בכירה בפקליטות: "רוב המהגרים יחזרו לארצם"
יוכי גנסין, האחראית על הטיפול המשפטי בנושא המסתננים, אומרת כי תופעת ההסתננות תיעלם, ולא בעקבות גדר הגבול בדרום אלא בעיקר בשל ההגבלות שמטילה המדינה על מהגרי העבודה
• לכל העדכונים: כנסו לעמוד החדשות של nrg
גנסין היא מנהלת תחום בפרקליטות המדינה, ואחראית הראשית על ההנחיה המקצועית לכל הפרקליטים בתחום ההגירה. למעשה היא הגורם הבכיר ביותר בפרקליטות המדינה העוסק בתחום הרגיש של התמודדות מדינת ישראל עם תופעת ההסתננות. את הדברים אמרה במסגרת הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין באילת.

לגנסין חשוב היה להפריך את הסיפור שמספרים ארגוני הסיוע בנוגע למסתננים. "צריך להבין מהו הסיפור האמיתי פה", הבהירה, "לא מדובר פה על פליטות אלא על רשתות הברחה ממוסדות. נוצרה פה תעשיית הברחה של בני אדם שמתגוררים באפריקה ומבקשים לשבור שבר באירופה ובישראל. הרוב הגדול והמכריע של המגיעים לישראל הם אינם מבקשי מקלט אלא אנשים שכבר זכו להגנה במדינות שלישיות, אך בחרו להמשיך לישראל בכדי לעבוד בה. אנו חוקרים את האנשים והסיפור שלהם זהה: יצאתי ממדינה X למדינה Y, קיבלתי הגנה אבל אמרו לי שתמורת 5000 דולר אוכל להיכנס לישראל".
טענתה המרכזית של גנסין היא שתופעת ההסתננות כמעט ופסקה, אך לא בגלל הגדר שהוקמה בגבול, אלא בגלל שמדינת ישראל לא מאפשרת למהגרים לעבוד פה באופן רשמי, ומונעת מהם את האפשרות להעביר את הכספים שהרוויחו למשפחותיהם. "התופעה הזו פחתה בעקבות העובדה שהיום מסתנן מאריתריאה לא יכול להעביר את הכספים בדרך חוקית ממדינתו, וממילא אחיו לא יכול לבוא עם הכסף הזה ולשלם את הכסף הזה למבריחים".
גנסין תקפה בדבריה את ארגוני הסיוע: "באריתריאה יש גיוס כפוי ומי שמגויס ועורק צפוי לכלא. אבל זה נכון רק לגבי גברים ולא לגבי נשים. לישראל הגיעו אלפי נשים וילדים ואין שום בעיה חוקית להחזיר אותם. הטענה של הארגונים שהם בסכנה אינה נכונה".
"את מדינת ישראל יצאו בשמונת החודשים האחרונים אלפי סודנים. דורשים שניתן להם אשרות עבודה וביטוח בריאות, אך אם נעשה זאת האם זה יעזור להסיט את פעילות רשתות ההברחה למקום אחר? התשובה שלילית. היום הרשתות התחילו להתייאש מישראל והן פונות מערבה לכיוון ספרד ותוניס, כי מדינת ישראל גילתה את דעתה שהיא נלחמת בזה".
גנסין הוסיפה ואמרה כי "עד 2007 ישראל לא נתנה אשרות עבודה. בשלב מסויים היא החליטה לאשר 2,000 אשרות לעבודה במלונות אילת. התוצאה הייתה שזרם המסתננים גבר פי שלוש. יש עלייה ברורה בגרף, כל אימת שמדינת ישראל נותנת רשיונות עבודה או רשיונות שהייה".
"אגב, לפי הכללים של מרכז חולות כל מסתנן שיוצא לעבודה יכול לקבל קרוב ל-2,000 שקל, אבל הרוב הגדול של השוהים שם לא עובד. למה? כי הכסף הגדול לא מצוי שם אלא בתל אביב. כשאתה עובד בתל אביב במסעדה או בבניה אתה מרוויח יותר ויכול לשלוח כסף. הכסף הזה משמש את בני המשפחה שלך להגר בעצמם לישראל"
לשאלה מדוע לא מכירה בהן מדינת ישראל כפליטים ענתה גנסין: "רק כ-5,000 מסתננים הגישו בקשות מקלט. מדינת ישראל מעולם לא אמרה שהיא לא תתן הכרה בפליטות,
גנסין הוסיפה: "בחמישי האחרון קיבל בית המשפט ערעור של המדינה נגד משרד עורכי דין, שמתפרנס וגדל רק מהביזנס הזה. בית המשפט העליון כתב שבקשות מקלט מנוצלות לרעה. מסתננים מגישים בקשה להכרה כפליטים, משוחררים ממשמורת ומקבלים היתר עבודה, אחרי שלוש שנים, כשעומד להינתן פסק דין, מעלים טענה שהם בכלל לא פליטים אלא התחתנו עם נתין אריתראי שזכאי להגנה ולכן דורשים איחוד משפחות".
"בית המשפט אמר - אם יש לך טענות תטען את כולם בפעם אחת ולא תנצל לרעה את ההליך המשפטי. אל תטען פעם שאתה מעוניין להישאר בגלל שאתה קשיש ופעם אחרת שאתה כי אתה נכה ופעם שלישית שהתחתנת עם זכאי. ככל שמדינת ישראל תתמיד בכלים שהיא פיתחה, היא תצליח להביא לכך שהתופעה הזו לא רק שלא תתגבר אלא שרובם המכריע של האנשים שהגיעו לישראל יצאו מהמדינה".