תיעוד מ-1917: השומרונים מקריבים קורבן פסח
ארכיון ה"אמריקן קולוני" מציג צילומים מטקס הקרבת הפסח בהר גריזים מלפני מאה שנה. עובדיה כהן, מנהל המתנ"ס של העדה השומרונית: "זקני העדה מתגעגעים לתקופה ההיא"
השנה חל האירוע יום לפני ליל הסדר, ולכן ההיענות הייתה נמוכה מהרגיל, אך גם מי שלא הזדמן לראות במו עיניו את הטקס יכול למצוא ברשת צילומים וסרטונים המתעדים את החגיגה הקהילתית. התיעוד הראשון והאותנטי ביותר של הקרבת הפסח השומרונית נעשה כבר ב־1917, על ידי צלם ה"אמריקן קולוני" בירושלים, לארס לרסון.
המושבה האמריקנית הוקמה בשנת 1881 על ידי אנה והוריישו ספאפורד, זוג נוצרים אדוק משיקגו, ובהמשך הצטרפו אליהם חברים נוספים, בעיקר משבדיה. אנשי המושבה פעלו כקיבוץ עירוני עד לשנות ה־30 של המאה הקודמת, והקימו מפעלים ומוסדות כמו בתי ספר יסודיים לילדים יהודים וערבים בעיר העתיקה, בית ספר תעשייתי ובית תינוקות. בזמן מלחמת העולם הראשונה הם הקימו מפעל תפירה ורקימה כדי לאפשר לנשים לרכוש מקצוע ולעבוד לפרנסתן, ופתחו בית יתומות לילדות שאיבדו את הוריהן במלחמה.

תיעוד נדיר של מסורת עתיקה. זבח הפסח השומרוני
צילום: אוסף ג.אריק ואדית מטסון, ספריית הקונגרס
אחד המפעלים החשובים שלהם היה מחלקת הצילום: לאחר ששני חברים בקהילה תיעדו את ביקורו של קיסר גרמניה וילהלם השני ב-1898, ומכרו את הצילומים בסכומים גבוהים, הבינו אנשי המושבה כי הצילום יכול להוות מקור הכנסה חשוב, ופתחו מחלקה שלמה שכללה בשיאה 15 צלמים.
למחלקה היה ציוד מתקדם ביותר, ואנשיה תיעדו את כל האירועים ההיסטוריים של התקופה - וביניהם כניסתו של הגנרל אלנבי לשער יפו בירושלים ב-1917, חנוכת האוניברסיטה העברית, רעידת האדמה בשנת 1929, מאורעות תרפ"ט ועוד. הצלמים ערכו מסעות ברחבי המזרח התיכון, ותיעדו את חייהם של התושבים - יהודים, ערבים ובדואים. רוב הצילומים נתרמו לספריית הקונגרס האמריקני ונגישים לציבור ברשת האינטרנט.
בשבוע שעבר נחנך במלון "אמריקן קולוני" בירושלים, המנוהל עד היום על ידי צאצאי המושבה, ארכיון חדש המאגד בתוכו כ-16,000 פריטים המספרים את סיפורם של אנשי המושבה ומאיר את תרומתם להתיישבות בארץ ולתיעוד המזרח התיכון באותה תקופה.
"בארכיון יש חומרי גלם שיכולים לשמש מקורות לחוקרים ולסטודנטים על החיים בארץ ישראל תחת שלושה משטרים שונים, העות'ומנים, הבריטים ומדינת ישראל", מספרת אוצרת הארכיון, רחל לב. "אנחנו רוצים לאמץ גישה אירופית של שימור ודיגיטציה של אוספים פרטיים. במקום שהכול ירוכז בספריות ענקיות המכילות אלפי פריטים, הם יישארו בבתים שבהם נוצרו. צאצאי המושבה המנהלים את המלון עד היום גאים במורשת ההיסטורית וחשוב להם לשמר אותה. כל אחד מהם תרם פריטים משפחתיים לארכיון המתהווה".
הארכיון מכיל אוסף של אלבומי תמונות, מסמכים, ציורי שמן וצילומים ייחודיים, וביניהם ספר שיצא לאור בשבדית, המתעד את זבח הפסח של השומרונים. הארכיון פתוח לקהל הרחב, בתיאום מראש.
ב-1917 יצאו לרסון וצלם נוסף, ג'ון ווייטינג, לצלם את טקס הקרבת הפסח של השומרונים. לרסון היה אמון על הצילום, ואילו ווייטינג תיעד את מנהגי העדה. החומרים פורסמו במאמר במגזין "נשיונל ג'יאוגרפיק", ובספר שהודפס ב-300 עותקים בלבד. הם פגשו את בכירי העדה, צילמו את הכהן הגדול, את בית הכנסת ואת המגילות העתיקות, והנציחו את חיי הקהילה, כמו שיעור בבית הספר לבנות.
בצילומים ניתן לראות את שלבי הטקס, שמתחיל בשעות בין הערביים ונמשך עד למחרת בבוקר, ובמהלכו מתפללים
"יש בקרב זקני העדה נוסטלגיה לכל מה שהיה פעם", מודה עובדיה כהן, מנהל המתנ"ס של העדה השומרונית והאחראי לקשרי החוץ. לדבריו, מאז ומתמיד היו מגיעים מבקרים לטקס, בין השאר מושל שכם, שגרירי מדינות זרות ותיירים מלבנון וירדן. "היום הטקס שונה ויותר מודרני, גם מבחינת הלבוש, הכלים וקבלת הקהל ואורחים. אני זוכר את אבא שלי שהיה מהאחרונים שגרו באוהלים מתגעגע לתקופה הזו".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg