"החוק שאישר הסנאט לא ימנע את חתימת הסכם הגרעין"

מקורות מדיניים מעריכים כי החוק שאישר הקונגרס האמריקני לפיקוח על ההסכם המתהווה בין המעצמות לאיראן לא יבלום את חתימתו. "הקונגרס יצר כלי נשכני מול מדיניות החוץ של הנשיא, זה לא מבטיח שמספר זהה של מחוקקים יתנגד להסכם"

אריאל כהנא | 11/5/2015 8:15
תגיות: הסכם הגרעין,קונגרס,איראן
החוק שאישר הקונגרס האמריקני לפיקוח על ההסכם המתהווה בין המעצמות לאיראן, לא ימנע את חתימת ההסכם ולא יביא לביטולו לאחר החתימה, כך מעריכים היום (יום ב') מקורות מדיניים בירושלים לאחר ניתוח והערכה מחודשים של נוסח החקיקה שעבר בסנאט.

עוד כותרות ב-nrg:
- עדויות מרוסיה: חיילים עורקים בגלל הלחימה באוקראינה
- סוריה: גופת קצין רוסי נמצאה במעוז של הממשל שנכבש
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ביום חמישי אישר הסנאט את החוק שיזמו הסנאטורים בן קרדין, רוברט מננדז הדמוקרטים ובוב קורקר הרפובליקני, לפיו לקונגרס תינתן יכולת לבקר את ההסכם ולמנוע את הסרת הסנקציות אותן השית הקונגרס על איראן.
צילום: AP
שיחות גרעין צילום: AP

החוק הקובע כי הממשל חייב לחשוף את כל הנספחים הסודיים להסכם ולדווח לקונגרס על ביצועו אחת לשלשה חודשים, נתמך באופן נדיר על ידי 98 מתוך מאה הסנאטורים. המתנגד היחיד סבר שהנוסח פושר מידי, משום שלא כלל את הדרישות הישראליות שאיראן תכיר בישראל ושתחדל מלייצא תוקפנות וטרור לרחבי העולם.

השבוע צפוי החוק לקבל את אישור בית הנבחרים, גם כן ברוב מוחץ. מקורות מדיניים בירושלים אומרים כי בחוק יש יתרונות ובראשם שיפור יכולת הבקרה של הקונגרס ואיתות לנשיא כי הטלת וטו תהיה חסרת טעם, שכן זכה לתמיכה גדולה בהרבה מרף 67 הסנאטורים הנחוצים לביטול וטו.

עם זאת, הם מעריכים, החוק לא יכול להשיג את מטרתו העיקרית שהיא בלימת ההסכם המתהווה עם איראן. גורם ישראלי המעורה בפרטים אמר ל-nrg כי "הקונגרס אמנם יצר לעצמו כלי נשכני, בעיקר כדי לבטא את הקונצנזוס הקיים בשתי המפלגות לפיו מדיניות החוץ לא תיקבע באופן בלעדי על ידי הנשיא. עם זאת, אין בכך כדי לומר שמספר זהה של מחוקקים יתנגד להסכם עצמו".

על פי החוק כפי שאושר, כדי לדחות את ההסכם דרושים לפחות 67 סנאטורים ובמצב הדברים הנוכחי, להערכתם אין לכך סיכוי. "אם פרטיו של ההסכם יהיו דומים למה שידוע כיום, רבים מהסנאטורים הדמוקרטים שתמכו בחוק, לא יתמכו בביטול ההסכם או בהמשך אכיפת הסנקציות שארה"ב התחייבה להסיר", אומר מקור מדיני.

להערכתו, "רק אם ההסכם אינו מה שמוכר לנו כיום והאיראנים יחלצו מהמעצמות ויתורים משמעותיים נוספים עשוי להיווצר סחף במפלגה הדמוקרטית נגד הסכם, וכך ימצאו 67 סנאטורים שיתנגדו להסרת הסנקציות, כלומר לביטול דה פקטו ההסכם".

קו ההסברה בו נוקט הממשל מאז הסכמות לוזאן הוא איום כי דחיית ההסכם תביא למלחמה - אחריות שמחוקקים לא ממהרים לקחת על עצמם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק