דו"ח הסנגוריה הצבאית: פחות עריקות - יותר סמים
נתונים של הגוף המופקד על מתן הגנה משפטית לחיילים מלמדים כי חלה עלייה של עשרות אחוזים בכמות החיילים שהואשמו בעבירות סמים. הרקע לתופעה: התרחבות תופעת השימוש בסמי פיצוציות. בנוסף, נרשמה ירידה במספר התיקים נגד עריקים
יותר סמים - פחות עריקות: עלייה דרמטית במספר כתבי האישום שהוגשו על עבירות סמים בצבא - כך עולה מדו"ח הסנגוריה הצבאית שפורסם היום (א'). על פי הנתונים, נרשמה עלייה של עשרות אחוזים במספר כתבי האישום שהוגשו בגין עבירות סמים במהלך השנה האחרונה: 629 לעומת 416 כתבי אישום בשנת 2013. במקביל, חלה ירידה דרמטית במספר התיקים שנפתחו נגד עריקים.עוד כותרות ב-nrg:
למרות הרישיון: תושב עדי-עד נעצר כי החזיק נשק
כ-40% מביה"ס הערכיים ביותר: אולפנות וישיבות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כתבי האישום בנושאי סמים, הוגשו בגין מגוון של עבירות: סירוב להיבדק, שימוש והחזקה לצריכה עצמית של סמים מסוכנים ועבירות של סחר, תיווך והפצה. בעקבות העלייה במספר כתבי האישום בגין עבירות סמים, עלה גם היקפן ביחס לכלל התיקים שנפתחו במצ"ח. בעוד שבשנת 2013 תיקי הסמים היוו כ-50% מבין כלל תיקי המצ"ח, הרי שבשנת 2014, היוו תיקי הסמים כ-66% מבין כלל תיקי חקירות במשטרה צבאית.

סנגוריה צבאית
בהשוואה למשפט הפלילי, החוקים הצבאיים מחמירים באופן ניכר במקרה של עבירות סמים. הענישה החמורה כוללת מאסרים ממושכים יחסית ולעיתים שחרור מהצבא ונקיטת צעדים נוספים כנגד המעורבים במעשים כאלו, דוגמת הורדה בדרגה והעברה לתפקיד אחר.
לפני כשנתיים החליטה הפרקליטות הצבאית לאסור גם את השימוש בסמים סינתטיים דוגמת "נייס גאי", בעקבות התרחבות תופעת השימוש בהם. ההחלטה התקבלה למרות ש"נייס גאי" אינו מוגדר כ"סם מסוכן" בפקודת הסמים בחוק האזרחי.
בסנגוריה טוענים כי הפרקליטות הצבאית נוהגת להגיש כתבי אישום נגד חיילים שצרכו "נייס גאי" אם סברו שמדובר בעבירה על החוק, למרות שהוא אינו אסור לשימוש. כך נוצר מצב לפיו חיילים שהודו כי צרכו "נייס גאי" אך טענו כי מדובר במעשה חוקי – לא הורשעו, בניגוד לחיילים שסברו, בטעות, כי מדובר בעבירה על החוק. הסנגוריה פעלה לשינוי מצב זה, המוגדר כ"עבירה מדומה" והנושא ממתין להכרעת בבית המשפט.
סיוע לחיילים שהשתתפו במבצע "צוק איתן"
נתוני דו"ח הסנגוריה מלמדים כי חלה ירידה משמעותית בכמות כתבי האישום שהוגשו בתיקים נגד "עריקים". 3,359 כתבי אישום בשנת 2013 לעומת 3862 בשנת 2013. בנוסף נרשמה עלייה קטנה בכמות התיקים הכוללת שנפתחו במצ"ח – 956 בשנת 2014 לעומת 849 בשנת 2013.
הסנגוריה ייצגה למעלה מ-90% מהעריקים - 3,300 חיילים שנגדם הוגשו כתבי אישום בגין היעדרות מן השירות, וכ-81% מהחיילים שהועמדו לדין בעקבות חקירות מצ"ח - קרוב ל-800 חיילים. היא אף פעלה מול הפרקליטות הצבאית בניסיון להגביר את המודעות לאופיים הייחודי של תיקי עריקים, ולצורך בהתחשבות במצבם הסוציו-אקונומי, שמהווה, במקרים רבים, את הגורם המרכזי לעריקה.

יוצג על ידי הסנגוריה. סא''ל לירן חג'בי
צילום: אבישג שאר ישוב
במסגרת פעילותה, העניק הסנגוריה הצבאית סיוע וייעוץ משפטיים לחיילים וקצינים שהתנהלו נגדם הליכים משפטיים בעקבות השתתפותם במבצע "צוק איתן".
בנוסף, בשנה האחרונה הצליחה הסנגוריה הצבאית לקדם את השוואת חוקי המעצר של חיילים העומדים לדין במערכת הצבאית לחשודים שנעצרים במסגרת מערכת האכיפה האזרחית. תקופת המעצר הראשוני לעצורי מצ"ח קוצרה מ-48 שעות ל-24 שעות עד להבאתם בפני שופט, וכן החל מחודש אפריל 2015, מחייב חוק השיפוט הצבאי תיעוד חזותי באמצעות וידאו של חקירות פשעים חמורים, דוגמת חקירות בתיקי אונס.
כמו כן, עודכנה הנחיית מצ"ח בנוגע לחיפוש במכשירים סלולאריים, כאשר מעתה יוכלו החוקרים הצבאיים לבצע חיפוש רק אם קיים יסוד סביר להניח כי קיימות בו ראיות שעשויות לקדם את החקירה.
"במסגרת הטיפול במאות התיקים, הסנגוריה הצבאית לא נרתעה מלהעלות טענות יצירתיות וחדשניות" ציין אלוף דני עפרוני, הפרקליט הצבאי הראשי, בדברים שכתב בראשית הדו"ח. לדבריו, חלק מן הטענות עוסקות בסוגיות עקרוניות הנוגעות לאופן בו התביעה הצבאית, בתי הדין הצבאיים והמשטרה הצבאית החוקרת מפרשים את הדין ומיישמים אותו בחיי המעשה.
"בעיני סנגוריה צבאית חזקה ועצמאית היא תעודת כבוד לצה"ל. רק אם תפעל ללא מורא וכשלנגד עיניה זכויות החיילים בהליך הפלילי, תוכל הסנגוריה הצבאית להביא אל המערכת הצבאית גישה ביקורתית וספקנית, לאתגר את החשיבה השגרתית ולהצביע על כך שמה שנראה ברור וחד-משמעי אינו בהכרח כזה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg