Israel Defense

גלאי פצצה מלוכלכת

החשש משימוש של ארגוני טרור כמו דעאש ואל קעידה בפצצה גרעינית מלוכלכת גורם לארה"ב לפתח אמצעי ניטור וגילוי של פצצות כאלו. פתרון כזה הוצג החודש בדמות גלאי נייד לאיתור איומים פולטי קרינה גרעינית. הצעה: אולי אפשר בכסף שהתפנה לאחר ביטול רכישת המטוס-מסוק, ה-V22, לרכוש כמה גלאים כאלו שישמשו את כוחות הביטחון לאבטחת ערי ישראל?

עמי רוחקס דומבה | 05/11/2014 11:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 

חוקרים של חברת לוקהיד מרטין ממעבדות Sandia National Laboratories הדגימו טכנולוגיה שתאפשר לכוחות הביטחון לאתר את מיקומו של מתקן גרעיני מוסתר. למעשה, מדובר בסורק נייד לאיתור פצצות גרעין קטנות שיכולות לעשות את דרכן לערי ארה"ב במזוודות או אמצעי נשיאה אחרים.

Sandia National Laboratories היא מעבדה המופעלת על ידי Sandia Corporation, חברת בת בבעלות מלאה של חברת לוקהיד מרטין, עבור המשרד הלאומי לביטחון גרעיני של מינהל האנרגיה. למעבדה מתקנים ראשיים באלבוקרקי - ניו מקסיקו, וליברמור - קליפורניה. הסורק מומן על ידי משרד הביטחון האמריקאי.

"סורק הניטרונים הנייד למגיבים ראשונים" או MINER, נוסה בתרגיל חירום במרכז העיר שיקגו בתחילת השנה, בו השתמשו במקור קרינה במעבדה אטומה כדי לחקות את החתימה הרדיואקטיבית של מכשיר שהיה יכול להיות בשימוש על ידי מחבלים. במילים אחרות, התרגיל המחיש כניסת מחבל עם פצצה מלוכלכת לתחומי ארה"ב. "המערכת פעלה בדיוק כפי שציפינו", אמר הפיזיקאי ג'ון גולדסמית ממעבדות סאנדיה. "עם מקור לא מסוכך, איתרנו את המיקום בתוך 30 דקות. עם יותר מיגון, זה לקח שעתיים".

ה-MINER היא גרסה ניידת של מצלמת פיזור ניטרונים, אשר מזהה ניטרונים מהירים הנובעים מחומר גרעיני מיוחד, כדי לאתר את המקור, אפילו במרחקים משמעותיים ובאמצעות מיגון. המצלמה המקורית שפותחה על ידי מעבדות סאנדיה הייתה די גדולה - 1.5 מטרים גובה ודרשה חיבור קבוע למקור מתח. המצלמה הניידת היא בגובה 0.9 מטרים ושוקלת 40 ק"ג.

המערכת מורכבת מ-16 סינטילטורים (scintillator) מפרוטון נוזלי מועשר המסודרים בתוך גליל גדול. הקרינה נכנסת לגליל כניטרונים שנוסעים דרך הסינטילטורים, ומחזירים פרוטונים כמו כדורי ביליארד. האינטראקציות האלה בין תאי הגילוי השונים מאפשרות למכשיר לקבוע את הכיוון של המקור הרדיואקטיבי שפולט את הנויטרונים. (הסבר על תאי בדיקה מבוססי סינטילטורים אפשר למצוא במצגת של הטכניון כאן).

יתרונות שמציעה MINER על פני פתרונות קיימים בתחום, כוללים את היכולת להבחין בחתימת המכשיר מקרינת רקע, ולמדוד את הספקטרום של הניטרונים הנפלטים ממנו.

"מוני ניטרונים פשוטים לא מסו?לים להבחין בין במקור איום מרקע ניטרונים גבוה. עם זאת, סורק כגון MINER יכול לעשות זאת על ידי התבוננות ב'נקודה חמה' על רקע הנויטרונים", אמר גולדסמית. "בנוסף, היכולת של MINER למדוד את ספקטרום הנויטרונים מאפשרת לה להבחין בפלוטוניום כמקור איום, מול אמריקיום-בריליום (AmBe), המקור המסחרי הנפוץ ביותר של ניטרונים שאינו מקור איום. בין גישות ההדמיה השונות, יכולת זו היא ייחודית ל-MINER".

תהליך כיבוי או הפעלה של MINER לוקח כ -10 דקות, והכי חשוב, היא פועלת על סוללה ואינה חייבת להיות מחוברת למקור מתח נייח. "מאז MINER לא צריך להיות קשור למקור כוח, זה נותן הרבה אפשרויות לכוחות החירום", אמר גולדסמית.

התרגיל בשיקגו התמקד בגלאי ניטרונים, ומערכת MINER הייתה אחת משלוש מערכות. זו לא הייתה תחרות, הסביר גולדסמית, אלא מבחן של היכולות של כל גלאי. "בכל גלאי יש פשרות. אם אתה מנסה לאתר מקור איום, גלאי בתרמיל גב עשוי להיות מהיר ביותר, אבל יש תרחישים שבהם הליכה לא אפשרית", הוא אמר.

אחת מנקודות החוזק של MINER היא ביכולתה לספק הדמיה כיוונית. "יש גלאי הדמיה אחרים שיכולים לסרוק תחום קבוע של נוף, ולכן הם מסתכלים על נקודה מסוימת", אמר מארק גרלינג, פיזיקאי בסאנדיה. "ה-MINER יודע לסרוק את כל הטווח - למעלה ולמטה או לצדדים. בתרגיל סרקנו חלק מצד אחד של בניין רב קומות בבת אחת וצמצמנו את החיפוש לחדר מסוים. זה מאוד יעיל במצב כזה".

ה-MINER היא גלאי של 'שניים במחיר אחד'. המערכת תוכננה להדמית ניטרונים וספקטרוסקופיה, אבל סינטילטורים של נוזל פרוטון עשיר יכולים ללכוד גם קרני גמא. אמנם היא לא גלאי קרני גמא היעיל ביותר, אבל העיצוב של המערכת הופך אותה מתאימה עבור מספר יישומים לא שיגרתיים.

"כאשר היא משמשת כמצלמת פיזור ניטרונים ה-MINER סגורה. אבל אם אנחנו פותחים אותה, אנחנו יכולים למקם את MINER ליד מקור קרינה ולאסוף מידע נוסף על מקור זה. זה יכול להיות מאוד שימושי בקביעה כיצד להתמודד עם אובייקט פולט קרינה", הסביר גולדסמית. עבודה עתידית על MINER כוללת שיפור יכולות המדידה שלה והשתתפות בתרחיש חיפוש איומים גרעיניים בים.

פצצות מלוכלכות בידי ארגוני טרור?

בין השורות, המערכת יודעת לזהות פצצות גרעין מפלוטוניום או אוראניום. ניתן להניח, בסבירות טובה, שפרסום הכתבה בעת הזו כנראה נובעת ממידע המצוי בידי המודיעין האמריקאי על פצצות מלוכלכות שייתכן ועשו את דרכן לארגוני טרור כגון דעאש או אל קאעידה. פרסום כזה הוא איתות לכך שגורמי הביטחון בארה"ב יודעים ומתכוננים. אם וכאשר מישהו יחליט לנסות אותם.

איומים מצד ארגונים אלו על ארה"ב אינם חדשים. אולם, ייתכן ונקיטת פעולות התקפיות של הצבא האמריקאי נגד דעאש בסוריה ועירק ואל קעיאדה בתימן, מעלים את החשש בארה"ב שאם אחד הארגונים האלו יהיה עם הגב לקיר ("מצב טרום השמדה" בשפה בוטה יותר), הוא יפעיל את כל האמצעים שיש לו. במקרה כזה, טוב שיהיה לארה"ב סורק שמסוגל לזהות פצצות מלוכלכות בכניסות למדינה כמו נמלי תעופה, ים ומעברי גבול רשמים ולא רשמיים.

ההתבטאות של החוקרים ממעבדת סאנדיה לגבי תרגיל עתידי בים, מרמזת אולי על הרצון של ארה"ב לסרוק באופן קבוע את כלי השייט הבאים לקראתה במרחק כזה שאם תתגלה פצצה ויתרחש פיצוץ, הוא לא יפגע באזרחיה.

למרות החידוש שמציעה מערכת ה-MINER , ראוי לציין כי ארה"ב סורקת מטענים סחורות המגיעים מהים כבר שנים לראות אם הם פולטים קרינה גרעינית. ב-2006 חתמה ארה"ב עם חברת סינית בשם Hutchison Whampoa Ltd, אחת מהחברות הסיניות הגדולות בעולם, על הסכם כזה לסריקת מטענים. ב-2012 העבירה ארה"ב גלאי קרינה לירדן בשל החשש בממלכה משימוש של ארגוני טרור בפצצות מלוכלכות.

גלאי קרינה בנמלי ישראל

ציוד מיוחד לגילוי קרינה הותקן גם בנמל חיפה בשנת 2008 , במטרה לסייע באיתור ובגילוי מטענים מוברחים ומטענים לא-חוקיים של חומר גרעיני וחומרים רדיו-אקטיביים אחרים, העלולים להיות מועברים דרך הנמל. המערכת הותקנה במסגרת פרויקט "מגה פורט" לשדרוג טכנולוגי של נמלי הים בישראל.

מדובר בפרויקט אמריקאי מטעם מנהל ההגנה הגרעיני במשרד האנרגיה של ארה"ב, שמטרתו התקנת גלאים רדיו-אקטיביים ב-100 נמלים ברחבי העולם עד שנת 2015. בסופו, ארה"ב תהיה מסוגלת לסרוק כמעט חצי ממכולות הסחורות המשמשות כיום בסחר הימי בעולם.



לכתבות נוספות באתר ISRAEL DEFENSE היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
-->

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...