מאות מטפלות הפגינו: דורשות תנאים סוציאלים

מול משרד הכלכלה בירושלים הפגינו מאות מטפלות בדרישה לעדכן את תעריף הגבייה עבור כל ילד. יותר מ-3,000 משפחתונים מושבתים

רעות וילף | 9/2/2015 12:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מאות מטפלות משפחתונים מכל רחבי הארץ הפגינו היום (יום ב') מול משרד הכלכלה בירושלים במחאה על הפגיעה בתנאי העסקתן, ועל איחור בתשלומים ובניהם התשלום על ימי עבודה במבצע "צוק איתן".  על השלטים שהחזיקו נכתב: "שקופות בעם", "אחי, איפה אתה" ו"לא עצמאית - לא שכירה".

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

המטפלות, שמשביתות היום את פעילותם של יותר מ-3,000 משפחתונים המפוקחים על ידי משרד הכלכלה, דורשות לקבל תנאים סוציאליים ולעדכן את התעריף שקבע המשרד לגבייה עבור כל ילד. "מדד יוקר המחייה הולך ומאמיר, אבל התעריף שלנו מזה מספר שנים קופא על שמריו ולא חל בו שום שינוי". אומרת שמחה סעידי, מפעילת משפחתון מראשון לציון.
צילום: נטלי מוקואוס, כוח לעובדים
הפגנת המטפלות מול משרד הכלכלה, היום צילום: נטלי מוקואוס, כוח לעובדים
צילום: נטלי מוקואוס, כוח לעובדים
הפגנת המטפלות מול משרד הכלכלה, היום צילום: נטלי מוקואוס, כוח לעובדים
 
"נכון להיום, התעריף במשפחתון עומד על 1,783 שקלים לתינוק ו-1,714 לפעוט. אם נשווה את התעריף הזה לתעריף במעון - יש פער של למעלה מ-600 שקלים לכל ילד, כשאנחנו עושות בדיוק את אותה העבודה כמו המטפלות במעונות. זה פשוט מקומם. אנחנו מרגישות מנוצלות, עובדות בהתנדבות", הסבירה.

סעידי, שמשמשת כמנהלת משפחתון מזה 31 שנים, צפויה בעוד מספר שנים לצאת לפנסיה - אך תישאר בלא כלום. "היום אחרי יותר מ-30 שנות ותק, אני יוצאת לפנסיה ללא אגורה. אני נשארת בלי כלום אחרי כל השנים שנתתי למערכת".

"משרד הכלכלה המציא מעמד עובדות מיוחד", מסבירה רחל אברהם, מטפלת מבני ברק וממובילות המאבק, "אנחנו לא עצמאיות ולא שכירות ולמעשה משועבדות למשרד הכלכלה. אני ייצור כלאיים של משרד הכלכלה". מוסיפה שמחי, "אני אמנם נחשבת עצמאית אבל בפועל לא מתנהלת כך. הם אלה שקובעים כמה אני ארוויח, הם אלה שמכתיבים לי כמה ילדים לקחת, הם אלה שקובעים לי את סדר היום של הילדים ואת המזון שהם יאכלו". מצד שני, שמחי, כמו שאר מטפלות המשפחתונים - אינה מקבלת תלוש שכר וכאמור, גם לא זוכה לזכויות סוציאליות.
לא מקבלות תשלום על ימי אבל

לפני שבע שנים, התאגדו מפעילות המשפחתונים בארגון כוח לעובדים והקימו את איגוד המשפחתונים. משפחתוני משרד הכלכלה פועלים כזיכיונות למטפלות המקיימות משפחתון לחמישה ילדים בביתן. התשלום למטפלות ניתן ע"י ההורים או מסובסד ע"י המדינה בהתאם לרמות ההשתכרות של ההורים.

על פי נתוני כוח לעובדים, כ-15,000 ילדים, (שליש מהם ממשפחות רווחה) זוכים לטיפול במשפחתונים אלה. הסבסוד להורים, המגיע לעתים ל-100% משכר הלימוד, מועבר דרך חברות קבלן. בארגון טוענים כי לעיתים, כפי שקרה לאחרונה בבני ברק ובירושלים - מאחרות החברות בהעברת התשלום עד כדי חודש איחור. בנוסף, אף שחלפו חודשים רבים מאז הסתיים צוק איתן - עד היום קיבלו רק חלק מן המטפלות מאזור הדרום את הפיצוי המגיע להם. לדבריהן, גם מטפלות שזכו לקבל את הפיצוי בגין ימי המבצע בהם הושבתו המשפחתונים עד 70% בלבד.

אחת הסיטואציות הבעייתיות עליה מצביעות המטפלות, נוגעת למקרי אבל. לדברי המטפלות, משרד הכלכלה לא מאפשר להן לסגור את המשפחתון בימי אבל. "זה מצב הזוי" אומרת אברהם. "בזמן שבעה, על המשפחתון להמשיך לתפקד בבית כשהמטפלת יושבת שבעה. אם תרצה המטפלת להימנע מעבודה עליה למצוא מחליפה שתיאות לעבוד בבית האבלה". שמחי מספרת כי "לפני מספר שנים כאשר ישבתי שבעה על הוריי, נאלצתי להחזיר להורים את התשלום על ימי השבעה. לא זו בלבד שנחתה עלי צרה, אני גם אמורה לשלם עליה מכיסי הפרטי. זה פשוט ביזיון, באיזה עוד סקטור דבר כזה קורה?"

בכוח לעובדים מציינים כי כשני שליש מן המטפלות הן נשים חרדיות וערביות, אולם משרד הכלכלה מונע מהמטפלות לעבוד באורח חלקי  בימי מקודשים. כך למשל נדרשות המטפלות החרדיות לעבוד כרגיל בצומות. "מהשר בנט, כאדם דתי, ניתן היה לצפות לרגישות גבוהה יותר בכיבוד הדת. שלושה ימי חופש בלבד ניתנים למטפלות - שלושה ימי בחירה נפרדים!" אומרת אברהם.

"מאכזב לגלות כי דווקא משרד הכלכלה המצהיר על מחויבות לקידום תעסוקת נשים, פוגע בתעסוקה עובדות הנתונות לפיקוחו". אומרים באיגוד המטפלות.

לדברי נטלי מוקואס, רכזת המשפחתונים בכוח לעובדים, השנה נוסף למאבק איום קיומי על המשפחתונים. "משרד הכלכלה מנהל מדיניות מפלה כלפי המשפחתונים. בעוד שמשכורת מטפלות מעונות היום עלתה השנה ב-700 שקלים, שכר המטפלות לא עודכן שלוש שנים, במקביל כמובן עלו מחירי המזון והציוד לפעוטות. בנוסף, נמנע משרד הכלכלה מחלוקת זיכיונות נוספים". לדבריה של מוקואס, משרד הכלכלה מכוון הורים למעונות היום כשבה בעת,  בחלק מהערים עובדות מטפלות בהיקף חלקי של שני ילדים בלבד. "לא ברורה מדיניות הייבוש הזו. כל הפרויקט החשוב הזה נתון בסכנה".

באיגוד הסבירו כי השביתה היא רק צעד ראשון בסדרה של צעדים בהם צפוי האיגוד לנקוט למען הסדרת מעמדן של המטפלות.

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "סוגיית מעמדן של המטפלות נדונה מספר פעמים בבתי המשפט ונפסק כי לא מתקיימים בין המדינה/הרשויות המקומיות/נותני השירותים והמטפלת יחסי עובד מעביד. מסגרת המשפחתון – הינה מסגרת פרטית, המופעלת ע"י מנהלת המשפחתון, שהינה מטפלת עצמאית (בעלת עסק זעיר) בביתה, אשר מחליטה מדי שנה האם ברצונה להפעיל את המשפחתון, כמשפחתון מוכר, ואם לאו".

עוד נמסר כי "התשלום עבור שהות הילדים במסגרות, מתקבל משני גורמים – ההורים והחלק המסובסד על ידי המדינה, המועבר באמצעות הרשויות המקומיות ונותני השירות שנבחרו במכרז – איתם מתקשר המשרד בהסכם,

ולא מהמדינה אל מנהלות המשפחתונים. עם זאת, כל טענה על עיכוב בשכר, הינה חמורה ותיבדק על ידי המשרד, ככל שיעודכן. באשר לעיכוב בהעברת התשלום עבור תקופת מבצע צוק איתן, אכן הנושא התעכב מסיבות שונות, אך עד סוף השבוע יועברו ההפרשים לרשויות ולמפעילים. נציין כי התקשרות זו, עם נותני השירותים והרשויות המקומיות, מעמידה לרשות המטפלות רשת פעילות תומכת, לרבות השתלמויות, פרסום מידע, ביצוע הרשמה, סיוע ברכישת ביטוח וכו', שמסייעת להם בהפעלת העסק, כאשר מרבית המשפחתונים, 3,700 במספר, היו מתקשים לפעיל את העסק ללא סיוע זה".

במשרד הכלכלה מציינים עוד כי "בדיוק כמו כל עסק עצמאי אחר, כולל מעונות פרטיים/מטפלות פרטיות – לא ניתן להפעיל את העסק בהתעלם מהצרכנים – במקרה זה אמהות עובדות, ולכן, כל סוגיית החופשות, למשל, הקבועות ואלה הנדרשות באופן חריג, מוסדרת בנוהל מוסדר, לרבות עבודה בזמן אבל. בהנחיית שר הכלכלה, הפונות נמצאות בקשר ישיר ורציף עם מנהלת האגף למעונות יום ומנהלת תחום המשפחתונים וכל טענותיהן מקבלות התייחסות".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...