הצינור ממנו דלף הנפט בערבה נלקח כראיה

שבוע אחרי דליפת הנפט מצינור של קצא"א בערבה, תמונת המצב בשטח נראית פסימית במיוחד. כתב nrg מדווח מהשטח

יאיר קראוס | 10/12/2014 14:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המשטרה הירוקה החרימה את הצינור של קצא״א ממנו דלף הנפט שגרם לאסון בערבה. מוקדם יותר היום (ד') תפסו מפקחי המשטרה הירוקה את חלק הצינור ממנו בקע הנפט והוא כרגע מוגדר ראיה במסגרת חקירת המשטרה הירוקה ועל אנשי קצא״א נאסר לגעת בו.

עוד כותרות ב-nrg:
בכירים ברשות: "נסיים את התיאום הבטחוני עם ישראל"
פונו מעזה במצב קשה ונענשו על "הפקרת ציוד"
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בהערכת מצב שנערכה בראשות סגן השר להגנת הסביבה, אופיר אקוניס, הודיע ח"כ כי יגבש תוכנית שתובא בקרוב לאישור הממשלה לשיקום האזור והשמורה, מניעת הישנות נזק בסדר גודל דומה בעתיד. בנוסף, הורה סגן השר אקוניס לנציג שירותי הרפואה שהשתתף בהערכת המצב להציב רופא באופן קבוע בבאר אורה וזאת בנוסף לשירותי הרפואה הקבועים באילת.

תמונת מצב בערבה (צילום: יהודה בן יתח)
 














בעקבות זיהום האוויר שנמדד בימים האחרונים בשמורת עברונה, הוחלט לסגור את השמורה למבקרים ולמטיילים והציבור מתבקש לא להגיע למקום. בשמורה מותרת עבודת הצוותים המקצועיים. במהלך חג החנוכה תקיים רשות הטבע והגנים פעולות הסברה אליהן יוזמנו המטיילים במצפור באר אורה המשקיף על שמורת עברונה וממנו ניתן לראות את כל הנזק שנגרם לשמורה באסון.

תוצאות מדידות איכות אוויר שביצע אתמול המשרד להגנת הסביבה מראות כי איכות האוויר באילת ובבאר אורה תקינה. עם זאת, נמצאו ערכים גבוהים מהרגיל של בנזן, חומר רעיל ומסרטן, בתוך שמורת הטבע. הערכים שנמדדו אינם מסכנים את העובדים באתר, אך לא מומלצים לציבור הרחב הכולל נשים, ילדים, קשישים וטף.  

בתשובה לשאלה האם במשרד להגנת הסביבה יודעים על הכשלים שהובילו לאירוע הדליפה והאם חוקרים את מעורבותה של חברת קצא"א במחדל ענה סגן השר אקוניס כי: "כרגע מתקיימת חקירה של המשטרה וביקשתי לקבל בהקדם האפשרי את ממצאי התחקיר. אנחנו נקבל את המסקנות המתבקשות לגבי כולם ונמצא את האחראים לאירוע הזה".
  
צילום: יהודה בן יתח
הנפט בשמורת עברונה צילום: יהודה בן יתח
צילום: יהודה בן יתח
הצינור שדלף נלקח כראיה צילום: יהודה בן יתח
צילום: יהודה בן יתח
הנזק עצום. שמורת עברונה צילום: יהודה בן יתח

בתוך כך, מתגברות הפניות מצד ארגוני הסביבה ובהם החברה להגנת הטבע ואדם טבע ודין הדורשים להפסיק את החסיון האוטומטי המוענק על כל פעילויות חברת קצא"א. בשנת 1968 קבעה הממשלה, בהמשך לאישור ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, כי כל מידע על פעילות חברת קצא"א, הוא סודי ומותר לפרסום רק בהיתר של שר האוצר. החברה להגנת הטבע פנתה היום (רביעי) לראש הממשלה, המכהן גם כשר האוצר, בבקשה להתיר פרסומים של פעילות קצא"א בנושאים של בטיחות וסביבה. "כל מערכות השלטון עוברות מהפכה של שקיפות", נכתב בפנייה. "יש לתת דין וחשבון בפני העין הציבורית על פעילות החברה".

גם חברי ארגון 'אדם טבע ודין' פנו הבוקר אל היועץ המשפטי לממשלה וקראו לו לפתוח בחקירה פלילית בפרשה. "אנו קוראים לך להורות לאלתר על פתיחת חקירה פלילית מקיפה ובלתי תלויה, אשר במסגרתה תחקר האחריות הפלילית של כל המעורבים בפרשה זו, ובכלל זה של חברת קצא"א עצמה, של חברי דירקטוריון החברה, של נושאי המשרה שבה, של הגופים שהיו אמורים לפקח על פעילותה, ושל כל גורם אחר שיש אפשרות כי הינו מעורב או שהיה מעורב  או שיש לו אחריות כלשהי בנוגע למקרה זה", נכתב בפנייה ליועץ המשפטי.

הבוקר שוחח נשיא המדינה מר רובי ריבלין למנכ"ל 'אדם טבע ודין' ודיבר איתו על המשבר. הנשיא הביע את דאגתו מההשלכות האפשריות 
של אירוע אקולוגי בסדר גודל כזה על הצומח והחי בסביבות עברונה ומפרץ אילת ואמר כי הוא סבור שמדובר במצב חירום המחייב התגייסות מיוחדת.

עוד אמר הנשיא כי מרגע לרגע נראה כי האסון חמור אף יותר משנדמה בתחילה ועל כל הגורמים הרלוונטיים לשלב ידיים כדי למנוע את התפשטות הנזק ולאפשר שיקום ראשוני ומיידי. הנשיא סיים את השיחה באומרו כי הוא ימשיך ויעקוב אחר הנושא ויחזק את כל הגורמים העוסקים במאמצים המורכבים להתמודד עם הבעיה החמורה. 

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...