הבנק העולמי: שיעור האבטלה בעזה הגבוה בעולם
דו"ח חדש חושף את מצבם הסוציו-אקונומי הקשה של תושבי הרצועה. על פי הדו"ח, מבצע צוק איתן היה בעל השפעה הרסנית על הכלכלה ברצועה והביא את הכלכלה המקומית לסף קריסה
על פי נתונים שפרסם אתמול (יום ה') הבנק העולמי, שיעור האבטלה ברצועת עזה הוא הגבוה ביותר בעולם ועומד על לא פחות מ-43%. בקרב הצעירים עומד שיעור האבטלה על לא פחות מ-60%. בנוסף, על פי הדו"ח שפרסם הבנק, הפחית המצור על הרצועה מאז שנת 2007, כ-50% מהתוצרת המקומית ברצועה.עוד כותרות ב-nrg:
- בת גלים שער: האופטימיות אפשרה להתמודד עם האובדן
- "יהודי בקהיר": מכות לכתב שחיפש בית כנסת
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
הדו"ח הרשמי, שיוצג במלואו בשבוע הבא בבריסל בפני פורום של תורמים לרשות הפלסטינית, קובע כי "למלחמה בעזה הייתה השפעה הרסנית על הכלכלה הפלסטינית", שנמצאת, כעולה מהדו"ח, על סף קריסה. "נגרם נזק עצום בעקבות קונפליקטים צבאיים, המצור על הרצועה, והפילוג הפנימי בקרב התושבים", נכתב בדו"ח.

''השפעה הרסנית על הכלכלה''. רצועת עזה במבצע צוק איתן
צילום: איי.אף.פי
מהדו"ח עולה עוד כי מבצע צוק איתן בשנת 2014, הפחית את התוצרת המקומית של עזה בשווי כולל של כ-460 מליון דולר. ענפי הבנייה, החקלאות, הייצור והחשמל הם שספגו את הפגיעה הקשה ביותר: בתפוקת ענף הבנייה חלה ירידה של כ-83% במחצית השנייה של שנת 2014, וביתר הענפים שנפגעו, חלה ירידה בתפוקה של כ-50%. בנוסף עולה כי בעוד ש-43% מהוצאות הרשות הפלסטינית "בוזבזו" בתוך הרצועה 43% ברצועה, רק 13% מהכנסות הרשות הגיעו מהרצועה.
בנוסף נטען בדו"ח שאלמלא הסכסוכים והמגבלות על תושבי הרצועה, הייתה התוצרת המקומית ברצועה גבוהה פי ארבעה מהמצב כיום. עוד צויין כי התוצרת בעזה גבוהה כיום רק באחוזים ספורים משהיה בשנת 1994, וזאת בזמן שהאוכלוסייה גדלה בתקופה זו בכ-230%. כתוצאה מכך, קטנה ההכנסה הממוצעת לנפש ברצועת עזה, והיא נמוכה כיום בכ-31% משהייתה בשנת 1994.
לפי ההודעה שפרסם הבנק העולמי, אוכלוסיית עזה סובלת מבעיות של חוסר נגישות וכן מאיכות גרועה של שירותים ציבוריים בסיסיים כמו חשמל, מים וביוב. בנוסף צויין כי קרוב ל-80% מהאוכלוסייה בעזה מקבלים שירותים סוציאליים שונים, ובכל זאת כ-40% מהם נמצאים מתחת לקו העוני. הבנק ציין כי גם מלוא הנתונים בדו"ח לא ממצים את תנאי המחיה הקשים שכמעט כל תושבי עזה חווים על בשרם.
על פי הדו"ח, "כדי להפחית את קשיי התושבים ולהגדיל את הסיכוי לשלום, רצועת עזה צריכה להיבנות מחדש". בין היתר, צויין כי יש להקל את המצור על הרצועה על מנת לאפשר את בנייתה מחדש.
"נתוני האבטלה והעוני בעזה הם מאוד מטרידים והתחזית הכלכלית מדאיגה. השוק הנוכחי לא מסוגל לייצר ולהציע משרות, והתושבים, בעיקר הצעירים, נותרים מיואשים", אמר סטין לאו יורגנסן, האחראי על הגדה המערבית ורצועת עזה בבנק העולמי. "המצור המתמשך והמלחמה בשנת 2014 השפיעו על הכלכלה ועל פרנסת התושבים. הייצוא של עזה נעלם כמעט לגמרי והייצור התכווץ בכ-60%. הכלכלה לא יכולה לשרוד בלי להיות מחוברת לעולם החיצון".
לדברי יורגנסן, "אפילו יותר מזעזע היא המציאות של 1.8 תושבי עזה שמוגבלים לאזור של כ-160 קילומטר מרובע ואינם יכולים לחצות את הגבולות האלו בלי אישור. לפי המרכז לרפואת גוף ונפש בוושינגטון, אחד משלושה ילדים בעזה הראה סימנים של תסמונת דחק פוסט טראומטית אפילו לפני המלחמה בשנת 2014, ועכשיו המצב חמור אפילו יותר".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg