ניתוח חדשני בשיבא הציל את חייו של תינוק

במהלך בדיקת הריון בישרו הרופאים למיקה קורן כי העובר ברחמה סובל ממום בכבד. בניתוח שבוצע בפעם השנייה בעולם ניצלו חייו

דליה מזורי | 30/6/2014 18:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חייו של תינוק, שנולד ללא וריד שמנקז את הדם ממערכת העיכול לתוך הכבד, ניצלו, לאחר שעבר ב"שיבא" ניתוח לשחזור הווריד. זה ניתוח שני בעולם שמתבצע בתינוק לשחזור הווריד הפורטלי והראשון שמתבצע לאחר אבחון תוך רחמי. המדהים הוא, שהליקוי הזה אובחן עוד בהיות התינוק ברחם אימו כך שכשהוא נולד – הצוות הרפואי ידע להתכונן לכך.

כותרות נוספות ב-nrg:
- בכיר חמאס: לא יודעים מי עומד מאחורי החטיפה
- אלמנת מזרחי בדיון בבג"ץ: "הדם שלנו זועק"
- איימו על קטין שתמך בשחרור החטופים - ונעצרו

"זה ממש מדע בדיוני. כשהוא אובחן עלתה השאלה אם להפסיק את ההיריון או לא, כי זה מה שממליצים לעשות בדרך כלל. אבל מאחר שמקרה כזה טופל בהצלחה לפני כשנה בארה"ב, החלטנו להשאיר את ההיריון ולנסות לשחזר את מערכת כלי הדם לאחר הלידה", אומר ד"ר רון ביליק, מנהל המחלקה של כירורגיית ילדים בתל השומר, שביצע את הניתוח עם מומחה בינלאומי לניתוחי כבד ומעיים בילדים, פרופ' ריקרדו אנטוניו סופרינה, מנהל המחלקה להשתלות כבד ומעיים דקים בבית החולים לילדים בשיקגו "נורס ווסטרן".

צילום: מתוך אלבום משפחתי
אוכל כבר כמו כולם. דן קורן צילום: מתוך אלבום משפחתי
צילום: דוברות המרכז הרפואי שיבא
פרופ' ריקרדו סופרינה וד''ר רון ביליק במהלך הניתוח צילום: דוברות המרכז הרפואי שיבא

לפני חמש שנים הוקם ב"שיבא", מרכז לטיפול בבעיות בלתי שגרתיות בכבד ובדרכי המרה. המרכז הוקם בעזרתו של פרופ' סופרינה, אצלו התמחה ד"ר ביליק לפני יותר מ-20 שנה בהשתלות כבד בילדים וכיום "שיבא" הוא אחד מארבעת המרכזים הגדולים בעולם שמבצעים ניתוחים כאלה.

הניתוחים שמתבצעים בו הם לשחזור אספקת הדם לכבד, בילדים שאספקת הדם שלהם נפסקה בגלל מחלות דלקתיות עקב היותם פגים או בשל מחלות זיהומיות. ללא אספקת דם לכבד – הם עלולים לסבול מדימומים מסכני חיים. בניתוח משחזרים את זרימת הדם ממערכת העיכול אל תוך הכבד, כך שהכבד שוב מוצא אם הדם שהוא צריך לטפל בו ולנטרל את כל החמרים הרעילים שבו

התינוק, שהוא כיום בן שנה וחמישה חודשים, עבר שני ניתוחים: אחד בגיל 4 חדשים כאשר עד לניתוח הוא חי על כלכלה מיוחדת תוך שמירה על רמת האמוניה. בניתוח זה נותקה זרימת הדם ממערכת העיכול לווריד הנבוב התחתון שלא היה תקין כי הוא עקף לגמרי את הכבד. ניתוח זה גרם לעליית לחץ הדם בתוך מערכת העיכול, כי לדם לא היה לאן להתנקז. "נוצר כאילו סכר והדם – כדי לברוח – חיפש מעקפים טבעיים שישנם בגוף".

בניתוח השני שארך כשבע שעות הרופאים שחררו את ה"סכר" הזה על ידי בניית מעקף בין מערכת הדם הורידית של המעיים לתוך הכבד וחזרה. הרופאים לקחו וריד סקולארי מהצוואר ועמו בנו את המעקף. 
"עכשיו יש לו וריד נורמאלי והוא אוכל באופן רגיל. זה המקרה השני בעולם שמבצעים ניתוח כזה בתינוק שזה עתה נולד והראשון שהמום הזה מתגלה בתוך הרחם, בשבוע ה-18 לחיים העובריים. כיום התינוק בריא לחלוטין אוכל רגיל ומתפתח ועולה במשקל", מספר ד"ר ביליק.

את הניתוחים מבצעים הרופאים כשהם נעזרים במשקפיים המגדילות את השטח פי 4.  הם חייבים משקפיים כאלה, כי את החוטים איתם הם תופרים את כלי הדם הזעירים אי אפשר לראות בעין בלתי מזויינת. "אנחנו מבצעים תפרים והשקות ממש כמו תפירה אמנותית. זו גם אומנות וגם חדשנות. השטח הזה מאד יצירתי וצריך הרבה דמיון כדי לעשות ניתוחים אלה וגם, כמובן, לדעת היטב את האנטומיה בתוך הכבד", סיפר ד"ר ביליק.

זהו בנם הראשון של זוג צעיר שהיה בהרבה התלבטויות מה להחליט, איך לעשות "הם היו בתוך רכבת שדים אך בסוף היא נפלה לקרקע התנדנדה לאט ונעצרה", מספר ד"ר ביליק.

אימו של התינוק, מיקה קורן מנס ציונה סיפרה, כי הליקוי אובחן עוד כשהייתה בהיריון ומאז היא ובעלה אלון עברו תקופה מאד קשה. אחרי הלידה הם הלכו למספר רופאים. חלקם אמרו להם שאפשר לחכות עם הניתוח ושלא כדאי לנתח תינוק כל כך פעוט. "הבעיה היחידה הייתה שהליקוי הזה עלול היה להשפיע עליו, כי הכבד לא יכול היה לסנן את הרעלים. הדבר עלול היה לגרום לרמות אמוניה גבוהות ולהשפיע עליו בהמשך החיים, כמו למשל על כך שיהיה היפר-אקטיבי. ואת זה לא רצינו. למזלנו הגענו לפרופ' סופרינה ולד"ר ביליק והם אמרו לנו שאפשר לנתח. עברנו תקופה קשה אבל עכשיו הם אמרו לנו שהכל בסדר. באחרונה עשינו אולטרה-סאונד וראינו את זרימות הדם בתוך הכבד, מה שלא ראינו לפני הניתוח השני".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...