"מודל לבנון": טורקיה שוקלת ליצור רצועת ביטחון בסוריה
ההנהגה הטורקית שוקלת פלישה קרקעית לסוריה, בניסיון למנוע את הקמתה של אוטונומיה כורדית, זאת לאחר שהמיליציות הכורדיות זכו להישגים צבאיים משמעותיים בשבועות האחרונים. המודל – רצועת הביטחון של ישראל בדרום לבנון
אחמט דבוטאולו, ראש ממשלת טורקיה, אמר אתמול (ב') כי ארצו מוכנה לנקוט בכל אמצעי שיידרש כדי להדוף את האיומים הביטחוניים לאורך הגבול הדרומי עם סוריה. דבריו של דבוטאולו נאמרו על רקע הפרסומים בכלי תקשורת במדינה על כך שטורקיה מתכננת מבצע צבאי רחב היקף שיכלול פלישה קרקעית לצפון סוריה, וזאת כדי למנוע מהכורדים להקים מדינה.עוד כותרות ב-nrg:
אובמה העביר מסר ישיר לחמינאי, ערב תום המו"מ
נקמת תומכי מורסי? התובע הכללי המצרי חוסל
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
דבוטאולו כינס מסיבת עיתונאים לפני ישיבת מועצת הביטחון הלאומית, בה אמורים המשתתפים לדון בתגובתה של טורקיה להתפתחויות האחרונות בסוריה. "אם משהו יקרה לכוחות הביטחון הטורקים בגבול (עם סוריה), ואם טורקיה תגיע למסקנה שגן העדן של השלום נמצא תחת איום, היא תהיה מוכנה לכל אפשרות", אמר דבוטאולו. "ננקוט באמצעים הדרושים כדי להפחית את הסיכונים בגבול", אמר.

פלישה קרקעית לצפון סוריה? כוחות צבא טורקיה
צילום: E

הכורדים האשימו את ארדואן בסיוע לדאעש. הריסות בקובאני
צילום: איי.אף.פי

הקרב על תל אבייד. עורק החיים של דאעש
בשבועות האחרונים השלימו הכורדים את כיבושה של העיר תל אבייד, והצליחו ליצור רצף טריטוריאלי לאורך הגבול עם טורקיה, זאת לאחר ששחררו את העיר קובאני בחודש ינואר. המיליצה הכורדית (YPG) אף הצליחה להדוף מתקפת נגד קטלנית של דאעש על קובאני, שהפכה לאחד מסמלי המאבק בארגון הטרור. בכך, הצליחו הכורדים ליצור חיץ בין העיר ראקה, הנחשבת לבירתו של דאעש בסוריה, לבין טורקיה, לה זקוק הארגון בתעשיית ההברחות שלו.
למרות שנהדפה, עוררה מתקפת הנגד של דאעש ביקורת חריפה בקרב המיעוט הכורדי בטורקיה, שזכה בהישג אלקטורלי חסר תקדים בבחירות שנערכו החודש, וטען כי אנקרה סייעה ללוחמי דאעש להיכנס לקובאני דרך שטחה. נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן הכחיש בתוקף את הדיווחים, אולם למרות זאת התייחס בשבת האחרונה לסכנת הקמתה של מדינה כורדית בצפון סוריה.
עיתון "סטאר" הנחשב למקורב לממשל הטורקי, דיווח על מבצע צבאי של טורקיה, שיכלול פלישה קרקעית לתוך שטח סוריה כדי ליצור רצועת ביטחון בעומק של 30 ק"מ, שתשתרע לרוחב של 110 ק"מ. מקורות בממשל הטורקי אמרו ל"סטאר" כי ההצעה הטורקית נבנתה לאור ההשראה של "מודל לבנון" – הכינוי לרצועת רצועת הביטחון שהחזיקה ישראל בדרום לבנון.
סבן דיסלי, יועצו של דבוטאולו, אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי בתום ישיבת המועצה צפויים הכרזה על שינוי כללי הפתיחה באש, והוסיף כי ממשלת טורקיה מתייחסת בחומרה הן להתחזקותם של הכורדים והן לנוכחותו של דאעש.
"כולם רוצים לתרום למאבק ברוע"
הטורקים מודעים לביקורת אפשרית מצד הקהילה הבינלאומית. גורם ממשל בכיר אמר ל"רויטרס" כי "טורקיה לא תנקוט בצעדים חד צדדיים בצד הסורי, מבלי להתייחס לקואליציה הבינלאומית". מנגד, הוסיף, כי "לא נסכים שהניכס לטורקיה תישלט בידי דאעש או הכורדים".

דגלי המחרת הכורדית במקום דגלי דאעש, לאחר שחרורה של תל אבייד
.
המיעוט הכורדי בטורקיה עשוי אף הוא לנקוט בפעולה אם אנקרה תחליט לתקוף את המחתרת הכורדית. מוראט קאראילאן, בכיר במחתרת הכורדית (PKK) בטורקיה, אמר בריאיון לאתר חדשות כורדי כי ארגונו יגיב אם הצבא הטורקי יתערב בנעשה בצפון סוריה.
על רקע קשיים אלו, דיווח העיתון היומי "הורייט" כי מועצת ההגנה הלאומית לא תבחר לשלוח כוחות צבאיים קרקעיים לסוריה, אולם היא עשויה לנקוט בסיוע אווירי לארגון צבא סוריה החופשית, שאינו מזוהה עם הכורדים או עם דאעש, בהפגזות ארטילריות ובשליחת ציוד ואספקה צבאיים. לפי הדיווח, הצמרת הצבאית של טורקיה מתנגדת לפלישה קרקעית, בשל החשש מתגובה בינלאומית.
משרד החוץ הרוסי נגד המערב:
#Lavrov: The failure resulted from the fact that our Western partners placed their bets on a single opposition group, the National Coalition
— MFA Russia (@mfa_russia) June 29, 2015
#Lavrov: The West ignored patriotic, nonviolent opposition activists seeking a political settlement #Syria
— MFA Russia (@mfa_russia) June 29, 2015
גורם נוסף המעורב בנעשה בצפון סוריה הוא צבא אסד, המנהל מאבקים עיקשים נגד ארגון דאעש על העיר חסקה. וואליד אל מועלם, שר החוץ הסורי נפגש היום באופן מפתיע עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שהבטיח להמשיך ולתמוך בנשיא אסד ואף קרא למדינות המזרח התיכון לאחד כוחות נגד דאעש. אל מועלם הגיע למוסקבה כדי להיפגש עם עמיתו הרוסי, סרגיי לברוב, אולם הוא זומן באופן פתאומי לקרמלין, כדי להיפגש עם פוטין.
"מדיניותה התמיכה של סוריה בהנהגה הרוסית ובעם הרוסי נותרה ללא שינוי", כך צוטטו דבריו של פוטין בסוכנויות הידיעות ברוסיה. פוטין הוסיף כי מקשריה של מוסקבה עם מדינות האזור, וביניהן טורקיה וערב הסעודית, הוא למד ש"כולם רוצים לתרום למאבק ברוע הזה", בהתייחסו לדאעש. בסדרת ציוצים שהועלו לחשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, תקף לברוב את מדיניות התמיכה של מדינות המערב בארגוני המורדים בסוריה, וטען כי היא "נכשלה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg