזרבר | 24/3/2014 23:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בחצי השנה האחרונה הן ישבו במשרדן שבקומה השביעית וחיטטו בקרביה של התנועה הפוליטית האלימה ביותר באירופה. זו לא הייתה משימה שרבים היו רוצים לקחת על עצמם, אבל יואנה קלאפה ומריה דימיטרופולו, חברות ותיקות המשתייכות לדור הראשון של נשים-שופטות ביוון, נברו ביסודיות בכל פריט מידע שהגיע לידיהן הקשור במפלגת "השחר המוזהב" הניאו-נאצית.

עוד בנושא ב-nrg מעריב:
- יוון: הניאו נאצים שוב מרימים ראש
- "השחר המוזהב" מאיימת על יהודי סלוניקי
- יוון: שני נאצים מ"השחר המוזהב" נורו למוות

אחרי שעברו על תוכני המחשבים שהוחרמו מידי מנהיגי מפלגת הימין הקיצוני, חקרו עדים וצפו באלפי פריטי מידע – סרטי וידאו וצילומים, נאומים, מסמכים ובלוגים – הן חיברו תיק בן 15 אלף עמודים המנמק מדוע "השחר המוזהב" היא למעשה ארגון פלילי.

צילום: איי.פי
מנהיג ''השחר המוזהב'' ניקוס מיכלוליאקוס על רקע סמל מפלגתו הניאו-נאצית צילום: איי.פי
צילום: אי-אף-פי
פעילי השחר המוזהב מפגינים צילום: אי-אף-פי

בעקבות החקירה, שנפתחה בגלל רצח מוזיקאי מהשמאל, החלה הקבוצה הקיצונית לסבול מבקיעים. בשבוע שעבר התפטר אחד מחברי הפרלמנט שלה, וחבר אחר הודח אחרי שהתקבל מידע שלפיו גם הוא מתכוון לקפוץ מהספינה הטובעת.

"מערכת המשפט ביוון היא אחד המוסדות המריטוקרטיים היחידים ביוון, ושתי הנשים האלה אמיצות באופן יוצא דופן, עצמאיות ונטולות פניות", אמרה אליקי מוריקי, סוציולוגית מהמרכז הלאומי למחקרי חברה. "זה אירוני ששתי נשים נושאות בתפקיד כזה נגד מפלגה שהיא כל כך מצ'ואיסטית ומיליטריסטית".

אחרי עזיבת שני חברי הסיעה נותרו כעת למפלגה הניאו-נאצית 16 חברים בפרלמנט בן 300 המושבים, על אף שתשעה כבר נאשמים בסעיפי אישום שונים, ומהם שישה יושבים במעצר ומחכים למשפט. בחודש שעבר ביקשו קלאפה ודימיטרופולו להסיר את חסינותם של תשעה חברי סיעה נוספים, ובשבועות הקרובים צפוי הפרלמנט להצביע על כך.

אנשי הימין הקיצוני הגיבו עד כה לפעילות השופטות בשטף של ארס, וטענו שהן עושות דברו של הממסד הפוליטי הרקוב. ביום שישי האחרון שיגר מנהיג המפלגה הכלוא ניקוס מיכלוליאקוס הודעה לתומכיו בעיר פיראוס, והבטיח נקמה. "הם (אנשי הממסד) מנסים לשכנע את הציבור שמפלגת 'השחר המוזהב' מתפרקת", כתב המנהיג בהודעה שהוקראה בידי אשתו, חברת הפרלמנט אלני זרוליה. "הם לא הבינו עדיין ש'השחר המוזהב' תביא למפלתם".

מרוץ נגד השעון

מבחינת יוונים רבים, נטרולה של המפלגה היה צריך להתרחש כבר מזמן. במשך שנתיים מאז שהצליחה המפלגה לנצל את המשבר הכלכלי במדינה, לזכות ב-7 אחוזים מהקולות ולהיכנס לפרלמנט, כמעט איש לא העז להתעמת עם השיטות האלימות שלה ועם התנהגותה הביריונית. ובזמן שהמתקפות הגוברות על מהגרים גררו גינויים בארגוני זכויות אדם בעולם, המפלגות והאינטלקטואלים היוונים שמרו על שתיקה רועמת. הניאו-נאצים, לעומת זאת, הלכו והתחזקו על רקע רמות העוני והאבטלה.

"אי אפשר להצדיק את השתיקה הזו במדינה שחוותה כיבוש נאצי כה אכזרי", אמר המשורר נאנוס ולאוריטיס (92), שהיה מהבודדים ביוון שהעז לתקוף באופן פומבי את המפלגה. "הפסיביות של היוונים כלפי אידיאולוגיה שהיו קורבנות שלה היא דבר יוצא דופן", הוא הוסיף.

אבל נראה שהמערכת המשפטית נכנסה לריק הזה ושהיא נחושה לעשות את מה שהמערכת הפוליטית לא הצליחה. אף אחד לא יודע מה קלאפה ודימיטרופולו חושבות. השתיים, שמכהנות כשופטות כבר שלושים שנה וטיפלו בתיקים הקשים ביותר במדינה, אינן רשאיות לפרסם את דעתן מתוקף תפקידן. שוטרים חמושים עומדים במסדרון מואר בניאון מחוץ למשרדן ומאבטחים אותן מסביב לשעון. ומאז מינתה אותן התובעת לתיק, דאגו השומרים למנוע מהתקשורת לצלם אותן. עורכי דין שמכירים אותן כבר כמה עשורים מוכנים רק לומר שהן פועלות ללא מורא ויסודיות מאוד. "הן מדברות באמצעות מעשיהן", אמר אחד, "וניכר שהן מאמינות ש'השחר המוזהב' היא לא רק ארגון פלילי המתחזה למפלגה פוליטית אלא גם ארגון המבוסס כולו על השלטת פחד".

כעת מנהלות שתי הנשים מרוץ נגד השעון. ביוון אי אפשר לאסור מפלגה שנבחרה בהליך דמוקרטי, ולרשויות יש 18 חודשים בלבד כדי לגבש תיק נגד חברי פרלמנט חשודים.

אבל גם אם המפלגה מאבדת גובה, מעטים מאמינים ש"השחר המוזהב" הגיעה לקץ דרכה. אמנם לפי הסקרים היא מאבדת מכוחה כמפלגה השלישית בגודלה ביוון, אבל אין עוד מפלגה במדינה שמצליחה לזכות בכל כך הרבה קולות מחאה של אזרחים המיואשים מהמצב הכלכלי ואשר רוצים להעניש את הממסד הפוליטי.

צעדי צנע בתצורה של קיצוצים והעלאת מסים סייעו ליוון לערוך את התיקון הפיסקאלי המשמעותי שנרשם עד כה בעולם, אבל הם גם דרדרו את יוון למיתון העמוק ביותר מאז מלחמת העולם השנייה ויצרו אווירה שבה היה קשה לדכא את המפלגה הניאו-נאצית. "אני לא חושב שאנחנו קרובים לסופו של 'השחר המוזהב'. אנשים שמצביעים לה נוטים לשקר בסקרים", אמר הפרשן השמרן הוותיק גיאורגוס קירסטוס. "זו מפלגה מאורגנת מאוד, והיא תזכה במאי הקרוב לפחות באותם שיעורי תמיכה שהשיגה בבחירות לפרלמנט האירופי ביוני 2012. ייקח ליוון עוד זמן רב עד שתצליח להיפטר מהצרה הזאת".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אירופה''

פייסבוק