600 אלף חולי סוכרת אבל אין תקציב להתמודדות
משרד הבריאות מקיים בשנים האחרונות תכנית לאומית בה, בין היתר, מוסבר כיצד להימנע ממחלת הסוכרת, אבל בדיון בוועדות הבריאות והחינוך התברר כי היא לא תתוקצב בשנה הבאה כאשר זה של 2014 כבר אזל. ח"כ ליצמן: "איפה הכסף?"
עוד כותרות ב-nrg:
• פצועי הפיגוע: "כל בית כנסת נמצא בסיכון"
• קרובי השוטר שחיסל את המחבל: "מתפללים לשלומו"
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בדיון התברר עוד, כי אין תקציב לתכנית הלאומית לחיים בריאים ב-2015. משרד הבריאות מקיים בשנים האחרונות תכנית "אפשריבריא" - התכנית הלאומית לחיים בריאים ופעילים, במהלכה נערכת פעילות הסברתית בכל הקשור להתפתחות מחלות, בהן גם מחלת הסוכרת, ולדרכי המניעה.

''עלות התכנית היא 26 מיליון שקלים, זה כסף קטן''. ליצמן
צילום: פלאש 90
אלא שהיום הודיע מנהל שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, כי התקציב לשנת 2014 אזל, וכי התכנית לשנת 2015 אינה מתוקצבת. בתגובה אמר מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב ליצמן, לשעבר סגן שר הבריאות כי "שר האוצר הודיע חגיגית שהוא מוסיף 4 מיליארד שקלים למשרד הבריאות, ועלות התכנית היא 26 מיליון שקלים. אז איפה הכסף? על שרת הבריאות לדאוג להמשך קיום התכנית, שהיא קריטית למניעת מחלת הסוכרת ומחלות אחרות. זה כסף קטן".
ד"ר ברק גורדון ממשרד הבריאות הציג נתונים לפיהם עד שנת 2012 הייתה עלייה של 0.3% בשנה בשיעור חולי הסוכרת בישראל, ו-6.5% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל מוגדרים כחולים במחלה. ד"ר אורנה טל, סגנית מנהלת המרכז הרפואי אסף הרופא אמרה כי סוכרת היא המחלה שהיקפה העולמי גדל במהירות הרבה ביותר, אפילו לעומת סרטן ומחלות לב.
בשנה האחרונה שיעור החולים בה בישראל עמד על כ-600 אלף בעוד שנה קודם לכן דווח על 500 אלף בלבד. יו"ר האגודה הישראלית לסוכרת, פרופ' איתמר רז, טוען כי הנתונים קשים יותר. בכל שנה חלה עלייה של 5% בחולים הסוכרתיים בישראל ולכן מדובר על כמיליון חולים, נכון לעכשיו.
העלייה החדה הזאת נובעת מאכילה לא נכונה וחוסר פעילות גופנית, כאשר בנוסף שתייה ממותקת היא הגורם המרכזי לעליה במשקל ולסוכרת. באוכלוסיות הערבית, הבדואית, האתיופית והחרדית הסיכון הוא כפול, בעיקר בשל חוסר מודעות לספורט. כ- 200,000 ישראלים נוספים סובלים מ"סוכרת סמויה" ואינם יודעים שהם חולים במחלה, עד שתתפרץ.
ח"כ עמרם מצנע, יו"ר ועדת החינוך, אמר שהוא שמח לשמוע שהתקנות שיורו על הוצאת מכונות הממכר לשתייה ממותקת ופיקוח על מזון הנמכר ומוגש במוסדות חינוך ייצאו כבר בסוף ינואר הקרוב. תקנות אלו התקבלו בוועדה בקיץ אולם טרם אושררו. עוד אמר מצנע, כי הבעיה בישראל היא לא בחקיקה אלא באכיפה וכי הוא מקווה שהרשויות המקומיות יירתמו למהלך. מצנע הציע להחיל את התקנה הזו גם מוסדות החינוך להשכלה גבוהה המתוקצבים ע"י המדינה.
עוד אמר ח"כ ליצמן כי הוא מתכוון ליזום הצעת חוק שתאסור כליל את השימוש בביטוי "ללא תוספת סוכר" שהיא, לפי טענתו, בבחינת ישראבלופ.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg