"הג'יאהדיסטים מסוריה מאיימים על כל אירופה"
בקהילה היהודית בבלגיה מגיבים למעצרו של מהדי מנוש, שעוכב בצרפת בחשד לרצח בבריסל וביצירת קשר עם גורמי טרור בסוריה. ראש הקהילה: "מדובר בבעיה עולמית, אלו אנשים מאורגנים שרוצים להרוג". נשיא צרפת הדגיש: "נילחם בטרוריסטים"
עוד בנושא ב-nrg:
- הפיגועים בטולוז ובריסל: כל נקודות הדמיון
- צרפת: מאות עזבו את ביתם כדי ללחום בסוריה
עם זאת, בקהילה היהודית מביעים חשש לאור הדיווח שלפיו המחבל נחשד ביצירת קשר עם גורמי טרור ג'יהאדיסטים, בעת ששהה בסוריה בשנה שעברה, והשתתף בלחימה נגד צבא סוריה לצדם של הכוחות האיסלאמיים. ראש הקהילה היהודית של בלגיה, מוריס סוסנובסקי, אמר ל-nrg כי "צריך להבין שיש עוד עשרות רבות של מפגעים פוטנציאליים שאומנו בסוריה ובמדינות ערב, אשר מטרתם היא פגיעה ביהודים בבלגיה, בצרפת, בהולנד ובכל העולם".

לטענתו, העובדה שבמהלך המעבר בין מדינות האיחוד האירופי אין צורך בהצגת דרכונים או ברישום מסודר אפשרה למחבל לעבור בין כמה מדינות ללא שום בעיה. "זו בעיה גדולה" הוא אומר, "אנחנו באמת לא יודעים מה יהיה פה מחר".
סוסנובסקי הוסיף כי הקהילות היהודיות מאובטחות , בעקבות החלטת שר הפנים הבלגי לאחר הפיגוע להציב שמירה בכל אתר יהודי, אך ציין כי הוא מקווה שההוראה תימשך גם לאחר תקופת החירום הלאומי שהוכרזה בעקבות הירי. "אולי מחר ייתנו לנו פחות אבטחה - מדובר בעניין מלחיץ".
ראש הקהילה היהודית התייחס לדמיון בין האירוע בבריסל לפיגוע בבית הספר היהודי בטולוז ב-2012 שבוצע על ידי מוחמד מראח, שגם הוא הושפע מגורמי טרור אסלאמיים, תכנן דרכי הימלטות לאחר ביצוע הפיגוע ואף תיעד את מעשיו - כל זאת בדומה לרוצח במוזיאון היהודי בבריסל. "צריך לדאוג שהרוצחים האלה, ממש כמו מראח, לא יהפכו לסמל, ללוחמים", הוא אמר, "מבחינת רבים בצרפת מראח לא נחשב רוצח, וזו בעיה גדולה מאוד.
"הם הופכים קיצונים, נוסעים לסוריה כדי להתאמן לפגוע ביהודים וגם בנוצרים. חשוב לנו להעביר את המסר שמדובר בתקיפה נגד הדמוקרטיה - לא רק נגד הקהילה היהודית", ציין סוסנובסקי, והוסיף כי "אנשים אלה הם דוגמטיים. הם הורגים אנשים בלי טיפת רגש. צריך להילחם בהם בכל מקום בעולם. זו בעיה עולמית, ולא רק בצרפת ובבלגיה. הם מאורגנים ורק רוצים להרוג".
בעקבות מעצרו של נמוש ביום שישי בבוקר אמר נשיא צרפת פרנסואה הולנד ש"החשוד נעצר מיד כשהניח את רגלו על אדמת צרפת". הולנד שיבח את פעילות המשטרה הצרפתית, והדגיש כי ארצו "תילחם בהשפעה של פעילי הטרור השבים מסוריה". הולנד הוסיף ש"כל הרשויות עושות כל מאמץ בשביל למנוע מפעילי הג'יהאד להרחיב את פעילותם בצרפת".
מהדי נמוש, החשוד שנתפס בתחנת אוטובוס עיר מרסיי, הוא תושב רוביי, עיירה השוכנת על גבול צרפת ובלגיה. הוא עוכב במרסיי על ידי סוכני מכס לאחר שירד מאוטובוס שהגיע מאמסטרדם ועבר דרך בריסל. לפי דיווחי רשויות הביטחון בצרפת, סוכני המכס דרשו ממנו לפתוח את תיקו, חרף סירובו. בבדיקה שערכו נמצא כי שהוא נשא רובה מסוג "קלצ'ניקוב" - בדומה לנשק ששימש את הרוצח במוזיאון ואשר תועד במצלמות האבטחה. כמו כן נמצאו בכליו אקדח ומצלמה מסוג Go Pro, שמבצע הפיגוע נראה נושא על גופו בשעה שהגיעה למוזיאון.
מחקירת עברו של נמוש עולה כי הוא היה מעורב בשוד מזוין בחנות מכולת בצרפת בשנת 2006. בעקבות זאת הוא נשלח לכלא, ושם ככל הנראה יצר קשר ראשוני עם גורמי טרור אסלאמיים. בשנת 2013 נסע לסוריה, וכן ביקר גם בטורקיה ובלבנון.

לפני כחצי שנה הודיע שר הפנים הצרפתי מנואל ואלס כי מאות מאזרחי המדינה הצטרפו ללחימה בסוריה, וביניהם ניתן למנות גם בני נוער צרפתים. לדברי ואלס, הצעירים עזבו את בתיהם בשביל להצטרף לארגוני הג'יהאד השונים הלוחמים במדינה השסועה.
שר הפנים הצרפתי הזהיר כי מדובר בתופעה שצוברת תאוצה מאז שנת 2013. בריאיון לטלוויזיה הצרפתית עדכן ואלס כי כ-250 צרפתים נלחמים כעת בסוריה, 150
כבר במאי האחרון עדכן שר הפנים הגרמני האנז פיטר פרידריש כי התופעה של נהירת צעירים אירופים אל שורות המורדים בסוריה הולכת ומתגברת. לדבריו, יותר ויותר צעירים עוזבים את בתיהם בברלין, בפריז, בבריסל ובערים גדולות אחרות, מצטיידים בנשק ומשתתפים בקרבות במדינה.
פרידיש ציין כי "בזמן שהעולם טרוד בפתרון המשבר בסוריה, המדינה הפכה לבסיס האימונים הגדול ביותר של ג'יהאדיסטים באזור". הוא ציין אז כי מאות אירופים נוטלים חלק בלחימה. בזמן זה הביעו שרים אירופים נוספים חשש כי לאחר תום הסכסוך הסורי אותם לוחמים יביאו את הטרור אל מדינותיהם. יש אף מי שכינו את התופעה "הפצצה המתקתקת של אירופה".