הסכם

כך נראים הבדלי הגרסאות בהסכם הגרעין

ישנם כמה נושאים ששני הצדדים מסכימים להם, אך גם כמה סוגיות במחלוקת: אמברגו הנשק, הגישה לאתרים צבאיים והעשרת האורניום

סוכנויות הידיעות | 14/7/2015 13:02
תגיות: הסכם עם איראן
שר החוץ הצרפתי לורן פביוס התראיין בצהריים (יום ג') לעיתון "לה-מונה" המקומי, ואמר כי עסקת הגרעין שבין שש המעצמות לאיראן, אשר נחתמה בווינה, עשויה להיות בסיס מספק ומוצק לפחות לעשר השנים הקרובות, במטרה למנוע מהרפובליקה האסלאמית להשיג נשק גרעיני.

עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- בווינה הכריזו על הסכם הגרעין: "פרק חדש של תקווה"
- חשיפה, הסתרה והעשרה: 12 שנים שנגמרו בהסכם
- "בשורה התחתונה, איראן ויתרה באופן משמעותי"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
nrg ניוזלטר דיוור יומי

עם זאת, הוא הוסיף כי המעצמות יצטרכו לבחון מקרוב כיצד איראן עושה שימוש בכסף שתרוויח מהסרת העיצומים, ואף התייחס לאפשרות שטהרן תשתמש בממון הזה בשביל לערער את היציבות באזור. "זה יהיה אחד המבחנים, ונהיה דרוכים במיוחד בנושא זה", ציין.
 
צילום: אי-אף-פי
הפעילות תימשך. הכור האיראני בבושהר צילום: אי-אף-פי

בצד השני, שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף הביע אופטימיות זהירה ואמר כי ההסכם הוא "האפשרות הטובה ביותר", אף שהוא "אינו מושלם מבחינת שני הצדדים". בהסכם עצמו התחייבה איראן לא לייצר נשק גרעיני בתמורה להסרת העיצומים.

אך האם יש בסיס לאופטימיות הזו? הפרטים על שלל הוויתורים של כל הצדדים בהסכם רק מתחילים לצוץ, בין בהדלפות ובין בהצהרות רשמיות, אך כבר כעת נראה כי ישנן כמה גרסאות וכמה אפשרויות שונות בכמה מהתחומים המרכזיים שקשורים בהסכם.

כך למשל, בסוגיית אמברגו הנשק ישנן שתי גרסאות לפחות: בעוד שבמערב טוענים כי במסגרת ההסכם אישרה איראן כי אמברגו הנשק הבינלאומי עליה יישאר למשך חמש שנים נוספות לפחות, והאיסור על מכירת טכנולוגיה בליסטית לטהרן ייוותר על כנו במשך שמונה שנים, הגרסה של הרפובליקה האסלאמית שונה בתכלית: לטענת האיראנים, אמברגו הנשק יוסר, והמדינה תוכל להתחיל לסחור בנשק על פי "מבחן של כל מקרה פרטני". בנוסף איראן טענה שיוסר האיסור על קניית טכנולוגיה "בעלת שימוש כפול", העשויה לשמש גם לכלי נשק וגם לפיתוח חומרים גרעיניים.

יש לציין כי גם במערב צוין שתוך כמה שנים יוכלו הצדדים לבחון, על פי התנהלותה של איראן, אם להסיר את האמברגו. כמו כן, בעמדתה של איראן תמכו רוסיה וסין, שהיו מעוניינות כבר זמן רב למכור לה מערכות נשק מתקדמות, כולל סוללות טילי קרקע אוויר מסוג S-300. ואכן, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי תהיה אפשרות למכור נשק לטהרן אם מועצת הביטחון של האו"ם תאשר זאת.

סוגיה נוספת שעומדת במחלוקת היא שאלת הגישה לאתרים צבאיים: במערב פורסם כי איראן תאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית להגיע לאתרים צבאיים מרכזיים, בכפוף להסכמתה ועם אפשרות לערעור על כך בפני פורום ערעורים משותף שבו ישבו נציגי המעצמות ואיראן, וכן עם אפשרות לדחות את הביקורים – מה שיאפשר לטהרן להסתיר חלק מפעילויותיה.

ראש צוות המשא ומתן האיראני וסגן שר החוץ עבאס ארקשי כבר הצהיר כי ארצו שמרה על "הקווים האדומים" שלה בקשר למתקן המרכזי בארצו, בפרצ'ין, וכי הוא לא הופר במסגרת ההסכמים. עם זאת, בכיר איראני הודה כי ארצו הסכימה לכניסה מוגבלת של פקחים לאתרים הצבאיים. במקביל, הוא אמר, "האתרים הצבאיים שלנו לא פתוחים למבקרים, מאחר שלכל מדינה יש זכות להגן על סודותיה".
צילום: אי-אפ-פי
תהיה מכירת נשק? חיילים ליד סוללת טילי S-300 של רוסיה צילום: אי-אפ-פי

במקביל, ישנם כמה נושאים שכנראה ברורים לכול: העיצומים הכלכליים על איראן יוסרו בקרוב - לדברי התקשורת הצרפתית כבר בתחילת השנה הקרובה. בטהרן ציינו כי ההסכם יאפשר להפשיר נכסים איראניים בשווי של מיליארד דולרים, וכי איסורי שיתוף הפעולה עם חברות איראניות – הכוללות חברות בתחום הנפט והגז, הבנק המרכזי של איראן, חברת הנפט הלאומית ועוד – יושעו לחלוטין. כמו כן יופסקו העיצומים האישיים נגד אישים בכירים באיראן, כולל מפקדי משמרות המהפכה, שיוכלו לטייל בעולם כאוות נפשם.

בעוד שבתחילה דווח כי העיצומים יופסקו כבר בתחילת השנה הקרובה, בהמשך ציין האיחוד האירופי כי אמברגו הנפט יופסק רק עם יישום ההסכם.

הצדדים גם הסכימו כי במסגרת ההסכם יותר לאיראן להמשיך להעשיר אורניום ולהוסיף בפעילות הפיתוח והמחקר של הסרכזות המרכזיות שלה. כמו כן, סוכנויות הידיעות האיראניות דיווחו כי כל מתקני הגרעין שלה ימשיכו לפעול, וכי אף אחד מהם לא ייסגר או שפעילותו תוקפא. בגרסה הרוסית להסכם, שפורסמה בצהריים, נאמר כי פעילות ההעשרה, הפיתוח והמרכז תיעשה בדרך שלא תאפשר לטהרן לצבור מאגרי אורניום מועשר במשך עשר השנים הראשונות.

בתחום זה, אגב, מסתמן שאיראן תקצץ במספר הסרכזות שברשותה מ-19 אלף לכ-6,100, וכן תצמצם את מאגרי האורניום המועשר שברשותה מעשרה טונות ל-300 קילוגרמים. האיראנים מצדם טענו כי יוכלו לסחור בסרכזות ובמאגרי החומר הבקיע שברשותם בשוק החופשי, אך הצהירו כי בעשר השנים הראשונות יקוצץ מספר הסרכזות שלהם בשני שלישים.

מנגנון הפיקוח הוא נושא נוסף שעל הפרק: הצדדים הסכימו, מלבד פורום הבוררות, גם על מנגנון שבאמצעותו תוכל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גם לקבל גישה לאתרי גרעין חשודים תוך 24 שעות. כמו כן, במידה והמערב יהיה סבור שאיראן הפרה את ההסכם, נקבע כי העיצומים של האו"ם עליה יושבו תוך 65 יום.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק