התשובה ההולנדית לרעב העולמי: תפוחי אדמה
מהולנד תפתח הטובה? אי קטן סמוך לחופי צפון הולנד, מספק את התשובה איך להבטיח "ביטחון תזונתי", לאוכלוסיית העולם ההולכת וגדלה. במקום מגדלים תפוחי אדמה וגידולים נוספים – בסביבה מלוחה
בצפון הולנד מפתחים תפוחי אדמה מלוחים ש"ינסו לפתור את בעיית הרעב בעולם". הצורך בתפוחי אדמה "מלוחים" הוא עקב דישון גבוה, חוסר במחזורי שתילה והצפות מי ים שגורמים בכל יום לאלפי דונמים לההפך לבלתי שמישים לחקלאות - עקב מלחים שנספגים וגורמים לאדמה להיות בלתי שמישה. בעיות שהחקלאים בצפון הולנד מצאו להם פתרונות - בשיטות מסורתיות.עוד כותרות ב-nrg:
• שליח האו"ם החדש: יש להסיר את המצור מעזה
• פרידן: "טעיתי כשכיניתי את רה"מ במילה קשה"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
צוות חקלאים בראשותו של מארק ואן ריזלברחה שתל כ-30 זנים שונים של תפוחי אדמה. הגישה שלהם היא לגידולים היא פשוטה: "כל זן שמת בסביבה המלוחה ננטש. זן שמראה סיכויי שרידה אנו עוקבים אחריו ומנסים לטפח אותו" אמר ואן ריזלברחה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP.

תפוחי האדמה ההולנדים שמיוצאים לרחבי העולם
צילום: AFP
הניסויים שנערכים במקום לא מכוונים רק לתפוחי אדמה ונערכים ניסויים בגידולים נוספים כמו: גזר, תותים, בצל וחסה. כאשר השקיית הצמחים נעשית באמצעים ממחושבים שמודדים גם את השפעת מי גשמים "מתוקים", על הנעשה בשטחים החקלאיים. ואן ריזלברחה התחיל במיזם תפוחי האדמה לפני כעשר שנים, בתקווה לעזור לאוכלוסיות שסובלות מרעב ברחבי העולם. הצוות במקום מונחה על ידי מומחים מאוניברסיטת אמסטרדם שעוזר למצוא גידולים שבאופן מסורתי גדלים בסביבות מלוחות.
בעולם ידועים מעל ל-5,000 זנים שונים של תפוחי אדמה ועל פי ארגון החקלאות של האו"ם הוא יבול המזון הרביעי בפופולריות שלו בעולם. "צמחים שהאבות הגנטיים שלהם גדלו בסביבות מלוחות, ולא משנה אם זה היה לפני 100 או 1,000 שנה, טבוע בהם גנים שיכולים לעזור לנו" אמר ואן ריזלברחה.
אולם בעוד בעולם מנסים להתמקד מהעלאת התשואה החקלאית מגידולים במקומות פוריים, הצוות ההולנדי עובד בכיוון ההפוך ומתמקד בגידולי חקלאות - במקומות שנחשבים לבלתי פוריים. "גם בהולנד, שנמצאת ברובה מתחת לפני הים מפחדים ממי ים ועד לפני עשור אף אחד לא חשב לנסות באופן רציני לבסס גידולים על מי ים", הוא הוסיף בחיוך.
בעיית המליחות משפיעה על שטחים חלקאיים בגודלה של צרפת. כ-62 מילוני דונמים סובלים ממליחות כאשר בתחילת שנות ה-90 "רק" 45 מיליון דונמים סבלו מהבעיה. הפתרונות המוצעים היום לבעיית המליחות הם יקרים עבור רוב האזורים החלאיים העניים שסובלים מהבעיה כמו באזור היאנג צה בסין, שטחים ב'סהר הפורה' של עיראק וסוריה ועמק האינדוס בפקיסטן.
הצוות ההולנדי כבר שלח אלפי שתילי תפוחי אדמה לפקיסטן ובחווה אומרים כי הביקושים מרקיעי שחקים ומשלוח גדול יותר הוזמן כבר לשנה הבאה. "תפוחי האדמה שלנו יכולים לשנות את חייהם של רבע מיליארד בני אדם באזורים בהם האדמה לא ראוייה לגידולים אחרים", אמרו עובדי החווה.
תפוחי האדמה יובאו לראשונה לאירופה מדרום אמריקה ותוך זמן קצר הפכו להיות מאכל פופולרי. זאת, עקב קלות גידולם ותחושת השובע שהם מספקים. יחד עם זאת, הרעב הגדול שתקף את אירלנד במאה ה-19 והביא למותם של מיליונים נגרם עקב מחלה שפגעה ביבולי תפוחי האדמה. כ-800 מיליון בני אדם בעולם נמצאים בביטחון תזונתי לא מספק ועל פי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, "בעיית המלח" מאיימת על עשרה אחוזים מיבול הדגנים העולמי".
תפוחי האדמה שמגדלים ומייצאים מהולנד טעימים ומתוקים יותר מאלו הגדלים על אדמה רגילה. משום שהצמח מייצר יותר סוכרים כדי לפצות על הסביבה המלוחה. המלח אומנם נקלט על ידי הצמח אך נשאר בעלים, ולא עובר לפקעת הנאכלת.
אך למרות התקווה הגדולה להביא לסיום הרעב בעולם, מחירו של תפוח אדמה "מלוח" הוא עדיין יקר בכמעט פי ארבעה מתפוח אדמה רגיל. "עדיין היבולים אינם גבוהים ביחס לגידולים באדמה רגילה" אמר המנהל הפיננסי של החווה החקלאית רובין קוחין "300 קילו יבול לדונם בלבד. בעוד תפוחי אדמה רגילים מניבים בממוצע 600 קילו לדונם".
מדינות שונות בעולם ביניהן מצרים ובנגלדש כבר ביקשו מהחווה עזרה בפיתוח הגידולים המלוחים בשטחן. והצוות ההולנדי יחל בקרוב לנסות לגדל תפוחי אדמה בשטחי ביצות מלוחות בדרום צרפת בניסוי שאולי עתיד לעזור לעוד מילוני בני אדם ברחבי העולם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg