אסטרטגיית צה"ל נחשפת: האיומים ודרכי הפעולה
במסמך המכונן של צה"ל, מסביר הרמטכ"ל אייזנקוט באופן חסר תקדים על היערכות הצבא למלחמות ומתאר את היעדים המרכזיים במצבי עימות. "התרחיש הבסיסי הוא מלחמה רב-זירתית"
צה"ל חשף היום (ה') את מסמך 'אסטרטגיית צה''ל' לציבור - המסמך מלמד על הערכות הצבא בקשר לאיומים איתם עתידה ישראל להתמודד ומנגד מספרת על דרך היערכות הצבא למלחמות. לפי המסמך האיומים על מדינת ישראל הן מדינות רחוקות דוגמת איראן או קרובות כמו לבנון, וכן סוריה בשל תהליך הפירוק שהיא עוברת וחיזבאללה, או חמאס וארגוני טרור ללא זיקה למדינה כמו דאעש.כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
"האויב שואף להחיל שלטון אסלאמי במזרח התיכון... תנועות 'ההתנגדות' האסלאמיות שואפות להחליף את שלטון המדינות ומנסות להתבסס באזורי סְפר נמוכי משילות...", מציין המסמך אותו סיכמו בצבא בראשית החודש שעבר, בחלוקה לחמישה פרקים על פני למעלה משלושים עמודים. המסמך שפורסם אינו מסווג והעולה באתר צה"ל, ומקביל אליו ישנו גם מסמך תחת סיווג, שאינו חשוף לציבור. אך חשיפת אסטרטגיית צה"ל אפילו בחלקה היא צעד חסר תקדים.
המסמך האסטרגי מסמן בין היתר כמגמה מרכזית את ירידת איום הצבאות הסדירים המדינתיים ועליית איום של ארגונים תת-מדינתיים שזוכים לתמיכה איראנית, ובעיקר מתוך כך ירידה באיום התמרון לשטח ישראל. האיום כיום הוא "חדירה מוגבלת" לשם פיגועי טרור וניסיון להגיע להישג תודעתי בדומה לאיומי חיזבאללה כי יינסו לכבוש יישובים בגליל. בלבנון למשל, על פי הניתוח הצבאי יתקשו בצה"ל לפעול בשל פריסה והיטמעות של כוחות חיזבאללה באזורים אזרחיים מיושבים, מתוך רצון שייפגעו מתקיפות צה"ל בלתי מעורבים ומתוך כך לערער את חופש הפעולה של צה"ל.

הזירה החמה ביותר. גדי איזנקוט באיו''ש
צילום'' דובר צה''ל
"בתכלית הפעולה הצבאית במצבי התפקוד של צה"ל - ניתן להגדיר כמה יעדים מדיניים ואסטרטגיות מרכזיות להפעלת הכוח", מלמד המסמך האסטרטגי. לפיו, יפעלו בצבא בניסיון לדחות עימות בכך שיפעילו כוח בשגרה, או מצב נוסף בו ינסו לשמור על מצב אסטרטגי או לשפר אותו לאחר שבצד השני ייחלו בלחימה. עוד נכתב כי המצב הקיצוני ביותר בסל התגובות הישראלי, יהיה כאשר צה"ל ינסה להביא לשינוי המצב מיסודו, בצד השני, שעתיד אף להגיע עד לפגיעה משמעותית בארגון הטרור או המדינה מולו תלחם ישראל.
"התרחיש הבסיסי שפסקה זאת מתייחסת אליו הוא עימות עם ארגונים צבאיים תת-מדינתיים. למרות מיקוד התרחיש, המענה לו- גישות הפעלת הכוח ויכולות שיפותחו בבניין כוח- מתאים ברובו גם למערכות מול צבאות ומדינות. כל הפעלת כוח היא בהקשר, בהיגיון ובדפוסי פעולה ייחודיים", נכתב במסמך.
הרמטכ"ל גדי אייזנקוט מציין במסמך כי בכל סוגי המערכות, יש לחתור לניצחון ולהגיע ליעדים מדיניים שנקבעו למערכה- דרישה מצה"ל להשיג הכרעה צבאית מלאה וברורה של הארגון הצבאי שמולו או לפגוע באויב באופן מוגבל ומתוחם. במערכה להשגת הכרעה נדרש ניצחון בו יווצר מצב מתוך עמדת כוח, בו ניתן לכפות הפסקת אש או הסדרה מדינית. במערכה מוגבלת ידרש צה"ל להביא לתוצאה מוגבלת בהיבט הפגיעה באויב, במטרה להחזיר רגיעה ולהרתיע שוב בעתיד בעזרת פעולה ממוקדת ומוגבלת של מבצעים. "פעולות אלה ימחישו לאויב את עוצמת הנזק הפוטנציאלי הצפוי מהידרדרות המצב ומהמועילות הנמוכה של פעולתו וייצרו עליו לחץ להפסיק את פעולתו".
בצה"ל מציגים כמעצבים מרכזיים את התפרקות הסדר הישן וטלטלה בעולם הערבי, השתנות האיומים ובעיקר הירידה של האיום הקונבציונלי, ומביאים לדוגמה את צבא סוריה שאיבד משאבים רבים במסגרת מלחמת האזרחים במדינה, וכן את ההעלמות הכמעט מוחלטת של האיום הבלתי קונבנציונלי בסוריה.
בנוסף, דן המסמך בעלייה המשמעותית בשנים האחרונות בירי הרקטות, שנמצאות במספרים גבוהים בידי חיזבאללה, וכן בידי חמאס המשקם יכולותיו, וכן את תשתיות הטרור של דאעש והג'יאהד עולמי שעתידות להציב אתגר משמעותי לצה"ל.
בתרחיש הייחוס שהוצג לקציני הצבא הבכירים לפני כחודש מובילה הזירה הפלסטינית, עזה ויהודה ושומרון, כזו הנפיצה ביותר, ובמקביל אליה את הנעשה באיראן, ודאי ביום שאחרי ההסכם אליו הגיעה עם המעצמות.
"התרחיש הבסיסי של צה"ל זה מלחמה רב זירתית", הסביר קצין בכיר במטה הכללי והוסיף כי בתוכנית הרב שנתית הנוכחית ("גדעון") יידרש צה"ל על פי ההערכות להפעיל כוח במסגרת לחימה. "הצורך שלנו יהיה להגן על גבולות המדינה בו זמנית ולדעת לתקוף במקביל ב 2-3 חזיתות. אני לא אומר שזה מה שיקרה אבל זה תרחיש ייחוס שאליו אנחנו מתכוננים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg