פילוג באוקראינה: האם הגיבור המקומי תמך בנאצים?
סטפן בנדרה, לאומן אוקראיני שזוכה להערצה מצד בני עמו, עומד במרכז המחלוקת על שיתוף הפעולה עם הגרמנים במלחמת העולם השנייה

בנדרה נולד בכפר לא ידוע ב-1909, ובמשך כמה עשורים נלחם למען עצמאות אוקראינה, ששטחה הנוכחי היה מחולק בתחילת המאה בין ברית המועצות לפולין. בעוד שהלאומנים במערב אוקראינה רואים בו גיבור לאומי ואף תלו לא מכבר פוסטר ענק שלו בכיכר העצמאות בקייב, הרי שבאזורים דוברי הרוסית במדינה וברוסיה עצמה רואים בו פשיסט ששיתף פעולה עם גרמניה הנאצית.
הוויכוח הגדול על דמותו של בנדרה חוצה אם כן את אוקראינה, כשסיסמאות בעדו ובגנותו מככבות בהפגנות השונות. "שאלת בנדרה אינה עניין היסטורי בשבילנו, היא סוגיה עכשווית", אמר אולג מרטיצ'נקו (49), לאומן אוקראיני המתגורר בקייב.
"הרוסים רוצים לקרוא לו פשיסט, אבל בשבילי הוא היה גיבור". ארטיום (35), פעיל פרו-רוסי בחרקוב, אמר לעומתו כי "האנשים האלה בקייב הם תומכי בנדרה ומשתפי פעולה עם הנאצים".
אדם נוסף שהתייחס לסוגיה הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בשבוע שעבר, כשבירך על הצטרפות קרים לרוסיה, הוא הכריז כי הוא מציל את התושבים מהמנהיגים החדשים באוקראינה, שהם "יורשיו האידיאולוגיים של בנדרה, עוזרו של אדולף היטלר במלחמת העולם השנייה".
פוטין ותושביה הפרו-רוסים של אוקראינה טוענים לכל אורך הדרך שפעילי המחאה במערב אוקראינה הם פשיסטים. העובדה שלא מעט מהמפגינים בכיכר העצמאות הם לאומנים הלובשים מדים שחורים בסגנון פלוגות הסער ומעריצים את בנדרה לא תורמת להפרכת הדברים.
בעקבות החששות באזורים דוברי הרוסית, פנה בשבוע שעבר ראש ממשלת אוקראינה החדש ארסני יצניוק לתושבים בערוץ הממלכתי ואמר להם ברוסית כי "תומכי בנדרה" לא יפלשו לערים במזרח ובדרום כדי לחנך אותם מחדש.
אולם אוקראינים רבים מנסים להפוך את היוצרות ולצייר דווקא את רוסיה של פוטין כממשיכת דרכה של גרמניה הנאצית. אוקראינים רבים מכנים כיום את פוטין "פוטלר", ומסביב לכיכר העצמאות בבירה תלויות כרזות עם דגל הטריקולור הרוסי שבמרכזו צלב קרס עם הכיתוב "צבעי הכובשים".
סוגיית בנדרה מעסיקה את אוקראינה עוד הרבה לפני המהפכה בקייב. בשנת 2010, למשל, הוענק לו תואר "גיבור אוקראינה", וכעבור שנה בוטל הצעד הזה בלחץ דעת הקהל במדינה ובעולם.
בנדרה היה תומך נלהב של האידיאולוגיה הפשיסטית ורקם קשרים עם גרמניה הנאצית שאותם מגדירים היסטוריונים רבים כקשרים טקטיים, אבל במהלך המלחמה הואשמו תומכיו בביצוע מעשי זוועות בפולנים וביהודים. "הוא רצה להקים אוקראינה גדולה שתתפרס מהדנובה ועד לים הכספי", אמר פר אנדרס רודלינג, מומחה להיסטוריה אוקראינית באוניברסיטת לונד שבשבדיה. "הוא ותומכיו, בדומה לנאצים, תמכו ברבייה סלקטיבית במטרה ליצור אוקראינים טהורים".
ב-1941 יחסיו של בנדרה עם היטלר הידרדרו והוא הושלך למנחה הריכוז זקסנהאוזן, אבל הוא שוחרר ב-1944 כדי לסייע לגרמנים וללאומנים האוקראינים בפעולות חשאיות מעבר לקווי האויב הרוסי. אחרי המלחמה עבר להתגורר במינכן, אך בהוראת הקג"ב הורעל ומת ב-1959.
רבים במערב אוקראינה מתעקשים ששיתוף הפעולה שלו היה נחוץ במלחמה נגד יוסף סטלין, שהיה אחראי לרעב שהפיל מיליוני חללים באוקראינה בשנות ה-30 (ה"גולודומור"). "אתה יודע מה אוקראינה עברה במהלך המלחמה?" אמר יוסף מיהל (75), גמלאי מקייב. "בנדרה היה לוחם החופש של אוקראינה".
אלכסנד חמשיט, מדען מדינה מהאוניברסיטה הטכנית בסבסטופול שבקרים, אמר שהעובדה שבמערב אוקראינה קוראים למלחמה "מלחמת העולם השנייה" ולא "המלחמה הפטריוטית הגדולה", כפי שדוברי הרוסית מכנים אותה, מלמדת על הבדלי הערכים בין הצדדים.
"מבחינת תושבי קרים ותושבי דרום-מזרח אוקראינה ברית המועצות הייתה המולדת. הגיבורים שלנו הם האנשים שצעדו מסטלינגרד לברלין", הסביר חמשיט. "אבל מבחינת מרבית תושבי מערב אוקראינה, הגיבורים שלהם הם אלה שנלחמו למען העצמאות, כמו בנדרה".
נשיא ארה"ב ברק אובמה הודה אתמול שיהיה קשה לבטל את הסיפוח הרוסי של קרים, אבל הוסיף בזלזול כי רוסיה היא מעצמה אזורית בלבד, שאינה מהווה איום על ארה"ב.

בסיומה של ועידה בנושא ביטחון גרעיני שנערכה השבוע בהאג שבהולנד, שב אובמה והזהיר מפני התערבות רוסית בשכנותיה האחרות ואיים כי הדבר יגרור עיצומים שאמנם יכאיבו לעולם אך יפגעו במיוחד ברוסיה.
"רוסיה היא מעצמה אזורית המאיימת על חלק משכנותיה הקרובות, אבל היא לא עושה זאת מתוך כוח כי אם מתוך חולשה", אמר אובמה בתשובה לשאלה אם רוסיה היא היריבה הגיאופוליטית הגדולה ביותר של ארה"ב. "היא לא מהווה האיום מספר 1 על ארה"ב", הוסיף הנשיא, "אני ממשיך להיות הרבה יותר מודאג מאפשרות שנשק גרעיני יתפוצץ במנהטן".
הנשיא האמריקאי גם דחה את הטענה שלפיה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין פעל בקרים בגלל חולשתו של הבית הלבן במדיניות חוץ, וניצל את הוועידה כדי לשוחח עם האירופים על סבב העיצומים הבא שמדינות המערב עשויות להטיל על רוסיה אם תעז לפלוש למזרח אוקראינה או לחבל טרנסניסטריה הפרו-רוסי שנמצא במזרח מולדובה, ולמעשה פרש ממנה אחרי התפרקות ברית המועצות. זאת, אחרי שמוקדם יותר השבוע סילקו להלכה את רוסיה ממועדון הג'י-8, שכלל את שבע הכלכלות הגדולות בעולם ואת רוסיה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg