רעידת

מומחים: האסון בנפאל – "סיוט שחיכה להתגשם"

מדענים מארגונים בינלאומיים שונים טוענים שהיה ניתן להפחית את מימדיו של האסון בעקבות רעידת האדמה בנפאל, בעזרת פיקוח על איכות הבנייה. "זה מה שהורג את האנשים, לא רעידת האדמה"

סוכנויות הידיעות | 26/4/2015 0:38
תגיות: רעידת אדמה בנפאל, עמק קטמנדו,
סוף ידוע מראש? רעידת האדמה ההרסנית בנפאל, הייתה אסון שהמומחים חזו אותו מראש, כך דווח אמש (ש') בסוכנות הידיעות AP. רק לפני שבוע, התאספו 50 מדענים מרחבי העולם בקטמנדו, בירת נפאל, בניסיון למצוא דרך שבה תוכל העיר הענייה והצפופה להיערך לרעידת אדמה, כמו זו שאירעה בשנת 1934. המומחים ידעו שהם נמצאים במרוץ נגד השעון, אך הם לא ידעו מתי יקרה האסון ממנו חששו.

עוד כותרות ב-nrg:
"אם אבו מאזן יפנה להאג צריך לספח את שטח C"
מדינת ישראל איבדה שליטה בדרום תל אביב
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"זה היה כמו סיוט שמחכה להתגשם", אמר הסייסמולוג ג'יימס ג'קסון, ראש מחלקת מדעי כדור הארץ באוניברסיטת קיימברידג'. "מבחינה פיזיקלית וגיאולוגית, מה שקרה הוא בדיוק מה שחשבנו שיקרה". אולם גם הוא לא ידע שרעידת אדמה מסיבית תפרוץ בנפאל שבוע לאחר שביקר בה. "הלכתי באותו אזור שבו הייתה רעידת האדמה, וחשבתי באותו זמן שהאזור הזה מועד לפורענות", הוסיף ג'קסון, שעובד גם בארגון "רעידות אדמה ללא גבולות", ששם לו למטרה להכשיר את מדינות אסיה להתמודדות מול אסונות דומים.
 
צילום: איי.פי
טיפול בפצועים בקטמנדו צילום: איי.פי
צילום: אי.פי.איי
חילוץ הלכודים מתחת להריסות בנפאל צילום: אי.פי.איי

החשש מפני רעידת אדמה בקטמנדו לא נבע רק מהמעקב אחר תנועת הלוחות הטקטוניים, כך טוענים המומחים, אלא גם בשל התנאים הפיזיים ומצב התשתיות הרעוע בנפאל. לדבריהם, לרעידת אדמה באותה עוצמה עשוי להיות אפקט שונה לחלוטין במקומות שונים בעולם, בהתאם לאיכות הבנייה וצפיפות האוכלוסין.

"הסקר הגיאולוגי של ארה"ב" (USGS), גוף שמטרתו לעקוב אחר רעידות אדמה במטרה להפחית את מספר הקורבנות, חישב ומצא שרעידת אדמה שתגרום לכ-30 הרוגים בקליפורניה, תוביל למותם של 1,000 בני אדם בנפאל, ולכמות של 10,000 הרוגים בחלקים מסויימים בפקיסטן, הודו, איראן וסין.
"היה ברור שרעידת האדמה הבאה תגרום לאובדן חיים"

בעוד שהנסיבות שגורמו לאסון הן טבעיות – רעידת אדמה – הרי ש"התוצאות הן מעשה ידי אדם", טען ג'קסון. "הבנייה היא זו שהורגת אנשים, לא רעידת האדמה". לדבריו, "הבעיה האמיתית באסיה היא שאנשים גרים במקומות מסוכנים". קטמנדו "הוזהרה" בעבר על ידי כדור הארץ עצמו: מדובר ברעידת אדמה המשמעותית החמישית ב-205 השנים האחרונות, כולל זו שאירעה בשנת 1934, בה נהרגו אלפי בני אדם.

 

קטעים נוספים

"הם ידעו שיש בעיה, אבל זו הייתה בעיה גדולה, והם לא ידעו איפה להתחיל", אמר הארי גי, שעובד בארגון "Geohazards International". לדבריו, ההתקדמות שעשתה נפאל בניסיון להפחית את הנזקים שייגרמו בעת רעידת אדמה, אינה מספקת. ב-12 לאפריל, עדכן ארגונו של גי את הערכת הסיכונים בנוגע לעמק קטמנדו – בפעם הראשונה מאז שנות התשעים.

"עם גידול שנתי של 6.5% באוכלוסייה באחד האזורים האורבנים הצפופים והגבוהים בעולם, 1.5 מיליון האנשים שגרים בעמק קטמנדו עמדו בפני סיכון רציני של רעידת אדמה", נכתב בדו"ח. "היה ברור שרעידת האדמה הגדולה הבאה שתפגע בעמק, תגרום לאובדן חיים משמעותי, לנזק למבנים ולהתדרדרות כלכלית יותר מאשר רעידות קודמות".

בנוסף מציין הדו"ח, כי במשך שנים, המשיכה הבנייה בעמק בלי פיקוח, מתוך צורך לספק את הביקוש הגובר של אוכלוסייתה הצומחת של נפאל. גם לאחר שהחלה חקיקה בנושא, היא לא יושמה כלפי בניינים ישנים ולא נאכפה כראוי. העוני והצפיפות החמירו את הבעיה, אמר ג'קסון, משום שהם לא מאפשרים לתושבי נפאל להיערך לרעידת האדמה, בשעה שהם מנסים לענות על צרכי הקיום הדוחקים שלהם.

"אם אתה חי בעמק קטמנדו יש לך סדרי עדיפויות אחרים, איומים יומיומיים ודברים אחרים שיכולים לקרות לך בגלל איכות האוויר והמים, זיהום, בעיות תחבורה ועוני. אבל זה לא אומר שרעידת האדמה פשוט תיעלם", הוסיף.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך