3 שנים אחרי: ההתאבדות המסתורית הוכרה כפיגוע

הצדק יצא לאור: משרד הביטחון הכיר במשה טלבי ז"ל שנמצא ירוי בכניסה ליישוב רבבה כנפגע פעולות איבה. אלמנתו, ברוריה טלבי, שהאמינה כל השנים כי בעלה לא התאבד אמרה: "הוא לא ישוב, אבל כעת הושב לו מעט מכבודו שנרמס"

יפעת ארליך | 2/6/2014 12:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: משה טלבי
בעקבות תחקיר מקור ראשון: משרד הביטחון הודיע היום (ב') כי הכיר במשה טלבי ז"ל כנפגע פעולות איבה. טלבי, תושב חיספין, נמצא ירוי בראשו בצומת הסמוך ליישוב רבבה בשומרון לפני כשלוש שנים. מאז מותו טענה המשטרה כי מדובר בהתאבדות, ובעקבות הערכות החוקרים אז החליטה הפרקליטות לסגור את התיק. רק בעקבות תחקיר של הפרשה, נפתח התיק מחדש ונבחנו הממצאים המערערים באופן נחרץ על הקביעה כי היה מדובר בהתאבדות.

• התאבדות או פיגוע? לתחקיר המלא על מותו של משה טלבי

בהודעת משרד הביטחון נאמר כי לאחר בחינת הראיות בפרשה, ומאחר שהתיק נותר פתוח וללא הוכחה ברורה לנסיבות הממות, נקבע כי "יש יסוד סביר להניח כי מדובר בפעולת איבה". על פי החלטה זו, מדובר ברצח שבוצע על רקע לאומני.
 
משה טלבי ז''ל על רקע זירת האירוע

אלמנתו של משה, ברוריה טלביה, מסרה בעקבות הודעת משרד הביטחון היום כי "מבחינתנו זו סגירת מעגל קטנה. לקח זמן עד שהצדק יצא לאור. משה היה איש צדיק וישר. הוא לא ישוב אבל כעת הושב לו מעט מכובדו שנרמס".

התחקיר שחשף את השאלות הקשות
התעלומה החלה עם מציאת גופתו של טלבי ב-23 במרץ בשנת 2011, בצומת הכניסה ליישוב רבבה.  בשעה 12:30 נמצא רכבו חונה באלכסון, כאשר המנוע פועל והאורות דולקים. כחצי שעה לפני כן הוריד טלבי את בנו בכניסה לאריאל. השניים נפרדו בחיבוק שגרתי, וקבעו להיות בקשר טלפוני במהלך היום. מאריאל נסע טלבי לכיוון רבבה, אך לא הגיע.

על פי הממצאים שנמצאו בזירה, נותרה הדלת שליד הנהג פתוחה לרווחה, והמושב הימני הקידמי נראה סתור וקרוע. תחתיו היה מושלך נרתיק אקדחו האישי של טלבי. את האקדח הזה נהג טלבי לדרוך ולהניח לצדו בכל נסיעה ביהודה ושומרון. במרחק כמה מטרים מהרכב נמצאה גופתו של טלבי כשהוא שרוע על בטנו, ובצד ימין של ראשו חור כניסה של כדור. כיפתו והאקדח שלו היו מוטלים לשמאלו.

רפי מנטין, תושב עלי־זהב, היה הראשון שהגיע לזירה. המראה שנגלה לעיניו היה לא רק טראגי אלא גם מעורר תמיהה: גופה שרועה כך ששתי הידיים כלואות בין הגוף לקרקע, ואקדח מונח משמאל. מנטין החליט שלא לגעת במנוח, והתקשר למוקד כדי לדווח על האירוע.

המשטרה הכריזה תוך דקות כי מדובר במקרה התאבדות, זאת למרות שורה של ממצאים מעוררי תמיהות. המשטרה טענה אז כי מדובר בהתאבדות ולא ביצעה את הבדיקות ההכרחיות כמו בדיקת ד.נ. א וטביעות אצבע על האקדח. בעקבות כך גם פרקליטות המדינה סגרה את תיק החקירה ולא בדקה מה עומד מאחורי מותו.

כתבת תחקיר שהתפרסמה בשנת 2013 במקור ראשון, וחשפה ממצאים חדשים ומרעישים, הביאה לפתיחתו מחדש של תיק החקירה על ידי הפרקליטות. בהמשך פרסם גם מבקר המדינה דו"ח חריף על הטיפול בפרשה, וקבע כי גורמי האכיפה התרשלו חמורות בניהול התיק.
שתי שורות וחצי

טלבי, רב צבאי בגמלאות ואב לשבעה יצא ביום הרצח מביתו ברמת הגולן, במטרה להסיע את בנו לישיבה התיכונית ביישוב עטרת שבאזור בנימין, ולקפוץ לביקור הפתעה אצל בתו ברבבה שבשומרון. תעלומת מותו גרמה למשפחתו לצאת למסע ארוך ומייגע, בניסיון להוכיח שלא מדובר בהתאבדות, כפי שהיתה המשטרה בטוחה, ובעקבותיה הפרקליטות.

בסוף שנת 2012 החליטה פרקליטות מחוז מרכז לסגור את תיק החקירה, כשהיא מסתפקת בשתיים וחצי שורות כדי לנמק זאת: "לאחר שבחנו חומר הראיות בתיק שבנדון, הרי שעל פי הראיות אין מקום להמשיך בחקירה. הסבירות היא שהמנוח לא נפטר תוך ביצוע עברות, אף כי לא ניתן לשלול אפשרות זו".

הפרקליטות אף העבירה את חומרי החקירה למשפחה, אך לא טרחה לצרף נימוקים מפורטים יותר להחלטתה. מספר חודשים לאחר מכן, הציג 'מקור ראשון' ממצאים חדשים ומרעישים מתוך חומר החקירה שהביאו מאוחר יותר לפתיחת התיק מחדש. באלו היה כדי ללמד ועל סבירות גבוהה לאפשרות שבעת הירי היה אדם נוסף בזירה, מה שכמובן מקטין את הסיכוי שהמנוח הוא שירה בעצמו.
 

הממצאים בזירת האירוע. שאלות רבות שעוררו תמיהה

מהתחקיר עלה כי המשטרה קבעה במהירות שמדובר בהתאבדות. כבר בשעה 12:50, עשרים דקות לאחר מציאת הגופה, וכרבע שעה מהגעת כוחות משטרה אל הזירה, נשלחה הודעה לביפר הביתי של כל תושבי רבבה בזו הלשון: "בשל אירוע התאבדות שאינו קשור בתושבי היישוב, צומת רבבה נחסם לתנועה. נעדכן."

גם בהודעה ששלח לכתבי השטחים דובר מחוז ש"י של משטרת ישראל נפסק שמדובר בהתאבדות. ההחלטה הובילה את המשטרה לשרשרת מחדלים בניסיון להצדיק אותה, וכן להסתרת מידע מהמשפחה ולהתעקשות שלא לערוך בדיקות שיכולות להוכיח אחרת. "ניסו להסתיר מאיתנו פרטים, מסרו לנו מידע לא נכון. תלינו הרבה תקווה בפרקליטות המחוז, אבל התבדינו. לצערנו נראה שהפרקליטות מגבה את מחדלי המשטרה," אמר בתחקיר הפרקליט שייצג את המשפחה, עו"ד שמואל לנקרי.

בין היתר לא הוסבר כיצד נמצאו בשטח שישה תרמילים של כדורי האקדח של טלבי. מממצאים נוספים מהזירה העלו שאלות רבות על קביעת חוקרי המשטרה כי מדובר בהתאבדות. בין היתר מדובר היה בעובדת היותו של טלבי ימני, אך על ידו השמאלית נמצאו שרידי מתכת. כמו כן, גם מערך כתמי הדם בזירה סתר את הקביעה שטלבי שלח יד בנפשו.

שעתיים בלבד אחרי האירוע, עוד בטרם התקבלו תוצאותיהן של רוב הבדיקות ובכלל זה בדיקה חיצונית באבו כביר, הודיעה המשטרה לאלמנה ברוריה טלבי כי בעלה שלח יד

בנפשו. כבר מהרגע הראשון לא הייתה המשפחה מוכנה לקבל את הגרסה הזו. היא לא התאימה לאישיותו של משה, אדם טוב לב ויציב, וגם לא לתפיסת עולמו הדתית, שלפיה התאבדות נחשבת לפשע חמור.

כשהמשפחה העלתה השגות על הקביעה, החלה המשטרה לחפש אחר עילה להתאבדות, תוך שהיא נוברת באופן אינטנסיבי וחודרני בחייו האישיים של טלבי. חשבונות הבנק שלו נבדקו בקפדנות, אך לא נמצא בהם רמז כלשהו לחובות או להרפתקאות פיננסיות. גם מצבה הכלכלי של משפחת טלבי, אשר בבעלותה שני בתים ללא חובות משכנתא, לא הצביע על מצוקה כספית. במקביל נבדקו כל המספרים שחויגו מהטלפון הנייד שלו.

כל בני המשפחה, ובהם אמו הקשישה של טלבי, וכן מכריו ועובדי הבנק שבו נוהל חשבונו, העידו במשטרה כי מדובר באדם שמח ויציב. תיקו הרפואי של טלבי נבחן אף הוא, אך לא נמצאו בו רמזים למצוקה נפשית או לבעיות רפואיות. להפך, הרופא המשפחתי הצטרף למעידים כי טלבי היה יציב בנפשו ובריא בגופו. לאחר ששני קלסרים עבים מולאו בחומרי חקירה מסוג זה, לא נותרה למשטרה ברירה אלא לקבוע ש"לא נמצאה עילה להתאבדות".


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...