תימן: הפסקת האש ההומניטרית נכנסה לתוקף
אחרי 24 שעות של הפצצות אוויריות, נכנסה לתוקפה הפסקת האש ההומניטרית בתימן, אותה יזמה ערב הסעודית. הפסקת האש צפויה להימשך חמישה ימים, במהלכם יועבר ציוד רפואי למדינה
הפסקת האש ההומניטרית בתימן אותה יזמה ערב הסעודית נכנסה אמש (יום ג') לתוקפה, אחרי 24 שעות של הפצצות אוויריות מסיביות על ידי כוחות הקואליציה שמונהגת על ידי הממלכה הסונית. הפסקת האש, שצפויה להימשך חמישה ימים, אמורה לאפשר העברת ציוד רפואי למדינה הזקוקה באופן נואש לסיוע הומניטרי.עוד כותרות ב-nrg:
- למה שר החוץ הרוסי נתן לג'ון קרי סל עגבניות?
- מרצה לאמנות מחייב סטודנטים להיבחן בעירום
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מוקדם יותר היום נהרגו 69 בני אדם לאחר שהפצצה של חיל האוויר של כוחות הקואליציה פגעה במחסן נשק בעיר הבירה, צנעא. בתקרית החמורה, שפגעה בעיקר באזרחים, נפצעו גם 205 בני אדם. השקט שב לעיר לאחר ששליח האו"ם לתימן, איסמעיל קולד שייח' אחמד, הגיע לצנעא כדי לקיים פגישה עם המורדים. פגישה נוספת צפויה להתקיים בהמשך השבוע באיראן.

מצב קטסטרופלי. עשן עולה ממחנה צבאי של המורדים לאחר תקיפה סעודית
צילום: אי.פי.איי
"אנחנו לא מוכנים להודיע על תאריך לקיום השיחות, אבל זו נותרה המטרה שלנו", אמר דובר האו"ם, סטפן דוג'אריק, שהוסיף כי "העובדה שקולד שייח' אחמד נכנס לצנעא ושהוא נפגש עם החות'ים היום, היא סימן בכיוון הנכון".
בינתיים, הודיעו החות'ים כי הם יגיבו "בחיוב" להפסקת האש - הראשונה מאז החל המבצע - שנועד להשיב לשלטון את הנשיא המודח, מנסור האדי.
ארה"ב הביעה תמיכה בהפסקת האש, אולם גורמים דיפלומטיים במערב הטילו ספק ביכולתה לפתור את המשבר במדינה הענייה. "יכול להיות שתהיה הפסקת אש אבל זה לא יסיים את הקונפליקט", אמר דיפלומט מערבי לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. "אני אהיה מופתע אם היא תכובד ברחבי תימן".
מארגון הצלב האדום נמסר שהיה צורך בהפסקת אש ארוכה מחמישה ימים. "אנחנו מקווים שהפסקת האש תימשך זמן רב יותר, ותהפוך לקבועה. אנחנו מקווים שכל הצדדים יכבדו את הפסקת האש", אמר דובר הארגון, והביע את צערו על המצב ההומניטרי ה"קטסטרופלי" במדינה, לדבריו.
למעלה מ-1,500 אזרחים נהרגו
מאז תחילת מבצע "סופה נחושה" ב-26 במרץ, נמצאות ערב הסעודית הסונית ואיראן השיעית במלחמה עקיפה: ריאד מאשימה את טהרן בכך שהיא מחמשת את המורדים החות'ים בתימן בניסיון להגביר את השפעתה במדינה, שחולקת גבול משותף עם סעודיה.
החות'ים, השולטים בצפון תימן, כולל אזור הגבול עם סעודיה, השתלטו על הבירה צנעא בחודש ספטמבר 2014, והרחיבו מאז את שליטתם באזורים נוספים במדינה. לאחר שנמלט מצנעא נאלץ הנשיא המודח, מנסור האדי, לברוח לריאד ממשכנו בעיר עדן, לאחר שהמורדים החלו במתקפה לכיבושה.

''להפסיק לסכן ילדים''. ילדים מסתתרים במנהרה מההפצצות האוויריות בצנעא
צילום: אי.פי.איי
האו"ם הביע דאגה עמוקה בנוגע לכמות האזרחים שנהרגו מאז החלו ערב הסעודית ובעלות בריתה את המתקפה האווירית על השיעים. לפי נתוני הארגון, למעלה מ-1,500 אזרחים נהרגו מאז תחילת הקרבות בחודש מרץ.
לדברי התושבים בתימן, העימותים האחרונים השתוללו במחוזות הדרומייים במדינה ובהם אבין, שבוה ואל-ג'וף. לצד העימותים האלימים נרשמו גם מתקפות אוויריות על מחנה חות'י במחוז מארב שבדרום מערב תימן. בנוסף, זמן קצר לפני הפסקת האש, טלטלו פשיטות אוויריות את המעוז במחוז צעדה שבצפון המדינה.
ארגון משמר זכויות האדם הזהיר שהחות'ים מגדילים את גיוס הילדים, בניגוד לחוק הבינלאומי בנושא. מהארגון נמסר כי מפקדי המורדים ויתר הצדדים, ובהם ארגון הטרור אל-קאעידה, צריכים "להפסיק לסכן ילדים או להסתכן בתביעה בגין ביצוע פשעי מלחמה". ארגון אל קאעידה ניצל את המהומות הגוברות בתימן, כדי לחזק את אחיזתו בדרום-מזרח המדינה.
ביום שלישי פורסם כי החות'ים בתימן הפילו מטוס קואליציה השייך לצבא מרוקו. מרוקו אישרה כי נעלמו עקבותיו של המטוס, שנועד לשמש לתקיפות אוויריות בתימן, אך הכחישה שהמטוס הופל על ידי המורדים: "אנחנו משוכנעים לחלוטין שהוא לא הופל", נמסר מהקואליציה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg