מרפאת האבולה שמנסה לסייע לאנשי ליבריה

ארה"ב סייעה להקמת מרכז טיפול במחוז בונג הנידח, שכבר קלט כמה חולים. אבל עובדי הסיוע מודאגים: לא יודעים איך להשתלט על המגפה

Washington Post
מייקל דו-סילה ולני ברנסטין | 28/9/2014 15:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עמוק בלב יער הגשם, במורד דרך עפר עם מהמורות שבולעות רכבי ארבע על ארבע, ישנה נקודת אור זעירה באפלה שהאבולה הביאה לליבריה. יחידת הטיפול באבולה של בונג היא אוסף צנוע של אוהלים כחולים, המחוברים באמצעות שבילי חצץ ליד האתר שבו שוכנת מושבת מצורעים לשעבר.

עוד חדשות מהעולם ב-nrg:
-­איראן מציגה: טיל שיוט חדיש ל-700 ק"מ
-­משיבים אש: כפריים באפגניסטן תלו לוחמי טאליבן
-­ה-FBI למד על ירי על הבית הלבן – 5 ימים מאוחר

אולם כשהמחנה נפתח ביום שני שעבר, הוא סיפק את עשר המיטות הראשונות לקורבנות האבולה במחוז הכפרי הזה, המרוחק ארבע שעות מהבירה מונרוביה, שבה ידוע על 183 בני אדם שנדבקו בווירוס מאז יולי, ו-81 מהם מתו. מרבית האנשים מאמינים שיש קורבנות רבים נוספים.
 
עד כה, כל אחד מ-325 אלף התושבים של מחוז בונג אשר הפגין תסמינים של אבולה נאלץ למצוא את דרכו לבירה או למרכז טיפול אחר בפויה, במרחק 6-7 שעות משם. אנשים רבים פשוט נשארו בבית, כשהם מקווים לשרוד את מתקפת הווירוס בכוחות עצמם. אבל עם יותר משישים מיטות בתכנון, שתי משאיות איסוף שישמשו כאמבולנסים ועשרות אנשי צוות ליברים מאומנים, המרכז בבונג תורם כעת את תרומתו הקטנה למאבק נגד התפרצות האבולה הקטלנית ביותר בהיסטוריה.

"הייתה הכרה מצד רבים מהשחקנים שיש צורך במתקן בלב המדינה", אומר שון קייסי, מנהל צוות תגובת החירום של ליבריה מטעם 'חילות הרפואה הבינלאומיים', אשר מנהל את המרכז. "בכל שבוע שאנו לא פותחים מתקנים חדשים, אנו מייצרים את הצורך בכמה נוספים. זו בעיה שמנציחה את עצמה".

לאחר שהייתה נתונה לביקורת עזה, הקהילה הבינלאומית מגבירה את תגובתה להתמודד עם משבר האבולה. ארה"ב הוציאה בשבוע שעבר לדרך מאמץ בעלות של 750 מיליון דולר לבניית מתקני טיפול עם 1,700 מיטות בליברה. מועצת הביטחון של האו"ם אישרה פה אחד ביום חמישי שעבר להקים משימת חירום רפואית בתגובה להתפרצות, עם צוות ראשוני שיוצב במערב אפריקה עד סוף החודש.

המרכז בבונג הוא יוזמה קטנה, שנבנתה בעלות של 170 אלף דולר על ידי הארגון ללא מטרות רווח 'סייב דה צ'ילדרן', אבל הוא בכל זאת מתת האל לבני המחוז הכפרי. אליג'ה קולי (13) התגורר בקקטה עם דודו ודודתו, עובדת בריאות, כאשר דודו מת מאבולה. ארבעה ימים מאוחר יותר מתה דודתו, ובעקבותיהם הלך גם בנם בן ה-24. השכנים סירבו לקחת אליהם את אליג'ה, והוא יצא למרפאה בטוטטה. במרחק 35 מיילים משם, כשהוא מלווה באביו, שלא יכול היה לגעת בו. לאחר מסע לילי בטרמפים והליכה ברגל נאסף אליג'ה על ידי צוות אמבולנס של 'חילות הרפואה הבינלאומיים' במרפאה, שבה צוותי הרפואה קבעו כי הוא מפגין תסמינים של הידבקות באבולה.

העובדים חיטאו את אזור ההמתנה שבו אליג'ה ישב במשך 24 שעות עם חולה נוסף שנחשד בהידבקות, ואז הובילו את הנער למשאית, כשהם מתיזים בזהירות חומר חיטוי על כל נקודה שבה סנדלי הגומי הצהובים שלו נגעו בקרקע.

"אני משאיר זאת לידי הא-ל", אומר אביו של אליג'ה, סולון קולי, לאחר שבנו עלה למשאית. בקרבת מקום, אמו, דודה ודוד נוספים ניגבו את דמעותיהם מעיניהם.


צילום: מייקל דה-סיל
מתנת האל. משרד הקבלה של המרפאה בבונג צילום: מייקל דה-סיל
ארה"ב משלמת את החשבון

ג'יימס דן, חקלאי מהכפר נוקלס, התגורר בבית בוץ עם גג העשוי מסכך של כפות דקלים. הוא החל להקיא ולהרגיש כאב – סימנים מעידים של אבולה – והתקשר לקו החם של המחוז, ששלח את האמבולנס של מרכז הטיפול מבונג אליו.

כשהם שומרים על מרחק ממנו, העובדים תשאלו אותו על האופן שבו אולי לקה בווירוס. דן (32) אמר ששהה בבית אחר בכפר שבו אדם אחד נפטר ושניים נוספים חלו. הוא חזר לביתו, אבל לא מוקדם מספיק.

אשתו אמרה כי יצאה מהבית כשדן החל להראות תסמינים של הידבקות באבולה. העובדים חיטאו את הבית הזעיר מבפנים ומבחוץ בתמיסת כלור עוצמתית, כשהם מתיזים על הסכך שמשמש כגג ואפילו על הבגדים שדן הותיר מאחור.
 

צילום: מייקל דה-סיל, וושינגטון פוסט
ג'יימס דן ועובד המרפאה צילום: מייקל דה-סיל, וושינגטון פוסט

גבניאן חאקי הגיע למרכז על אופנוע עם אחיו הקטן, ננפר. שניהם נדבקו בנגיף. אם היו מפתחים תסמינים שבוע קודם לכן, היו האחים נאלצים להתמודד עם אי הוודאות של מציאת מיטה במרכזי הטיפול בפויה או במונרוביה. אבל ביום שלישי שעבר הם היו החולים השלישי והרביעי במתקן החדש.

הסיוע אינו זול: סוכנות הסיוע הבינלאומית של ארה"ב משלמת את החשבון החודשי בן מיליון הדולרים, אומר קייסי, והיה גם צורך להדריך את 15 האזרחים הזרים ו-84 הליברים שמרכיבים את הצוות במרכז. מערכות מים, ביוב ומניעת הידבקות הותקנו במקום, לצד מערכת אספקה לפריטים כגון כלור וחלוקי הגנה בשביל העובדים.

משמעות המתח הכרוך בעבודה זו היא שמרבית העובדים מוכרחים לצאת לחופשה לאחר ארבעה שבועות, כך שאספקת עובדים מתמשכת חיונית להצלחת המקום.
סידורים נעשו בשביל להעביר דגימות דם לבדיקה במעבדות במונרוביה. "יש כאן כמות תכנון, פעילות ישירה ואימון אדירות שהולכות רק על הקמת המתקן", אומר קייסי.

איש אין יודע אם הטיפול מגביר את סיכוייו הישרדותו של החולה. באופן מקומי נראה שזה המצב, כאן ובכל מקום אחר, "אבל אין עדות מדעית טובה שמראה זאת", מסביר קייסי.

אלא שכעת, כשהמרפאה פועלת ובה שבעה חולים נכון ליום חמישי, מחוז בונג יכול לטפל בכמה ממקרי האבולה שבו ולעזור לרסן את התפשטות הווירוס באמצעות בידוד החולים.

"אני חושב שיש צורך ברור בתגובה עצומה כאן", אומר קייסי. "דאגתנו בשלב זה היא שאנו רק הקהילה ההומניטרית (שפועלת כאן), ואנו לא בטוחים כיצד התגובה שלנו תשתלט על המגפה".

ברנסטין דיווח ממונרוביה, וכתב "וושינגטון פוסט" סמוור פאלה במחוז בונג והכתבת לנה סון בוושינגטון תרמו לכתבה זו

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...