Israel Defense

מחפשים את צוללני החמאס בעזה

יחידת סנפיר של חיל הים נחשבת לאחת מיחידות העילית של החיל. מטרתה: הגנה על נמלי ישראל. יצאנו לבקר את היחידה באשדוד. מיוחד

| 15/3/2015 10:00
תגיות: חיל הים
יחידת סנפיר פועלת תחת הפיקוד של מפל"ג 916 של חיל הים. היחידה הוקמה ב-2005 מתוך מטרה להגן על נמלי ישראל בחיפה, אשדוד ואילת. 

למי שלא מכיר, נאמר שמדובר ביחידה בעלת אופי מיוחד. יחידה מעורבת של לוחמים ולוחמות, הפועלים יחד גב אל גב. לוחמי היחידה עוברים מסלול של כשנה, שבסופו הם יכולים לצאת לקורס
 IsraelDefense
מפקד סירת "צרעה". זאת, על אף העובדה שאינם חובלים. זהו מקרה יוצא דופן בחיל הים, "בונו"' ללוחמי היחידה שכמעט אין בה קצינים, למעט מפקדי היחידה בשלושת הנמלים.
  
ליחידת סנפיר מגיעים לאחר גיבוש לוחם ימי וגיבוש ייחודי נוסף. המסלול של לוחמי היחידה מאופיין בפעילות שטח אינטנסיבית בים ובמגוון קורסים, אשר את חלקם מעבירים אנשי שייטת 13. בין הקורסים אפשר למצוא השתלטות על ספינת סוחר וקורס לוט"ר מתקדם לשיפור יכולות הירי של הלוחמים. מסלול היחידה אינו כולל יציאה לקצונה, ומרבית הלוחמים מסיימים כחיילים מן השורה. הסיבה לכך היא שבחיל הים יש הפרדה בינארית בין מסלול חובל למסלול לוחם שאינו קצין. מי שלא התחיל כחובל, נדיר שייצא לקצונה באמצע המסלול.

מיוחדת באופי וביכולות 

ביקור ביחידה באשדוד מגלה שלא מדובר בבסיס גדול, אך פעילותו מהותית - הן בהיבט הנמל האזרחי והן בהיבט שמירה על הגבול הימי עם עזה, פעילות שהתוספה ליחידה מאז מבצע "צוק איתן". "המשימה העיקרית של יחידת סנפיר היא להגן על הנמל האזרחי באשדוד", מסביר סרן שקד רצון, מפקד היחידה באשדוד. "עבור מדינת ישראל, נתיבי הסחר הימי הם ערוצי החמצן למשק. מרבית הסחורות לארץ נכנסות דרך הים, והנמל הוא הקצה של הנתיב הימי. אם סוחרת תיפגע בנמל ישראלי, זה יהיה אירוע שיגרור נזק כלכלי עצום למדינה". 
  
כדי לעמוד במשימה, מבצעים בסנפיר מספר פעולות שוטפות. ראשית, כל ספינת סוחר שנכנסת לנמל וזו הפעם הראשונה שלה בישראל, או שיש לגביה מידע מודיעיני, עוברת בדיקה פיזית על ידי לוחמי סנפיר, מעל ומתחת לפני הים. וכנראה שכבר הבנתם: לוחמי היחידה מוכשרים גם בקורס צלילה עד עומק 30 מטר. זה מאפשר להם, בנוסף לבידוק הספינות, להתמודד עם חילוץ עצמים שנופלים למים בתחומי הנמל וגם עם משימות מבצעיות שהשתיקה יפה להן. יחד עם זאת, בסנפיר מבהירים שהם לא מחליפים את יחידת הילת"מ, שאחראית על עבודות תת-ימיות בצה"ל. 
  
יחידת סנפיר מחזיקה כוח התערבות בכוננות 24/7, שמספק מענה מבצעי בהתרעה של דקות לכל איום שמתפתח בסביבת הנמל - איום צף או תת-ימי. לצורך כך נעזרים בסנפיר בסירה המכונה בצה"ל "צרעה". מדובר בכלי שיט מהיר מאוד, מצויד בשני מנועים של חברת "הונדה", שמייצרים 250 כ"ס ומהירות של כ-40 קשר (60-70 קמ"ש). המהירות הגבוהה ויכולת ההיגוי החדה של ה"צרעה" נדרשים כמענה לתרחישים של התקפת מחבל רכוב על אופנוע ים או סירת מרוץ. החימוש של הסירה כולל מקלע מאג 7.62 מ"מ, כלי נשק קלים, מטענים נגד צוללים ונשק אל-הרג, היורה שקיות בד שמכילות כדוריות עופרת (Bean Bag), לצורך הרתעה ומעצר חשודים.

הגבול הימי עם עזה

לאחר "צוק איתן" החלה היחידה לאבטח גם את הגבול הימי בצפון עזה. זאת, לאחר שבתחילת המערכה, ב-8 ביולי 2014, חדרה קבוצת לוחמים מהקומנדו הימי של חמאס לשטח ישראל מהים. באותו אירוע לא היו לצה"ל נפגעים, אך בחיל הים הבינו כי מדובר באיום שחובה להתייחס אליו. ואכן, לאחר "צוק איתן" קרו שני דברים: צה"ל התקין בגבול הימי בצפון רצועת עזה מכ"מים תת-ימיים של חברת DSIT לזיהוי צוללנים, והטיל על יחידת סנפיר לאבטח את הגבול הימי באותו אזור. 
  
מאז, הפעילות השוטפת בגבול עזה הפכה לפעילות עיקרית עבור היחידה באשדוד. לפי סרן רצון, היו בעבר אירועים חריפים בגזרה זו, שבוצעו על ידי החמאס וכוונו לפגוע בספינות "דבורה" של צה"ל. בין השאר, באמצעות חליפת ציפה ממולכדת או התחזות לדייגים ופיצוץ מטען חבלה. אבל מסתבר שהאירועים האלה לא מרתיעים את לוחמי היחידה. בדיוק להיפך. "לפני שהתגייסתי לסנפיר לא ידעתי בכלל על הפעילות בעזה", מספר סמל ליעד שניידר, לוחם ביחידה. "בשגרה, זו פעילות הליבה שלנו". 
  
מרבית הפעילות סובבת את הגבול הימי עם עזה. לוחמי היחידה מבצעים כמעט מדי יום פעילות הכוללת מעצר של דייגים החורגים מהגבול, מעצרים של חשודים בפעילות טרור או חשיפת פעילות פלילית של מבריחי סמים ונשק. "החשש העיקרי הוא חדירת חוליית צוללנים מהים, כפי שהיה ב'צוק איתן'", אומר סרן רצון. "בשביל זה אנחנו כאן".


לכתבות נוספות באתר ISRAEL DEFENSE היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק