מסתמן: לוין ואלקין יכהנו ברוטציה כיו"ר ועדת חוץ וביטחון
חברי הכנסת יתפקדו ברוטציה גם כיו"ר הקואליציה, כך שראש הממשלה יכול להיות רגוע בנוגע לניהול הקואליציה השברירית שלו. ח"כ צחי הנגבי שהתפקיד הנחשק כבר לא יהיה שלו יבחר פיצוי: סגן שר הביטחון או סגן שר החוץ
כבר חצי שנה, מאז חזר היו"ר הקודם אביגדור ליברמן לתפקיד שר החוץ, שוועדת החוץ והביטחון צולעת וחורקת. כעת, כך לפחות מסתמן, נראה שההכרעה על זהות היו"ר קרובה.
נתחיל מהעובדות. ההחלטה האחרונה שקיבל בית המשפט העליון, בעקבות עתירה שהוגשה בנושא, דוחקת בראש הממשלה בנימין נתניהו להחליט עד סוף החודש על מינוי יו"ר לוועדה. כך שההחלטה צריכה להתקבל בקרוב. לפחות כרגע, נוטה ראש הממשלה למנות את חברי הכנסת יריב לוין וזאב אלקין לתפקיד יו"ר ועדת החוץ והביטחון. המינוי ייעשה ברוטציה, כאשר אלקין יהיה הראשון, ולאחריו לוין. אותה רוטציה בדיוק אמורה להתקיים גם ביחס לתפקיד יו"ר הקואליציה, רק בסדר הפוך.
במצב כזה, מעבר לעובדה שהשניים מקובלים על ראש הממשלה בכל מה שקשור לקבלת התפקיד הרגיש של ניהול ועדת החוץ והביטחון, הם בעיקר הפתרון הטוב ביותר מבחינתו בכל מה שקשור לניהול הקואליציה השברירית שלו, וזו הסיבה המרכזית מבחינתו לקבלת ההחלטה המסתמנת.

במצב כזה, מי שכמובן לא צפוי לאהוב את ההחלטה הוא ח"כ צחי הנגבי, שכבר קיבל בעבר הודעה מנתניהו כי הוא זה שמיועד לתפקיד יו"ר הוועדה. הנגבי יוכל לבחור פיצוי של אחד משניים – תפקיד סגן שר החוץ, שיפנה אלקין, או בשלב מאוחר יותר את תפקיד סגן שר הביטחון, במידה ודני דנון לא ימשיך בתפקיד לאורך זמן.
ומה לגבי יש עתיד, שביקשה לעצמה את הוועדה? היא ככל הנראה תיאלץ להסתפק בחלק האחרון של הקדנציה, כשספק רב אם הקואליציה הנוכחית בכלל תגיע לשלב הזה. ואחרי שאמרנו את כל זה, צריך לחזור ולהדגיש כי זה כרגע רק הכיוון המסתמן, ולא החלטה שכבר התקבלה. ההחלטה הסופית אמורה להתקבל בימים הקרובים.
2.
הצעת חוק של אחד מחברי הכנסת צפויה בקרוב לעורר סערה לא קטנה בקואליציה, שגם כך מפולגת. רגע אחרי ההכרזה הפלסטינית על פיוס בין חמאס לפת"ח ועל צירוף חמאס והג'יהאד האסלאמי לאש"ף, יש בקואליציה מי שמתכוון לחדש את החוק שבוטל בשנת 1992, שאוסר על אזרחים ישראלים לנהל מגעים ומפגשים עם אנשי אש"ף.
החוק בוטל בזמנו בתחילת תהליך אוסלו, אולם עכשיו, כאשר אש"ף צפוי לכלול בתוכו גם את שני ארגוני הטרור הפלסטיניים, החליט ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) להגיש מחדש את אותה הצעת חוק, שהופכת כל מגע ישראלי עם אנשי אש"ף לעברה פלילית שבצדה עונשי מאסר וקנסות.
אגב, אם הצעת החוק תעבור, משלחת חברי הכנסת שביקרה בשבוע שעבר במוקטעה ברמאללה לא תהיה רשאית לעשות זאת יותר בעתיד.
"כמו שחמאס הוא ארגון טרור אליבא דכולם, ממילא גם הרשות הפלסטינית הופכת לארגון טרור, ולכן החוק צריך לחול גם עליה", הסביר אמש ח"כ סלומינסקי את ההיגיון מאחורי הצעת החוק. "המשמעות תהיה שאם החבר'ה ממפלגת העבודה ייסעו שוב פעם 'לנחם' את אבו-מאזן אחרי רצח של שוטר ישראלי, הם פשוט יכנסו לבית הסוהר".
הצעת החוק צפויה להחריג מקרים שבהם הממשלה החליטה בעצמה לנהל מגעים אשר ייאסרו בחוק. סלומינסקי, שמשוכנע שהצעת החוק תזכה לתמיכת אנשי הליכוד וישראל ביתנו בנוסף לאנשי הבית היהודי, מציין כי היא נועדה להסיר את המסווה מעל פניו של אבו-מאזן. "הוא ניסה להציג עצמו כאיש שלום, וביד השנייה הוא מסית בטרור ותומך בו", מסביר סלומינסקי. "עכשיו הוכח שגם הוא חמאס לכל דבר".
3.
והנה קרב פוליטי שמתנהל מאחורי הקלעים, למרות שלא ממש שמעתם עליו. משרדי הקליטה והתיירות, שנמצאים בשליטת ישראל ביתנו, פנו לאחרונה בבקשה לביטול הדרישה להוצאת ויזה מצד אזרחי בלארוס ומולדובה שמבקשים לבקר בישראל.
"מדובר בשתי
בישיבה שהתקיימה במשרד הפנים בת"א לפני חג הפסח התברר כי משרד המשפטים מוכן לאשר את ביטול הצורך בוויזה לאזרחי בלארוס, אבל לא לאזרחי מולדובה. בישראל ביתנו טוענים כי גם שר הפנים גדעון סער נוטה לאמץ את עמדת משרד המשפטים. "אנחנו נעביר את זה בממשלה בניגוד לעמדת משרד המשפטים ובניגוד לעמדת שר הפנים", מבטיחים בישראל ביתנו, ומסמנים עוד נקודה של אי הסכמה בקואליציה. "אנחנו נלך עם זה עד הסוף".
בלשכת שר הפנים מכחישים בתוקף כי הוא מתנגד לביטול הצורך בוויזה לאזרחי מולדובה, והסבירו כי הוא בסך הכל קיים דיון ראשוני בנושא. "אכן משרד המשפטים הביע התנגדות למתן הפטור", הודו בלשכתו של סער, אך הוסיפו כי בכוונתו לקיים בקרוב דיון נוסף ורק לאחריו לקבל החלטה