חוזרים ללמוד: 310,125 פותחים שנה באקדמיה
את פני הסטודנטים יקבלו 65 מוסדות להשכלה גבוהה. גם השנה יותר נשים נרשמו לפקולטות למדעי החברה וגברים למקצועות המדעים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ביחס לכמות הלומדים בשנה הקודמת, נרשמה עלייה קלה של אחוז אחד. כ-238,420 סטודנטים נמצאים במהלכם של הלימודים לתואר ראשון, כ-59,455 בלימודים לתואר שני ורק כ-10,860 סטודנטים בישראל נמצאים במסלול של לימודי דוקטורט.

נרשמים יותר לתואר שני במדעי הרוח. מכללת ספיר
צילום: לירון מולדובן

חלוקת הסטודנטים
.

בשנים האחרונות מסתמנת האטה בקצב הגידול של מספר הסטודנטים באוניברסיטאות. זאת בניגוד למגמה בשנות התשעים, אז ניכר ביקוש ער ללימודים אקדמאים ובמקביל פתיחה של מוסדות חדשים להשכלה גבוהה. ההאטה גורמת לצמצום במספר מוסדות הלימוד.
עם תחילת שנת הלימודים, פרסמה היום התאחדות הסטודנטים נתונים מתוך סקר ומהם עולה כי איכות ההוראה בישראל יורדת. "סקר הסטודנט" נערך על ידי מכון 'מאגר המוחות' בפעם החמישים, ומסקירת הנתונים לאורך השנים עולה כי שביעות רצונם של התלמידים מהמרצים הולכת ויורדת.
הציון הממוצע לטיב ההוראה עמד ב-2014 על 3.48, ירידה של 0.006 בהשוואה ל-2013. מהסקר גם עולה כי תלמידי המכללות מרוצים יותר מהמרצים ממקביליהם באוניברסיטאות: מבין המוסדות, מובילה את ממוצע שביעות הרצון מאיכות ההוראה מכללת אפקה בתל אביב, וגם אחריה ברשימה מככבות בעיקר מכללות. האוניברסיטה היחידה שנכללה בעשירייה הראשונה היא האוניברסיטה הפתוחה, שממוקמת במקום העשירי.
יו"ר התאחדות הסטודנטים, שמסיים השבוע את תפקידו, אורי רשטיק אמר כי "איכות ההוראה ממשיכה לצנוח מידי שנה. אם לא יבוצע שינוי משמעותי במערכת שיסדיר מחדש כיצד מתוגמלים מרצים ומתרגלים - מצב זה רק יחמיר. המוסדות, והאוניברסיטאות בפרט, לא מספיק מודאגים מדור העתיד של המחקר. המרצים לא משקיעים מספיק בסטודנטים שלהם וחוויית הלמידה האיכותית שצריכה להינתן באקדמיה נפגמת והופכת משעממת ולא רלוונטית. אנחנו יודעים שנעשים מאמצים אך כנראה שמדובר בטיפה בים כיוון ששביעות הרצון של סטודנטים ממשיכה לרדת.
"התאחדות הסטודנטים גיבשה שורה של המלצות לשינוי המצב שטרם יושמו, ופועלת במסגרת המל"ג לשיפור פני הדברים. על הסטודנטים לקחת אחריות על המצב ולזעוק את משבר איכות ההוראה לפני שיהיה מאוחר מידי. יתכן והתדרדרות מגמתית זו כבר נותנת אותותיה ופוגעת ביוקרת ההשכלה הגבוהה בישראל ביחס לעולם".
שיעור הפונים ללימודי מדעי הרוח עומד על כ-7.4% בלבד. האחוז הגבוה ביותר פונה למדעי החברה (20.7), אחריהם מככבים
מסקרים שנערכו לפני פתיחת שנת הלימודים עלה כי לנשים בישראל ייצוג רב יותר משל גברים במדעי החברה (21% לעומת 13%) וחינוך (18% לעומת 3%). ואילו לגברים ייצוג רב יותר משל נשים בתחום ההנדסה (35% לעומת 11%) והמחשבים (11% לעומת 3%). מהתאחדות הסטודנטים נמסר שלמרות הנתונים המדאיגים, לא קיימות תכניות יעודיות של המועצה להשכלה גבוהה לשילוב נשים במדעים.
71% מהנשים פונות ללימודים הומניים לעומת 29% בלבד הפונות ללימודי המדעים. לעומתן כ- 60% מהגברים פונים ללימודי מדעים, לעומת כ-40% בלבד הפונים ללימודים הומניים, מתוכם 20% פונים לניהול עסקים ומדעי החברה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg