לאחר תשע שנים: חללית תתחיל לחקור את פלוטו

הגשושה תגיע לראשונה לכוכב הקטן שבקצה מערכת השמש, שבעבר נהנה ממעמד של כוכב לכת, ואי אפשר לצפות בו היטב מכדור הארץ

ז'ן לואי סנטיני, AFP | 7/12/2014 9:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
גשושה אמריקאית שאמורה לחקור את הכוכב פלוטו התעוררה מתרדמתה אתמול (שבת), לאחר מסע בן תשע שנים, כדי להביט מבט מקרוב על הגוף החללי בפעם הראשונה.

עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- לא ייאמן: צלב קרס ענק בבריכת שחייה בברזיל
- תינוקת בת 10 חודשים שוקלת כמו ילדה בת 5
- ארה"ב: נער נהרג כששיחק "רולטה רוסית"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו  

"'בריאותה' של 'ניו הורייזון' טובה והיא משייטת בשקט בחלל העמוק, כמעט 5 מיליארד קילומטרים מהבית, אבל מנוחתה כמעט נגמרה", סיפרה אליס בומן, מנהלת הפעילות של החללית ממעבדת הפיזיקה היישומית באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שמחוץ לוושינגטון.
 
צילום: נאס''א
איור הממחיש את החללית ניו-הוריזונס שצפויה להגיע לחקור את פלוטו ב-2015 צילום: נאס''א

הגשושה "התעוררה" ממצב תרדמה ושיגרה מסר לכדור הארץ. '"ניו הוריזון" שוגרה לחלל בינואר 2006, ומצויה בתרדמת כבר 1,873 יום – בערך שני שלישים ממסעה - וזאת במטרה לשמר את כוח החשמל של הגשושה ולמזער את המשאבים הנחוצים למעקב אחריה.

במהלך מסעה, מהנדסי נאס"א העירו את החללית בכל כמה דקות בשביל לבדוק אם המערכות שלה עדיין פעילות. כמו כן, המחשב של הגשושה שלח מסר שבועי לכדור הארץ, שלקח לו ארבע שעות בשביל להגיע אלינו.

מטרתה היא לחקור את פלוטו, הכוכב המלא בקרח שיש לו כמה ירחים בקרבת קצה מערכת השמש שלנו. "ניו הורייזון" תחל את המחקר על פלוטו בינואר, במרחק של כ-4 מיליון קילומטרים מהכוכב. היא תעבור במרחק הכי קרוב לפלוטו, אשר מסלולו אליפטי, ביולי, קצת לפני שתסיים את מסעה.

במהלך משימתה, "ניו הורייזון" תאסוף מידע על הטופוגרפיה של פלוטו ועל הירח הגדול ביותר שלה, צ'רון, ובכך תאפשר לאסטרונומים מבט מקרוב על פני הכוכב העמומים, שקשה להבחין בהם מכדור הארץ.

החללית נושאת על סיפונה שבעה מכשירים, הכוללים ספקטומטרים המשתמשים בקרינת אולטרה-סגול ואינפרה אדום, מצלמת צבעים, מצלמה טלסקופית ברזולוציה גבוהה וחיישן אבק חללי. 
המדענים מספרים כי כל המכשירים הללו שואבים כוח מגנרטור איזוטופי טרמו-אלקטרי, אשר מספק פחות עוצמה מזוג נורות חשמל של 100 וואט.

לאחר ש"ניו-הורייזון" תסיים את מחקרה בן שישה החודשים על פלוטו, היא תעבור ליד עצמים אחרים בחגורת קויפר – טבעת רחבה של רסיסים מלידת מערכת השמש לפני כ-4.6 מיליארד שנים. מדענים זיהו שלושה עצמים אפשריים בחגורת קויפר, בערך 1.5 מיליארד קילומטרים מפלוטו, ש"ניו הורייזון" יכולה לחקור.

קוטרו של פלוטו הוא כ-2,300 קילומטרים – קטן יותר מהירח של כדור הארץ – והמסה שלו קטנה פי 500 מזו של כדור הארץ. יש לו חמישה ירחים, והוא מקיף את השמש פעם אחת בכל 247.7 שנים. ב-2006 הסיר איגוד האסטרונומים הבינלאומיים את מעמד כוכב הלכת שניתן לפלוטו בשל היקפו הקטן, וסיווגו אותו מחדש ככוכב גמדי. בכך נותרה מערכת השמש עם שמונה כוכבי לכת בלבד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק