נחשפה המפה שהטעתה את קולומבוס בדרך לאמריקה
חוקרים הצליחו לקרוא מפה עתיקה שהדריכה את הנוסע המפורסם שטעה לחשוב שהגיע ליפן. "ציפה למצוא את האי במפת מרטלוס"
קבוצת חוקרים הצליחה להגיע בקירוב גדול למסקנה שמפה של העולם מסוף המאה ה-15 – או גרסה שלה – הדריכה את כריסטופר קולומבוס במהלך מסעו לעולם החדש. המפה, שנוצרה בשלב כלשהו בשנים 1489-1491 בידי כרטוגרף גרמני מפורסם שהתגורר בעיר המדינה האיטלקית ונציה בתקופת הרנסנס, מציעה מבט מרתק על האופן שבו תפסה אירופה את העולם, ערב עידן הקולוניזציה ומסעות החקר שלה.עוד כותרות ב-nrg:
- משבר ראשון בממשלת נתניהו? חוק הכשרות של ש"ס
- מצרים וחמאס מתקרבות: חלק מציר סוני נגד איראן?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מגזין 'סמית'וניאן' דיווח שמחקר חדש השתמש במכשירי שיקוף מתקדמים בשביל לסקור את הערות השוליים הקלושות, שכיום דהו וכמעט בלתי ניתן להבחין בהן, שנחרתו במסגרת של מה שמוכר כ'מפת מרטלוס'. ברשת האינטרנט אפשר לראות את התמונות המעובדות, שכוללות גילוי של כיתוב המתאר את הימצאותן של מפלצות ים אקזוטיות.

מפה עתיקה שהטעתה את קולומבוס
צילום: באדיבות ספריית ביינק לספרים נדירים וכתבי יד שבאוניברסיטת ייל
כפי שרומזת כתבה שפורסמה מוקדם יותר באתר 'ווירד', ישנה הסכמה היסטורית שקולומבוס השתמש במפה זו כמדריך לגיאוגרפיה המעגלית של העולם כאשר עגן באיים הקריביים: "הכתבים של קולומבוס ובנו מלמדים שהוא החל לחפש את יפן באזור שבו היא הופיעה במפת מרטלוס, וכי ציפה למצוא את האי כשנע מצפון לדרום – כפי שהוא מופיע במפה, אבל לא באף מפה אחרת ששרדה עד ימינו ושנוצרה לפני שיצא לדרכו".
את יפן ניתן לראות בציור כשהיא צפה הרחק מדי מחופה של אסיה, בפינה הימנית העליונה של מפת מרטלוס. חט ון-דוזר, ההיסטוריון המוביל במיזם, אמר כי "זהו קישור שהיה חסר לנו בשביל להבין את התפיסה של בני האדם באותם זמנים לאופן שבו נראה העולם".
מגזין 'סמית'וניאן' גילה כי הניתוח הנוכחי חשף שמות של מאות מקומות ושישים כיתובים על מפת מרטלוס. בצפון אפריקה ישנו "נחש שגורם לאדמה להעלות עשן", בדרום-מזרח אסיה מהמם זן של "דג טורפדו" את הדייגים המקומיים ובצפון אסיה הורכבו סיפורים של נוסעים קדומים יותר, כולל מרקו פולו, לפסקה במפה המפרטת על "שבע ממלכות" שמרבית תושביהן נוצרים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg