ריבלין מתנגד לבחירות: איום על אמון הציבור בדמוקרטיה

מושב החורף יחל בשבוע הבא כשריח הבחירות עדיין באוויר ונתניהו צפוי להתמודד בכמה חזיתות כשהראשונה שבהן היא זעם החרדים על תרגיל חוק הגיור. במקביל, כחלון נערך לחזרה למגרש וטוען כי הוא הממשיך האמיתי של בגין

זאב קם | 23/10/2014 23:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רה"מ בנימין נתניהו ונשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין השתתפו אתמול בצהריים בטקס האזכרה הממלכתי לשר רחבעם זאבי (גנדי). ריבלין הסתכל על אירועי השבוע האחרון במערכת הפוליטית, שסערה וגעשה בעקבות החלטת נתניהו לא להעלות להצבעה בממשלה את חוק הגיור, ונזכר שעד לא מזמן הוא עוד היה חלק מהקואליציה המקרטעת הזאת.

• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

את סערת הבחירות שפקדה את ישראל בשבוע האחרון הוא דוחה ברוגז, ולדעתו הכול מתנקז למקום אחד: יש רק אדם אחד שיכול למנוע את צונמי הבחירות שהחל כאן בימים האחרונים – ראש הממשלה בעצמו. סביר להניח שבאותן דקות שהשניים ישבו זה ליד זה, לא אמר ריבלין לנתניהו את הדברים שהוא סיפר לאנשיו בימים האחרונים.
 
צילום: לע''מ
בחירות הן איום אמיתי על אמון הציבור. נתניהו וריבלין צילום: לע''מ

"אין אף אחד אחר שיכול לעשות זאת", אמר הנשיא באותן שיחות סגורות, "נתניהו אמנם שולט רק ב-19 חברי כנסת, אבל בפועל הוא שולט בכולם מכיוון שאין אף מועמד אחר לראשות ממשלה שניתן להתאחד סביבו". את האפשרות של הליכה לבחירות חדשות מגדיר הנשיא כ"איום אמיתי על אמון הציבור בדמוקרטיה הישראלית. בחירות רק יביאו בדיוק לאותה ממשלה, עם אותו סדר יום ואותו סדר עדיפויות". אז מה עושים, נשאל השבוע הנשיא, איך מונעים את המשברים בקואליציה? "מאחדים את המפלגות סביב הנושאים המרכזיים, כמו הנושא המדיני והתקציב, ובכל יתר הנושאים מאפשרים חופש הצבעה", ענה ריבלין בתגובה.

מכל מקום, אם רה"מ נתניהו חשב שבמחי החלטה אחת של עיכוב חוק הגיור הוא כבר מעביר את חברי הכנסת החרדים לצד שלו, נכונה לו אכזבה מרה. בהקשר הזה יש בשורות רעות ובשורות טובות לנתניהו: הרעות הן שהחרדים לא קנו את התרגיל. הטובות הן שמבחינתם, יש בכל זאת על מה לדבר.

"נתניהו עשה לנו תרגיל פוליטי עם ההחלטה על חוק הגיור", טענו אמש בזעם חברי כנסת מיהדות התורה. זו התיאוריה שמציגים שם ביחס להחלטת נתניהו לעכב את אישור הגיור בממשלה – נתניהו לא רוצה להיות חתום על החלטה שקורעת קרע סופי ומוחלט עם המפלגות החרדיות. מצד שני, הוא כן רוצה שהנושא ייפתר, רק שהשם שלו לא יוזכר סביב העניין.

מאחר שנתניהו יודע שבכנסת יש רוב לאישור חוק הגיור, היה לו נוח להודיע שהוא באופן אישי יצביע נגד החוק, מתוך הנחה שגם ללא הקול שלו וללא קולות הליכוד החוק יעבור בכנסת. "זה התרגיל המושלם מבחינתו", טוענים החרדים, "בכך הוא מבטיח את אישור החוק ואת סגירת הנושא, ובעיקר את האהדה שלנו כלפיו, לאחר שהוא כביכול עשה הכול נגד אישור החוק. אנחנו לא קונים את זה". אז בצד החרדי אמנם "לא קונים את זה", אבל ממהרים להוסיף כי בכל מה שקשור לשותפות עם נתניהו לאחר הבחירות דווקא יש על מה לדבר. "תלוי מה הוא יציע", מבהירים שם.

מה שעוד יותר מדהים בפרשה זו הוא העובדה שבבית היהודי מספרים דברים הפוכים לחלוטין. שם יודעים להסביר שהחרדים הם המרוויחים הגדולים מהתנהלות נתניהו. "החרדים יהיו מרוצים בכל מקרה", מסבירים שם, "או שהחוק יגיע לכנסת ושם הוא יטורפד וייגנז, ואז הם כמובן יהיו מרוצים; או שחוק הגיור יאושר, ואז אנחנו ניאלץ לפרוש מהממשלה, כמו שהצהרנו. במצב כזה הקואליציה תתפרק והולכים לבחירות, שזו בוודאי תוצאה מבורכת מבחינתם".

ובדיוק עם הפלונטר הזה, שנראה כרגע בלתי פתיר בעליל, תפתח הכנסת בעוד שלושה ימים את מושב החורף שלה, כשהחוק יגיע להצבעה בוועדת החוקה ביום שני הקרוב.

החברים של כחלון

עוד לפני שסערת הגיור נחתה על קואליציית נתניהו כרעם ביום בהיר, הודיע אדם אחד, משה כחלון, את מה שבמערכת הפוליטית יודעים כבר תקופה ארוכה – הוא מקים מפלגה שתבקש לטפל ביוקר המחיה. אף אחד לא באמת היה זקוק להודעה הרשמית של כחלון כדי להתעדכן ביחס לתוכניותיו הפוליטיות, ולפי החיוך שעטה על פניו כחלון עצמו בעת שהודיע על הקמת המפלגה, נראה שגם הוא ידע כי הוא מבשר על חדשות ישנות. אבל מה שכן מעניין בהתארגנות של כחלון הוא הפעילות שמתנהלת מאחורי הקלעים.
 

צילום: יוסי זמיר
מי הממשיך האמיתי של בגין? נתניהו וכחלון צילום: יוסי זמיר

רבות מההערכות הפוליטיות דיברו על כך שהשר לשעבר יתמקד באיסוף קולות המרכז-שמאל, הקלים יותר להשגה, לאור ניידותם המתגברת מבחירות לבחירות. כמובן, הוסיפו אותן הערכות, שכחלון יביא גם 2-3 מנדטים מהליכוד, אבל את החריש העמוק שלו הוא לא יבצע שם. קולותיהם הפריכים של מצביעי לפיד ויש עתיד יהוו את המטרה המרכזית.

ובכן, מתברר שבפועל הדברים נראים אחרת לחלוטין. את זה שכחלון חורש בימים אלו את הארץ אנחנו כבר יודעים. אבל מה שמוכר פחות זו העובדה שהוא מתמקד דווקא באנשי הליכוד. יש לו שם, כך מתברר, לא מעט חיילים ואוהדים. למעשה, כמה ראשי מועצות מהליכוד וחברי מרכז מכינים למענו את תשתית השטח של המפלגה החדשה.

הדוגמה הטרייה ביותר לקוחה ממש מהימים האחרונים, כשראש מועצת חבל מודיעין מטעם הליכוד, שמעון סוסן, זימן קבוצה גדולה של פעילי ליכוד לפגישה עם חברו הטוב, כחלון. המילים שנשמעו מפיו של כחלון היו לא פחות ממדהימות. עד היום הוא נמנע באופן מודע ממתקפה אישית על הליכוד או על העומד בראשו. בכל מקום שהוא נאם או התראיין בו הקפיד השר לשעבר לדבר על נושא יוקר המחיה, מבלי לתקוף את המפלגה שגדל בה. אך במפגש באחד היישובים בחבל מודיעין, שהיה כמובן סגור לתקשורת, בחר כחלון בטקטיקה שונה לחלוטין.

כחלון הציג את עצמו כממשיך דרכו של מנחם בגין וכמי שעומד בראש הליכוד האמיתי - הליכוד של בגין. את העסקנות שיש כיום לטענתו בליכוד, כחלון הגדיר ככזו שהורסת את המפלגה. "הליכוד איבד את הדרך", היה המסר שבחר כחלון להעביר לפעילים. "הליכוד של היום הוא לא זה של בגין. אני ליכודניק של בגין - למען כל הציבור, ולא רק בשביל העסקנים".

ביום שבו המסרים האלו יתחילו להישמע מחוץ לכנסים הסגורים, זה גם יהיה היום שבו ייאלצו נתניהו ואנשיו להתחיל להשיב אש בחזרה.

טרפוד שהוא מלכוד

המחזה שמתגלה ביום רביעי אחר הצהריים, בפתח לשכת יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין נראה כמו סוג של עלייה לרגל של כמה מראשי הקבוצות האידיאולוגיות בליכוד. זה כבר הפך לטקס קבוע - כשיש ריב בין מרכז הליכוד ובין יושב ראש התנועה, הולכים לאדלשטיין כדי שהוא יפשר, יגשר ובעיקר ירגיע את הרוחות.
 

צילום :אריק סולטן
נתן חומר למחשבה. יולי אדלשטיין צילום :אריק סולטן

זה קרה יום לאחר הודעתו של יו"ר מרכז המפלגה, דני דנון, על ביטול ישיבת המרכז שתוכננה לשבוע הבא. דנון ביקש כמובן לטרפד את תוכניתו של ראש המפלגה נתניהו לאשר במרכז בחירות בזק לראשות התנועה. "הרי ברור לך שאם אנחנו אומרים כן לכל מה שמבקש נתניהו לאשר במרכז, יום לאחר שהוא נבחר שוב כיושב ראש המפלגה הוא לא סופר אותנו יותר, וגם לא את ההתיישבות ביהודה שומרון",
אמרו ראשי המחנה האידיאולוגי לאדלשטיין.

התשובה שהם קיבלו העניקה להם חומר למחשבה בשבת הקרובה. "הרי בסוף נתניהו ינצח בהצבעה במרכז", נאמר להם, "רק שאם זה יקרה אחרי שתעשו לו את המוות בדרך לשם, אז בוודאי שהוא לא יספור אתכם ביום שאחרי. שבו עם ראש הממשלה. הוא מוכן לשמוע ולהגיע להסכמות ביחס לבקשות שלכם".

וזה כנראה גם מה שיקרה לבסוף. אנשים בסביבתו של נתניהו אף מדברים על כך שהוא יהיה מוכן לוותר על דרישתו לבחירות פנימיות בתוך חודש, ויסכים להתפשר גם על חודשיים. נתניהו ישמח לשמוע שבגזרת האידיאולוגים נרשמה הבנה לדברים. ההתפתחויות בנושא צפויות כבר בימים הקרובים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...