פנייה פלסטינית לאו"ם תביך את אובמה ותסכן את הסיוע
פרופסור איתן גלבוע, מומחה לארה"ב, אמר בשיחה עם nrg כי עדיין קיים סיכוי סביר שהפלסטינים לא יפנו למועצת הביטחון, בשל החשש לסיכון היחסים עם האמריקאים. בתוך כך, ארה"ב עדיין מתלבטת אם להטיל וטו על ההצעה או להתנגד לה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ההחלטה של הפרלמנט האירופי אתמול (ד') להכיר במדינה פלסטינית מהווה עוד נדבך בסחף של מדינות ופרלמנטים באירופה להכיר במדינה כזו גם בלי מו"מ של הפלסטינים עם ישראל. לכך גם מצטרפת ההחלטה של בית המשפט העליון באירופה לגרוע את ארגון חמאס מרשימת ארגוני הטרור, כיוון שלא גורם אירופי אלא גורם אמריקאי הביא הוכחה לפעילות הטרוריסטית של חמאס. הפעילות האירופית מהווה פגיעה גדולה ביכולת המדינית של ישראל לפעול ביבשת והיא מצטרפת גם לרצון הפלסטיני לפנות למועצת הביטחון כדי שזו תכפה על ישראל לסגת תוך שנתיים לקווי '67.
פרופסור גלבוע אמר כי הפנייה הפלסטינית לאו"ם מנוגדת למדיניות של ממשל אובמה והיא תביא את הפלסטינים לעימות חזיתי עם הקונגרס האמריקאי וגם עם הנשיא עצמו. "הפנייה הזו של הפלסטינים פוגעת בארה"ב כי היא סותרת את כל מדיניות החוץ האמריקאית. ג'ון קרי וגם אובמה פועלים להקמת מדינה כזו רק בהסכם".
לטענתו הפלסטינים עדיין מתלבטים אם לפנות לאו"ם משום שהם מקבלים מהקונגרס האמריקאי כל שנה 350 מיליון דולר. "זה כסף ביד בניגוד לכסף של מדינות ערב שהוא רק הבטחות בלי כיסוי. ולכן הפלסטינים מתלבטים כי ברור שפנייה שלהם לאו"ם תוביל את הקונגרס להפסקת הסיוע הזה. הקונגרס האמריקאי הוא קיצוני יחסית והוא לא יקבל את הפעילות הזו נגד ישראל".

קבלת היוזמה הפלסטינית תחזק את נתניהו. ראש הממשלה וג'ון קרי בפגישתם ברומא
צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ
כאשר נשאל האם אובמה אינו מוכר כתומך של הפלסטינים אמר גלבוע כי "צריך לדעת שבסביבה של אובמה יש כמה גורמים קיצוניים מאד והם אכן רוצים לכפות על ישראל הסדר ותומכים יחסית בעמדה הפלסטינית. אלא שהגורמים האלו אינם מרכזיים במדיניות האמריקאית ויש כוחות אחרים שמאזנים אותם. אז נכון שהממשל ואולי גם הנשיא לא אוהבים את נתניהו ורואים בו אדם שהכשיל את מדיניות החוץ האמריקאית באזור, אבל עדיין הרצון לנקום בנתניהו לא גורם לממשל לפעול, כי דווקא הסכמה עם הפנייה הפלסטינית לאו"ם תחזק את נתניהו בבחירות".
"האירופאים חושבים ששקט בישראל יפתור להם את הבעיות"
למרות המציאות הזו פרופסור גלבוע לא בטוח שארה"ב תטיל וטו על הפניה הפלסטינית למועצת הביטחון של האו"ם. לדבריו "ההחלטות האירופיות מעמידות את ארה"ב במצב מאד לא נוח. האמריקאים לא אוהבים להיות כל כך מבודדים ולכן יש סיכוי שהם יימנעו בהחלטה הזו כפי שקרי רמז אחרי הפגישה עם נתניהו.

לא בטוח שארה''ב תטיל וטו. מועצת הביטחון של האו''ם
צילום: אי-פי-איי
"אגב בהחלטה שמקדמים הצרפתים מוזכר שמועצת הביטחון של האו"ם מכירה בישראל כמדינה יהודית. הצרפתים ומדינות נוספות רואות בכך סוכריה לישראל כי הנה הם מקבלים במשהו את העמדה שלנו. אלא שגם בהחלטת החלוקה ב-1947 נאמר שהאו"ם מכיר במדינה יהודית ובמדינה ערבית ככה שאין כאן שום מתנה לישראל. להפך יש כאן הכרה רשמית בפלסטינים כיישות מובחנת בתוך העולם הערבי. זה דווקא כן חידוש".
כאשר הוא נשאל על ההחלטה האירופית להוציא את חמאס מרשימת ארגוני הטרור אמר גלבוע כי "בראייה האירופית פתרון בישראל יפתור את כל בעיות המזרח התיכון ובמילא גם את הבעיה האסלאמית באירופה. הם חושבים שככה יהיה להם שקט. מבחינה זו האירופאים מנותקים לגמרי מהמציאות ומצויים באובדן דרך מוחלט. הם הפכו להזויים. מבחינתם האביב הערבי והבעיות עם דעאש תלויות בהסכם בין הפלסטינים לישראל. זו גישה הזויה שמנותקת מהמציאות. לצערי הם לא מבינים איך הם נשמעים. אפילו ארה"ב של אובמה שיחסית מגלה הבנה לעמדה הפלסטינית לא מתייחסת ברצינות לעמדה האירופית".
"חופש הביטוי מוביל לעליית הימין ביבשת"
פרופסור גלבוע מציין כי המצב באירופה מוביל בצורה כמעט ודאית לעלייה של תנועות נאציות לשלטון. "המדיניות של אירופה ביחס למוסלמים ואובדן הדרך מחזקים את הימין. אני לא מתכוון לימין מתון אלא לימין הכי קיצוני. מדובר על תנועות שיקימו מחנות ריכוז ויגרשו לשם את המוסלמים. אנו נראה תופעות שלא נראו באירופה מאז מלחמת העולם השנייה.

''מאפשרים לגייס אנשים לדאעש''. סרטון ההוצאה להורג של המדינה האיסלאמית

בית הדין האירופי קבע שהוא לא ארגון טרור. חמאס חוגג 27 שנות פעילות
צילום: אי.פי.איי
"מה שמוביל לכך זו דווקא המדיניות הליברלית שנותנת חופש ביטוי לאימאמים להסתובב ברחובות ולגייס אנשים לדאעש. חופש הביטוי המטורף הזה, הסובלנות לאסלאם שלא מנסה להיטמע בחברה אלא לנצח אותה זה יוביל וכבר מוביל לעליית ימין קיצוני מאד ביבשת".
לדבריו, הקשר לחמאס מתבטא בכך שבאירופה ובארה"ב יש גורמים שחושבים כי אם הם ידברו עם חמאס אז העימות אצלנו באזור ייפתר. "זו כמובן טעות, כל ויתור אירופי גורם לפלסטינים להתעקש יותר כי הם חושבים שהם יקבלו מדינה בלי לוותר על כלום. בלי ההבנה הזו אי אפשר בכלל להבין את ההחלטה של בית המשפט. הרי מדובר באבסורד מוחלט. מה זה משנה מי הביא לך את הראיות שחמאס הוא ארגון טרור. הרי הראיות הם ראיות גם אם ארה"ב הביאה אותם. לכן מה שעמד כאן לפני עיני השופטים היה אינטרס הזוי שחושב שככה יהיה שקט. האנשים האלו יצאו לגמרי מדעתם".
דבריו של פרופסור גלבוע, נאמרים על רקע יממה רוויית התפתחויות בזירה הבינלאומית. הפרלמנט האירופי אימץ היום החלטה התומכת בעיקרון הקמת מדינה הפלסטינית. ההחלטה התקבלה ברוב של 498 מול 88 מתנגדים. "הפרלמנט האירופי תומך בהכרה עקרונית במדינה הפלסטינית והפתרון של שתי מדינות, הוא קורא לכל הצדדים ללכת יד ביד ולקדם את שיחות השלום", נאמר בהודעת הפרלמנט.
ההצבעה התקיימה מספר שעות לאחר שהפלסטינים הודיעו כי יגישו את טיוטת ההצעה ל"סיום הכיבוש", על סדר יומה של מועצת הביטחון. לפי שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל מליכי ההצעה היא היוזמה הצרפתית, שלדבריו "מבוססת על החלטות פלסטיניות". בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית אמר השר כי היוזמה שתוגש למועצת הביטחון של האו"ם עשויה לעלות ביממה האחרונה.
אתמול פורסם כי בית הדין הגבוה של האיחוד האירופי הוציא את חמאס מרשימת ארגוני טרור. מדובר בהחלטה זמנית לתקופה של שלושה חודשים או עד הגשת הערעור. בית המשפט אמר כי המסמכים שהוגשו לא היו מבוססים על בדיקת המעשים של חמאס.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg