
כמו זימבבואה וסודן – יוון חדלת פירעון
לראשונה בהיסטוריה, הוכרזה מדינה מפותחת כחדלת פירעון, לאחר שיוון לא הצליחה לדחות את תשלום החוב לקרן המטבע הבינלאומית. השווקים העולמיים ממתינים להכרעה במשאל העם ביום ראשון, בו ייקבע האם יוון תישאר בגוש האירו
מחכים למשאל העם: יוון נאבקה עד הרגע האחרון אולם אתמול בערב (ג') היא הפכה למדינה המפותחת הראשונה שנכנסה למצב של חדלות פירעון, לאחר שלא הצליחה להחזיר את החוב לקרן המטבע הבינלאומית.עוד כותרות ב-nrg:
כנסייה בארה"ב הכריזה חרם על ישראל
בעקבות מחאה: הוגבלה הפגנה ניאו נאצית בלונדון
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
אמול פורסם כי יוון לא הצליחה להחזיר את הלוואה בסך 1.6 מיליארד יורו לקרן (IMF). כתוצאה מכך הודיעה כריסטין לגרדה ידווח למלווים הבינלאומיים כי יוון נמצאת "בפיגוע" – המונח הרשמי לחדלות פירעון.

תקדים היסטורי. הכרזת קרן המטבע הבינלאומית

קריסה ראשונה במערב
צילום: איי.פי

ההמונים יצאו לרחובות
צילום: איי.אף.פי
בשווקים העולמיים גובר החשש כי המצב בו נמצאת יוון יוביל אותה בסופו של דבר להתנתק מגוש היורו, ולחזור למטבע הקודם – הדרכמה. ביום ראשון ייערך משאל עם בו יחליטו אזרחי יוון האם לקבל את תכנית הצנע שהציעו מדינות האיחוד האירופי כדי להמשיך ולקבל סיוע כספי בינלאומי, או לדחותה.
נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר אתמול כי המשבר הכלכלי ביוון לא עשוי ליצור משבר רחב היקף בכלכלת ארה"ב, אך הזהיר כי הוא עלול להשפיע על הצמיחה הבינלאומית. גרי רייס, דובר קרן המטבע הבינלאומית אמר כי יוון תוכל לקבל מימון נוסף רק אם תצליח להשיב חלק מהחוב שלה. הוא אישר כי יוון ביקשה לדחות את מועד החזרת החוב, דבר שיישקל בימים הקרובים על ידי הוועד המנהל של הקרן.
עשרות אלפי יוונים הפגינו אמש (ג') באתונה, וקראו להצביע "כן" במשאל העם בשאלה האם לקבל את מדיניות הצנע שהנושים מתנים בה את המשך תמיכתם ביוון הקורסת. משאל העם ייערך בחמישה ביולי, ועתיד לקבוע את גורלה של יוון שמתמודדת עם אחד מהמיתונים הכלכליים הגדולים בעידן המודרני.
קנצלרית גרמניה, הנחשבת לכוח הכלכלי החזק באירופה, אמרה כי האיחוד לא ינקוט בשום פעולה עד להכרעה שתקבל ביום ראשון. "לא נישא וניתן על שום תכנית חדשה עד משאל העם".
מאז שנת 2010 יוון קיבלה קרוב ל-240 מיליארד יורו מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית – סכום עתק שאפשר לכלכלתה להמשיך ולתפקד. אלא שלתכנית הסיוע היה מחיר כבד – משום שממשלת יוון נדרשה לבצע קיצוצים נרחבים בתכניות הפנסיה, בשכר ובשירותים הציבוריים.
זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה של קרן המטבע הבינלאומית שמדינה מפותחת נכנסה למצב של חדלות פירעון – עובדה שהציבה את אתונה לצד מדינות נחשלות כמו זימבבואה, סודן וקובה. סוכנות דירוג האשראי הורידו ביום שלישי את הסטטוס של יוון ל-CCC, דבר המשקף את רמת הסיכון בה נמצאת כלכלת המדינה.
בניסיון להתמודד עם הסיטואציה הקשה, החליטה ממשלת יוון לסגור את הבנקים במדינה למשך שבוע, ולהגביל את האפשרות למשוך כסף ל-60 יורו ביום, עובדה שגרמה לתורים ארוכים מחוץ לסופרמרקטים ולתחנות דלק.
"עד עכשיו לא היו בעיות עם הספקים, אבל אם הבנקים יהיו עדיין סגורים בשבוע הבא, אנחנו עשויים להיות בבעיה אם הם ידרשו תשלום במזומן", אמר קריסיס גולאס, בעל מעדנייה באתונה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg