טרור

שגריר צרפת: נעקוב אחרי כל מי שקשור לג'יהאד

שבוע אחרי הפיגועים בפריז מבטיח שגריר צרפת בישראל, פאטריק מזונאב, שמדינתו תגן על היהודים, מודה שהאסלאם הקיצוני מתפשט באירופה ומבהיר: "הקיפאון המדיני באזור לא מקובל עלינו"

מקור ראשון
מיכאל טוכפלד | 17/1/2015 18:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עיניו של שגריר צרפת בישראל, פאטריק מזונאב (51), נצצו כשהנחנו לפניו את גיליון העיתון המדובר ביותר בעולם, המהדורה החדשה של 'שארלי הבדו', שהביא עמו מפריז שליח nrg. מיליוני עותקיה נחטפו ברחבי צרפת מאז שעות הבוקר. מעמוד השער ניבטה הקריקטורה החדשה, מעין תשובה מוחצת של העיתון, שאיבד בהתקפת הטרור הרצחנית 12 מראשי המערכת שלו, ובה שוב מככב הנביא מוחמד.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אלא שהפעם הוא צויר כשדמעה יורדת מעינו, בידיו שלט "גם אני שארלי" ומעליו הכיתוב "הכול נסלח". לא הייתה זו שמחה של אדם המצליח לשים ידו על פריט בעל ערך היסטורי. השגריר מזונאב חגג, יחד עם מיליונים מבני עמו, סוג של ניצחון על הטרור, על הג'יהאדיזם ועל הפגיעה בערכיה המקודשים של האומה הצרפתית.

"ימים לא קלים עוברים כעת על ארצי, על ערכיה וכמובן על הקהילה היהודית שבה", אומר לנו מזונאב, בין ביקורי הניחומים אצל משפחות החללים שהוא עורך בימים אלה. ביום חמישי עוד הספיק לקיים אירוע בביתו בנוכחות מוזמנים רבים משדרות השלטון בישראל, ולאחריו המריא לצרפת. הוא חש חובה להיות שם, להשתתף באבל ובטקסים.
 
צילום: אריק סולטן
''אנשים מקצינים בבתים''. פטריק מיזונאב שגריר צרפת בישראל צילום: אריק סולטן
צילום: מתוך דיילי מיל
תמונות מתוך היפר כשר צילום: מתוך דיילי מיל

באמצע הטיסה ניגש אליו הקפטן ובישר לו כי הטרוריסטים נהרגו, אך הייתה התקפה נוספת שבה נהרגו ארבעה יהודים. ביום ראשון צעד יחד עם המיליונים ברחובות פריז. "ההפגנה הייתה מרשימה, מרגשת ושקטה", הוא מספר. "לא רק בפריז, גם בערים הקטנטנות ביותר אנשים יצאו לרחוב. העם התאחד כדי להביע מה הוא חש כלפי הטרור, כלפי הפנאטיות. הייתה לכולם אמירה משמעותית משותפת".

ומהי?
"ההתקפה הזו הייתה על הגרעין הקשה של הערכים שלנו. קודם כול חופש העיתונות. אמנם 'שארלי הבדו' היה עיתון קטן יחסית, עם מספר קוראים מצומצם ובעיות כלכליות לא פשוטות, אבל כמעט כולם בצרפת הכירו את האנשים שעשו אותו: קאבו, וולנסקי, שארב. כששמעתי שהם נהרגו הייתי בהלם. הפגיעה הקשה הייתה גם בתחושת הביטחון של העם. הרי הזכות לחיות בביטחון היא עיקרון בסיסי בכל דמוקרטיה. וכמובן הפגיעה באזרחי צרפת היהודים הנאמנים, לא רק אלה שנהרגו בהתקפה האחרונה אלא גם הנרצחים בטולוז ואילן חלימי (שנחטף ועונה ב־2006 בידי כנופיית מהגרים מוסלמים, מ"ט). נהרגו אנשים שמייצגים את ביטחון המדינה. כולם ראו כיצד רוצחים שוטר באמצע הרחוב".

אילו לקחים הפיקה צרפת מהאירועים?
"איש בצרפת לא חשב שאנו מחוסנים מטרור. אנו חשופים לטרור גם מפני שאנו דמוקרטיה וגם כי אנו שותפים באופן צבאי ופעיל במלחמה בטרור - אם זה במערב אפריקה, במאלי ועתה גם במזרח התיכון נגד דאעש. כך שאנחנו בהחלט מהווים מטרה לטרוריסטים הפנאטים. ידענו שזה עומד לקרות, וראשי המדינה גם הזהירו שעלינו להיות מוכנים לכך".

אבל התברר שלא הייתם מוכנים.
"בוודאי שהיינו. בשבועות האחרונים הצלחנו לסכל כמה התקפות טרור".

לאן הולכים מכאן? אילו צעדים תנקוט צרפת ומדינות אירופה כדי להתגונן מהתפשטות האסלאם הקיצוני?
"ברור שכעת חייבים להגביר את שיתוף הפעולה המודיעיני בין ארצות אירופה על כל תנועה של ג'יהאדיסטים בשטח. נצטרך לתגבר את מערכות המעקב והבקרה ולנהל רישום של כל האנשים הקשורים בדרך כלשהי לג'יהאד, וגם זה ייעשה בשיתוף עם כל מדינות אירופה.

"בשלב זה רוב המדינות מודאגות מהתהליך שבו אנשים עוזבים את ארצותיהם ונוסעים לקבל 'הכשרה בקיצוניות' במזרח התיכון. פעם זה היה בפקיסטן ובאפגניסטן, והיום זה בסוריה ובעיראק. כשהם חוזרים הם נכנסים דרך ארצות שונות. המידע חייב לעבור בין כולם". את הדברים הללו אומר השגריר במקביל לדיבורים על חידוש ביקורת הגבולות בין מדינות האיחוד האירופי - ביקורת שבוטלה לחלוטין. 

שאלתי את השגריר עד כמה תורמת הנוכחות המוסלמית העצומה לעליית האנטישמיות בצרפת. מזונאב מזכיר כי מה שמדאיג את השלטונות הוא ההקצנה הגוברת. "בעשור הקודם ידענו בדיוק באילו מסגדים מתרחשת ההטפה הקיצונית ומיהם האימאמים המטיפים, וידענו להיפטר מהם. כיום התהליך מתרחש על מסך הטלוויזיה בבית או באינטרנט. אנשים מקצינים בבתיהם, ולא רק במסגדים. הרבה יותר קשה לזהות את המקורות ולטפל בתהליך".

האירועים האחרונים מצאו את ביטוים בהבעות תמיכה גוברות והולכות בימין הקיצוני בצרפת ובמפלגת 'החזית הלאומית' של מרין לה־פן, דבר המדיר שינה גם מעיני הקהילה היהודית החוששת שלא רק המוסלמים יהיו הקורבן של התסיסה מימין. בריאיון השבוע אמרה לה־פן כי בשלה השעה לכבוש את נשיאות המדינה. "לה־פן לא תהיה נשיאה כל כך מהר", אומר מזונאב.

"יש לה עמדות ברורות להגבלת ההגירה, אבל היא לא מכירה את המציאות. חלק מהסכנה אינה באה מבחוץ, מהזרים. אלה שביצעו את הטבח היו אזרחי צרפת. מה שחשוב הוא להגביר את שיתוף הפעולה בין המדינות ולא להגביל את ההגירה. לה־פן אמנם עולה, ותעלה עוד, תוך ניצול החשש והפחד מהאסלאם הקיצוני ומהג'יהאד, אולם ההפגנה ביום ראשון מוכיחה שהעם הצרפתי אינו מקבל את רעיונותיה".
"מבינים את מי שעוזב"

הקריאה של נתניהו ושל שרים נוספים ליהודי צרפת לעלות לישראל בעקבות ההתקפה, הפכה לנושא טעון. ראש הממשלה מנואל ואלס אמר כי "בלי יהודים צרפת לא תהיה אותה צרפת", ודברים דומים אמרה גם השרה סגולן רויאל בטקס ההלוויה בישראל. שאלתי את השגריר עד כמה נפגעה צרפת מהקריאות הללו.

"עלייה היא בחירה אישית, וצרפת היא מדינה דמוקרטית שבה כל אחד יכול לבחור היכן יחיה את חייו. אל לנו לשפוט את מי שרוצה לעזוב. יחד עם זאת, אני אומר שעלייה לישראל צריכה להיות מסיבות טובות, מהחלטה מושכלת ולא על בסיס פחד וטרור. חשוב מאוד שהדברים ייאמרו, ושמחתי לשמוע את הנשיא ראובן ריבלין אומר אותם במפורש".
  

חיים צח, לע''מ
''לא רצינו שבפריז תהיה תעמולת בחירות''. נתניהו בטקס בבית הכנסת הגדול בפריז חיים צח, לע''מ
צילום: אריק סולטן
נתניהו התקבל בברכה. פטריק מיזונאב שגריר צרפת בישראל צילום: אריק סולטן

אתה מבין את תחושת חוסר הביטחון של יהודים בצרפת? אפילו חברי פרלמנט אומרים שאין ליהודים עתיד בצרפת.
"אני מבין בהחלט. הרצח בטולוז, וגם מה שקרה השבוע, הם אירועים מפחידים. אבל אני מצטער שפטריוטים יהודים מחליטים לעזוב בגלל שהם מפחדים, זה מביע חוסר אמון ביכולת מדינתי לספק להם ביטחון. הדבר גורם לי צער רב במיוחד כשהממשלה שאני מייצג נוקטת צעדים משמעותיים להגן על היהודים. עם זאת אני מכבד כל החלטה ואני מקווה שכל העולים עושים זאת מסיבות חיוביות. אני חייב לציין שחלק גדול מהקהילה היהודית הביע אמון בממשלה, והם בטוחים שהיא לוקחת את נושא ביטחונם ברצינות הרבה ביותר. כך שאני מקווה שהיהודים יעדיפו להישאר בצרפת".

מדוע ממשלת צרפת סירבה בתחילה להזמין את ראש ממשלת ישראל לעצרת הגדולה?
"בתחילה נמסר לנו כי ממשלת ישראל תיוצג על ידי השר נפתלי בנט, בתוקף תפקידו כשר התפוצות. אחר כך שמענו שגם שר החוץ ליברמן יגיע ורק לבסוף שמענו שמר נתניהו יבוא אף הוא".

בשום נקודת זמן ממשלת צרפת לא סירבה לבואו?
"רצינו שההפגנה תהיה שקטה ורגועה. ידענו שישראל נתונה במערכת בחירות ולא רצינו שפריז תהפוך ל'שלוחה' של מערכת הבחירות בישראל".

מה הקשר בין הדברים? האם לא טבעי שראש ממשלת ישראל ישתתף בעצרת שחלקה מוקדש ליהודים שנרצחו?
"היו שיחות בנושא בין האליזה ללשכת ראש הממשלה, אבל כשנתניהו החליט לבוא – הוא התקבל בברכה. ההפגנה הייתה פתוחה וכל ראשי המדינות הוזמנו, לא באופן אישי, אלא בהזמנה מדינית. חשבנו שחשוב מאוד שבאירוע ישתתפו מדינות רבות ככל האפשר. כל מדינה החליטה בעצמה מה יהיה דרג הייצוג שלה. ראש ממשלה שהוא חבר ועומד בראש מדינה ידידותית כמו ישראל לא יכול להיות מסורב".

"לא נכפה פתרון"

מזונאב לא רואה כל השפלה בתמונות נתניהו ממתין בתור לעלות לאוטובוס. אדרבה, בעיניו זו תמונה חיננית וחביבה, שבה מנהיגים רבים, בהם שרים בממשלת צרפת, ממתינים יחד איתו וביניהם מתפתחת שיחה ידידותית. "בפעם הראשונה בהיסטוריה החדשה צועדים יחדיו כל כך הרבה מנהיגים ומצדיעים לערכים חשובים", הוא אומר. "אני דווקא רואה משהו חביב בהחלט שבמקום לנסוע במכוניות שרד מרוחקות המנהיגים עומדים בתור לאוטובוס".

בהפגנה השתתף גם ראש הרשות הפלסטינית אבו־מאזן, שכלי התקשורת שלו מעודדים טרור, עוסקים בהסתה והוא עצמו קורא לכיכרות בשמות של טרוריסטים. אין בזה משהו צורם ולא ראוי?
"יש משמעות רבה לתמונה שבה רואים את נתניהו ואבו־מאזן צועדים יחדיו נגד הטרור. אין לי כל מידע על תמיכתו בטרור. להפך, הוא לא מעודד טרור ותמיד בא בידיים נקיות למו"מ. הוא הביע מאז ומעולם התנגדות לאלימות כאמצעי לפתרון סכסוכים כך שנוכחותו הייתה רלוונטית בהחלט".
 

צילום: AFP
צעדו בשורה אחת. נתניהו, הולנד, מרקל ואבו מאזן צילום: AFP

הבעיה היא שהתקרית הזו היא חלק ממדיניות צרפתית קשוחה כלפי ישראל, שהגיעה לשיא בתמיכת צרפת בהצעה הפלסטינית במועצת הביטחון בחודש שעבר.
"צרפת לא שינתה את מדיניותה והיא אינה מגלה קשיחות כלפי ישראל. ישראל אינה צריכה לחוש אי נעימות בשל הצבעת צרפת. הודינו שההצעה הירדנית־פלשתינית אינה מאוזנת, אך גם ידענו שלא יהיה רוב להעברתה. היה חשוב לנו להעביר את המסר שהקיפאון בשיחות עם הפלסטינים אינו מקובל עלינו. המלחמה בעזה הביאה לקורבנות רבים מדי, להרס רב מדי ובסופה לא חזרו למו"מ.

"כאשר האלימות נמשכת, מתפשטת לגדה המערבית, למזרח ירושלים ואפילו למערבה בהתקפה על בית הכנסת, צריך לחדש את התהליך. 
במוקדם או במאוחר מועצת הביטחון תידרש לנושא, וחשוב לנו להראות לעולם ולצדדים כאן כי אנו נפעל להגיע לקונצנזוס סביב ההצעה שלנו, שהיא מאוזנת הרבה יותר ולוקחת בחשבון את צורכי הביטחון של ישראל".

אבל ההצבעה שלכם רק הגבירה את הסרבנות הפלסטינית, כאשר אבו־מאזן הבין שהוא לא זקוק למו"מ כדי לקבל את מבוקשו באמצעות החלטה באו"ם.
"הזהרנו את האמריקנים והבריטים ויתר החברות שהפלסטינים יאמצו דרכים אחרות, והם אכן פנו לבית הדין הבינלאומי בהאג. זה בדיוק מה שכולנו לא רצינו שיקרה".

אם צרפת הייתה הקול המכריע, היא לא הייתה תומכת?
מזונאב משתתק. "אני לא עוסק בספקולציות. העובדה היא שההצעה נפלה ומעכשיו צריך להביט קדימה. אנחנו אומרים לצדדים: אתם לא לבד, ואנו כאן לעזור ולהציע פרמטרים להסדר. אבל לא נחליף אתכם ולעולם לא נכפה פתרון".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...