עונשם של מורשעי הולילנד: ההחלטה ביום שני

בית המשפט דן הבוקר בבקשת הנאשמים לעכב את עונשי המאסר החמורים שנגזרו עליהם בגין המעשים שכונו על ידי השופט: "בגידה"

יעל פרידסון | 11/9/2014 9:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הדיון בבקשתם של מורשעי פרשת הולילנד, וביניהם ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, לעכב את ביצוע גזר הדין, התקיים היום (ה') בבית המשפט העליון. גזר דינו של שופט בית המשפט המחוזי, דוד רוזן שניתן בחודש מאי האחרון, השית על המעורבים בפרשה עונשי מאסר כבדים. רוזן נקט במילים קשות בבואו לתאר את חומרת מעשיהם של המורשעים, ואף תיאר את מעשיהם כבגידה: "עובד הציבור שקיבל שוחד ניפץ אבן פינה בעבודתו, והוא בבחינת בוגד ואיש מעל". ההחלטה בבקשה תינתן ביום שני הקרוב.

עוד כותרות ב-nrg:
עובדי אלילים? ריבלין השלים עם הקונסרבטיבים
אובמה: "נצוד את מחבלי דאעש המאיימים על מדינתנו"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ההחלטה בבקשת ההגנה לעיכוב ביצוע עונש המאסר, תלויה בהערכת השופט סולברג את הסיכויים לקבלת הערעור על הכרעת הדין. סניגוריו של אולמרט טענו שסיכויי הזיכוי גבוהים, ולכן ביקשו לעכב את ביצוע עונש המאסר שנגזר על המעורבים בפרשה. נוית נגב ואיריס ניב-סבג, שהצטרפו לצוות ההגנה של אהוד אולמרט, תקפו את ההישענות על של בית המשפט המחוזי עד המדינה.

השופט סולברג העיר בתגובה על כך: "כשקוראים את הכרעת הדין רואים שבית המשפט היה ער לחולשות של עד המדינה ודאג לחיזוקים המתאימים". בנוסף העלתה עו"ד נגב תקווה שהציבור לא יכריע לפי הדיווחים התקשורתיים: "המבחן של אמון הציבור לא נקבע על פי מה שנכתב בעיתונים אלא על פי עבודת מערכת המשפט".

עו"ד יאיר גולן, המייצג את ראש עיריית ירושלים לשעבר, פתח בהקראת הדברים שאמר השופט רוזן בשלב הטיעונים לעונש, בו אמר שלא ניתן לשלוח אדם כמו לופוליאנסקי, החולה בסרטן, שהעביר את הכספים לעמותת החסד "יד שרה". עו"ד גולן הביע התנגדות נחרצת למאסדר בפועל, ואמר שלא מדובר בבקשת רחמים: "אסור לאיש הזה להיכנס אפילו ליום אחד. ישנה סיטואציה אנושית קשה, ולאור הבעיה הזו ריצוי עונש המאסר אפילו לתקופה קצרה עלול להיות בעל תוצאות בלתי הפיכות. בלתי הפיכה, ודי בכך כדי להצדיק את עיכוב ביצוע גז הדין".
 
צילום: מרים צחי
בקשה לעיכוב בעונש. ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט צילום: מרים צחי
צילום: יותם רוזן
מערערים על גזר דינו החמור. השופט דוד רוזן צילום: יותם רוזן
צילום: יוסי אלוני
גזר דין חמור, למרות שתרם את הכסף לארגון חסד, אורי לופוליאנסקי צילום: יוסי אלוני
צילום: פלאש 90
פרוייקט הולילנד צילום: פלאש 90

עו"ד יעקב ויינרוט ועו"ד עמית חדד, שהחליפו את עו"ד נבות תל-צור בהגנתו של דני דנקנר, טענו להגנה מן הצדק מכיוון שהמדינה העמידה אותו לדין על "מאכעריות", שלדבריו של ויינרוט היא תופעה רווחת במדינת ישראל. "העסקת מאכר היא לא עבירה פלילית" אמר ויינרוט.

עונשי המאסר שנגזרו על המורשעים בפרשה הם חמורים ביותר: על ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט נגזרו שש שנות מאסר בפועל, על מהנדס העיר לשעבר אורי שטרית נגזרו שבע שנות מאסר ועל מאיר רבין, עוזרו של עד המדינה שמואל דכנר נגזרו חמש שנות מאסר. גם על אורי לופוליאנסקי, ראש עיריית ירושלים לשעבר, שלא לקח לכיסו את כספי השוחד אלא העביר אותם לארגון החסד שהקים יד שרה, נגזר עונש חמור של שש שנות מאסר.
 
בגזר הדין התייחס השופט רוזן לחומרת העבירות שבהן הרשיע את המעורבים בפרשה, הנובעות ממעמדם כמשרתי ציבור: "חלק מהנאשמים שלפניי משתייכים לאליטה חברתית וכלכלית במדינה. הם שמנה וסלתה של הארץ, שביצעו עברות מתוך חמדנות - שלא לומר חזירות. מקבלי השוחד מעוררים יחס של תיאוב וממאיסים את המנהיגים על הציבור".

אהוד אולמרט, ראש הממשלה לשעבר, סירב לקבל את גזר הדין ובסוף חודש יולי הוגש לבית המשפט העליון ערעור על הרשעתו בפרשה וכן על חומרת עונשו. בנוסף לאולמרט הגישו שאר המורשעים בפרשה ערעור לבית המשפט העליון על פסק הדין ועל חומרת עונשם. הם היו אמורים להתחיל לרצות את עונשם ב 1 בספטמבר, אך נשיא בית המשפט העליון הורה לעכב את עונשם עד לדיון בבקשה שייערך היום.

במסגרת ההגבלות החלות על נאשמים שהורשעו בדין, דחה השופט רוזן את בקשתם של אהוד אולמרט ואורי שטרית לצאת מהארץ למשך 4 ימים. הבקשה הוגשה בתחילת חודש אוגוסט, ונומקה במניע כלכלי של שני הנאשמים, שרצו לטוס לצורך עסקיהם לחו"ל. בית
המשפט דחה את הבקשה מכיוון שבהתאם להלכת בית המשפט העליון, יציאתו מהארץ של נאשם שהורשע ונגזר דינו תתאפשר רק במקרים חריגים, שאינם מתקיימים לגבי אולמרט ושטרית.

גזר הדין של השופט רוזן זכה לביקורת על ידי משפטנים שיצאו נגד ההרשעה עצמה, נגד העונש שנגזר ונגד התבטאויותיו של רוזן במהלך הדיונים בבית המשפט. רוזן הגיב לטענות בפאנל בכנס לשכת עורכי הדין באילת, והתייחס לפרשת הולילנד בה הכריע לאחרונה. "כל מה שהיה לי לומר, כתבתי. ואם אני נדרש להוסיף, אז אני אומר שאני שלם עם מה שכתבתי", אמר רוזן, והוסיף: "כל מה ששופט מוציא תחת ידיו - לעיתים רחוקות יסכימו עמו, ולכן גם כשלא מסכימים, אני שומע וקורא ומתייחס לביקורת בכבוד רב. אני שומע דברים שלא נוח לי לשמוע, והם דברי טעם. אני שלם לחלוטין עם מה שכתבתי".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...