תעלומה: מי הצית את טחנת הקמח העתיקה?
טחנת הנזירים העתיקה שבנחל ציפורי הוצתה ונגרם לה נזק כבד. במקום אמור לקום מרכז הדרכה ייחודי לנושא שיקום נחלים

טחנת הנזירים הינה מבנה עתיק מן המאה ה-16 שאותו חוכרת רשות ניקוז ונחלים קישון מן המסדר הכרמליטי. אלפי ישראלים מבקרים בטחנה מדי שנה.
רשות ניקוז ונחלים קישון פועלת להקמת מרכז הדרכה ראשון מסוגו בארץ לנושא שיקום נחלים בטחנה. אנשי הרשות מפעילים במקום שורה של תוכניות חינוכיות וקהילתיות ביחד עם תושבי הישובים ראס עלי, איבטין, כעביה, הרדוף ונופית. במסגרת התוכניות עוסקים ילדים, בני נוער והוריהם בשיקום נחל ציפורי וסביבתו וביצירת חיים משותפים סביב הטחנה והנחל העובר בתוכה.
מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים קישון, חיים חמי אמר לאחר האירוע: כי הארוע לא ירפה את ידי ואת ידיהם של אנשי רשות הניקוז שפועלים לכל אורך השנה, ביחד עם הישובים השכנים. הרשות כבר פועלתלשיקום המקום, ותוך שבועות ספורים המקום יחזור לתפקד כרגיל.
עד אז ביתר החלקים של הטחנה יימשך אירוח האלפים שנוהגים להגיע למקום בחודשי האביב והקיץ. "נמשיך לפעול וליצור כאן סביבת חיים משותפת ויצירתית ונקים בטחנה את מרכז ההדרכה הראשון בארץ שיוקדש כולו לנושא שיקום נחלים", אמר.
טחנת הנזירים של מסדר הכרמליטים, הינה טחנת קמח בעלת ארבעה מפלסים שנבנתה בתקופה העותומאנית וממוקמת באפיקו של נחל ציפורי. הטחנה, שנראית יותר כאחוזה ופחות כטחנת קמח, הונעה בכוח המים הזורמים וניזונה ממימיו השופעים של מעיין עין יבקע (ראס על עין), המעיין הראשי בנחל ציפורי, השוכן כ-2 ק"מ מזרחית לטחנה.
מי המעיין הגיעו אל בריכת אבן שראשיתה עוד בתקופה הרומית (63 לפנה"ס- 324 לספירה) , משם הובלו המים באמצעות אמה בנויה לתוך ארובה מיוחדת בגג הטחנה, ובאמצעות זרימת המים הונעו אבני הריחיים הכבדות שטחנו את הקמח.
טחנת הנזירים קיבלה את שמה לאחר שהטחנה נרכשה על ידי מסדר הכרמליטים בחיפה. המנזר רכש את מבנה הטחנה באמצע המאה ה-19 מבעליה הקודמים, משפחה דרוזית משפרעם.
עד היום ניתן להבחין בסמל הכנסייה הכרמליטית החרות על משקוף האבן מעל הכניסה לטחנה. טחנת הנזירים פעלה עד שלהי שנות ה-20 של המאה ה-20, אז החלו לפעול בשפרעם ובכפרים נוספים באזור, טחנות קמח שהופעלו בכוח מנועי דיזל, ועד מהרה טחנת הנזירים יצאה מכלל שימוש.
לפני כשלוש שנים חכרה את המקום רשות ניקוז ונחלים קישון לתקופה של 20 שנה ובכוונתה להסב את המקום לטובת מרכז ההדרכה הראשון בישראל לחקר ולימוד סביבת הנחלים.