חמאס תכנן: מאות מחבלים יגיחו ממנהרות בראש השנה
מקורות ביטחוניים חושפים כי בחמאס תכננו לשגר 200 מחבלים מכל מנהרה בבת אחת, דרך עשרות המנהרות, לעבר שישה יישובים בנגב המערבי וכך לרצוח ולחטוף עשרות ישראלים. המבצע בעזה הביא לחשיפת רשת המנהרות שנחפרה מתחת לעזה ומובילה לישראל ומנע אסון גדול
עוד כותרות ב-nrg:
• מוסלמים בפייסבוק: גם אני עומד לצד ישראל
• החמאס והרשות: "להפגין אחרי תפילות יום השישי"
• מפקד גדוד 12 בגולני נפצע קשה בקריסת מנהרה
המחבלים תכננו לרצוח ו/או לחטוף עשרות ישראלים, הכל בהתאם לנסיבות, ולהעביר אותם לרצועת עזה. ראש הממשלה בנימין נתניהו חשף אתמול חלק מהדברים כאשר אמר כי כוונת חמאס הייתה להשתמש בעשרות המנהרות שנחפרו בין עזה לישראל בעת ובעונה אחת. בפתח ישיבת הממשלה אמר נתניהו לשרים כי "אלו מנהרות שנועדו לאפשר לאויב לפגוע בו זמנית ולבצע פיגועים המוניים באזרחי ישראל".
במהלך המבצע, גילו הכוחות ברצועה כי לא מדובר רק במנהרות ההולכות בקו ישר מנקודה לנקודה, אלא במערך שלם, מתוכנן היטב של מנהרות המתפצלות ומשתלבות זו עם זו. בתוך המנהרות, חדרים מיועדים לאחסון חומרי נפץ, פירים לפריצה מהירה מבטן האדמה אל פני הקרקע ואפיונים נוספים.
כוחות צה"ל הפועלים ברצועת עזה פוצצו עד כה עשרות מנהרות אך נראה כי נותרו בפניהם עשרות נוספות לטפל בהן. עוד נראה, כי כרגע החיילים מטפלים רק בנקודות הקצה של המנהרות בהתאם לשטחים שבידיהם.
מקורות ביטחוניים הדגישו כי אם הדרג המדיני מעוניין לחסל את בעיית המנהרות, לצה"ל נדרש עוד זמן כיוון ש"כרגע אנחנו אפילו לא באמצע בדרך". לדבריהם, המלחמה הלא מתוכננת עם חמאס מנעה אסון בסדר גודל של מלחמת יום הכיפורים, שהיה "מוריד את מדינת ישראל על הברכיים". הם מדגישים כי השמדת המנהרות שומטת כבר עתה מידי חמאס נכס אסטרטגי שעל בנייתו עמל במשך שנים רבות.



בצה"ל משדרים מסר ברור לדרג המדיני, שבוע לאחר שהחל הצבא במהלך הקרקעי ברצועת עזה: דרוש לנו עוד זמן. בפיקוד דרום המליצו בימים האחרונים בהערכות המצב לדרג הצבאי הבכיר וכן לדרג המדיני שלא לקבל את ההצעה להפסקת אש הומניטרית. על פי הערכות המודיעין, הפסקת אש שכזו תשרת את חמאס ולא את ישראל, ויש לדחוק אותו עוד אל הקיר כך שראשי הזרוע הצבאית של ארגון הטרור ישאלו את עצמם אם כדאי להם להמשיך בעימות הנרחב שאליו הובילו.
ארגון הטרור תכנן מערכה סדורה, ולאחר שנכשל בכמה ניסיונות פיגוע והבין שהרקטות לא עומדות בפני 'כיפת ברזל' החל להתכונן למערכה קרקעית, בהבנה מצדו שאין לו מה להפסיד - אך אנשיו לא האמינו שהיא תגיע בשלב מוקדם כל כך, וקיוו שתהיה להם נקודות יציאה נוחות יותר.
את מגמת הירידה בימים האחרונים בשיגורי הרקטות מסבירים בצה"ל כצבירת יכולת להמשך המערכה, שמבחינת חמאס יכולה להימשך גם חודש שלם. בשטח נפגע כשליש ממאגר 9,000 הרקטות שהיו ברשות ארגון הטרור בראשית המבצע, ומלבד זאת נורו כאלפיים רקטות לעבר ישראל.
בצה"ל מסבירים כי חמאס, שהחל במערכה, ביקש להגיע באמצעותה בעיקר להישג אזרחי, שבסיומו ישפר את המשילות הכלכלית שלו בשטחי הרצועה. עיקר כוחו של הארגון הוא בתחום התת-קרקעי: פיגוע בעומק ישראל שבו ייחטף חייל או יותקף יישוב עמד בראש מעייניו של הארגון על פי תוכנית מבצעית סדורה, שבמהלכה נחפרו כמה עשרות מנהרות, ולא בטוח שכולן נמצאות בידי ישראל.
הנכס האסטרטגי של חמאס שאב משאבים רבים, בהיקף מאות מיליוני דולרים, בשנים האחרונות. בשנה האחרונה הואץ המהלך באמצעות כוח מיוחד שהוקם תחת השם "נוכבא" ("הנבחרים"), ואשר החל לפעול בשטח בחפירות לכיוון ישראל. במיזם נגדי של פיקוד הדרום זוהתה הפעילות הנרחבת.
שלוש משמרות של מחבלי חמאס עבדו על כל מנהרה כזו, ובמשך יממה חפרו כ-15 מטרים בממוצע. חלקן של המנהרות נמצאות
ובתוך כך, בישראל מעריכים כי חמאס, שבנה יכולות ליום הדין, חשף את כל יכולותיו האסטרטגיות וכי לא יפתיע עם דברים שטרם נראו. אלפי רקטות עוד נותרו ברשותו, וכן כמה כלי טיס בלתי מאוישים. הערכת המצב מלמדת על תסכול בקרב חמאס, שלא מיצה את מה שיש בידו וכן שהופתע בתמרון שאליו לא נערך, ועל כן היה במחסור כוח אדם בקווי ההגנה הראשונים שלו. זאת, לאחר שהעריך כי התמרון שיתבצע יגיע לעומק הרצועה.
צה"ל, שהגדיר לעצמו בשלב ראשון לפגוע בתשתית המנהרות, מצייר תמונת מצב שלפיה נדרשים כאמור עוד כמה ימים לטובת הטיפול במנהרות בצורה מלאה. במקביל לפעילות הנרחבת כנגד המנהרות נמשכת ההיערכות לקראת המשך המערכה האפשרית בשטחי הרצועה. אם יהיה צורך – קיימות כבר תוכניות להרחבת הפעולה.