אומרים שלום לבשר המעובד? לא כל כך מהר

המלצת משרד הבריאות בדבר הנחיות התזונה החדשות היא כמו הפרעת אכילה: יום אחד אוהבים נקניקיות, ולמחרת הן הופכות לאויב הציבור מספר 1

מקור ראשון
אריאל שנבל | 30/10/2015 12:57
תגיות: בשר מעובד,נקניקיות,
כמו שבר ענן מעל כפר-סבא, כמו מיני-הוריקן מעל רחוב אחוזה ברעננה, כך הגיחה לה השבוע אזהרת ארגון הבריאות העולמי מפני אכילת בשר מעובד, ונחתה על ראשם של אזרחי ישראל שבדיוק פירקו כהרגלם עוד לאפה עם שווארמה בחתולייה הסמוכה למקום עבודתם.

משרד הבריאות מיהר לאמץ את המסקנות – הרי כתבו אותן בחו"ל, ולכן ברור שצריך למהר ולאמץ אותם עוד לפני שמדד נוסף של הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) יאשים אותנו בפיגור – ופרסם מיד ולאלתר הנחיות תזונה חדשות. סליחה, לא היו אלה הנחיות, אלא המלצות. ומה בתפריט המומלצים שלנו הפעם? לא חייבים לאכול בשר כל יום, הגבלת אכילת בשר מעובד, בעיקר לילדים, ללא יותר מפעם בחודש, גיוון מקורות החלבון ועוד.

עוד כותרות ב-nrg:
"אלוהים גדול": הפצצות אסד מזעזעות את דמשק
סערת אוקטובר: נשבר שיא של 15 שנים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
nrg ניוזלטר דיוור יומי

בלי שום הכנה, בלי יותר מדי הסברים, בלי לנסות לייעץ להורים שבפריזרים שלהם מונחות חבילות-חבילות של נקניקיות, שאך לפני שעתיים היו מותרות באכילה, מה בדיוק לעשות איתן כעת, בלי לרדת לשורש העניין האמיתי – תעשיית המזון המהונדס שעושה הכול כדי למכר אותנו למוצריה - הודעת משרד הבריאות היא דוגמה מובהקת לאופן שבו נראית הפרעת אכילה: יום אחד אוהבים נקניקיות, יום אחר כך הן הופכות לאויב הציבור מספר 1. עשרות שנים אמרו שבשר הוא בריא ובונה את הגוף, ובהינף רענון באתר האינטרנט של המשרד בעצם התברר כי הוא גורם לסרטן.
 
צילום: שאטרסטוק
יום אחד אוהבים נקניקיות, יום אחר כך הן הופכות לאויב הציבור מספר 1. המבורגר צילום: שאטרסטוק

משרד הבריאות כמובן לא המציא את הפרעת האכילה הממוסדת הזו. כמו דברים גרועים רבים אחרים, גם אותה ייבאנו מארה"ב. בשנת 2002 פרסם ה'ניו-יורק טיימס' כתבת שער שכותרתה הייתה "ומה אם השומן אינו משמין?". בספרו 'דילמת השפע' סיפר מייקל פולן כי כתוצאה מכתבה זו שונה תוך חודשיים בלבד התפריט במסעדות ארה"ב מקצה לקצה, והמדפים בסופרים מחוף לחוף סודרו מחדש, כשהלחם והפסטה פשוט נעלמו או נקברו בפינה חשוכה. במקומם חזר הבשר לאופנה. מ-2002 ועד השבוע שלטה בעולם המערבי חרדת פחמימות, שבתורה נטלה את הכתר מחרדת שומנים שהחלה ב-1977 כתוצאה מוועדה שהוקמה בימי ממשלו של ג'ימי קרטר והכריזה על הסטייקים כאויבי האנושות. למותר לציין ששתי החרדות הללו לא גרמו לירידה במשקלם של האמריקנים - בדיוק להפך.

אבל יש הבדל אחד בין הציבור בארה"ב לבין זה שבישראל. במקרה הזה, מדובר בשינוי לטובה: אנחנו ספקניים מראש, ולא מאמינים לכל מחקר כל כך מהר - בוודאי כזה שאחריו יבוא מחקר אחר שיסתור אותו מניה וביה. תפריטי המסעדות לא ישתנו כאן תוך חודשיים, גם לא תוך שנתיים. זו כנראה הסיבה שבגללה אבי הנדל, מנכ"ל מפעל הנקניקים והבשרים המעושנים הקטן 'הנדלס' שבראש-העין, לא נראה מודאג כשהתיישבתי במשרדו ושוחחתי איתו על ההתרחשויות האחרונות.

"אצלנו יש פחות שומן, סוכר ומלח במוצרים, כי אנחנו שואפים להיות בוטיקיים ולבדל את עצמנו", אמר הנדל, "אבל אם תיקח את שוק הנקניקיות בארץ, שלא כמו באירופה, הוא נבנה כמוצר זול שלא מכיל את החומרים הכי איכותיים. מישהו חושב שכל האוכלוסייה עכשיו יכולה פתאום לזנוח את הבשר הזה, ולהתחיל לאכול רק דברים טבעיים? המציאות יותר חזקה מכל מחקר ומכל מה שנגיד. אגב, איך זה שמדברים על בשר כשאף אחד לא אומר כלום על צ'יפס או על פלאפל, שיש בו רעלנים?".

באופן לא מפתיע, גם מסעדת 'אחלה' הוותיקה בפתח-תקווה לא ממש סבלה השבוע מההמלצות משרד הבריאות. קובי, אחד ממנהלי המקום, אמר כי אפילו קרה ההפך: "מאז שפורסם כל העניין הזה עם הבשר, מגיעים אלינו יותר אנשים. כאן הם מקבלים בשר טרי, וזה טוב יותר מאשר מה שאנשים מכינים בבית. כשאני מפנה את תשומת לבו לכך שגם בשר על האש נמנה החל מהשבוע בין המזונות המסרטנים לפי ארגון הבריאות העולמי, כל שנותר לו הוא לנחור בבוז ולהביט בגריל שעוד רגע כורע מעומס הבשר הנצלה עליו.

לאחר מחשבה קצרה הלכתי לסופר. אולי שם נצליח למצוא איזה צדיק בסדום הקולינרית הזו. תנועת הקונים הייתה דלילה, אבל לאו דווקא במחלקות הבשר. כששאלתי את ג'יהאד ממחלקת הבשר אם ממשיכים למכור בשר מעובד למרות ההנחיות החדשות, הוא נעץ בי מבט השמור למי שמבקש ממנו מאתיים גרם גבינה צהובה מגורדת. "אז מה אנשים יאכלו?" סיכם קצרות את הסוגיה ופנה ללקוח הבא.

כשם שאי אפשר לרזות עשרה קילוגרמים בשבועיים כדי להיראות טוב בחתונה של האחיין - כלומר אפשר לעשות זאת, אבל כבר בשבע ברכות החזרה למשקל המקורי מובטחת - כך אי אפשר להפסיק פתאום לאכול בשר מעובד כי כך החליט פקיד אחד במשרד ממשלתי.

ברור שבשר מעובד זה רע, ומובן שאזרחי ישראל - כמו אזרחי המערב כולו - צריכים לעבור גמילה מהירה משלושת ממכרי האנושות, שהם השותפים המרכזיים בכל המוצרים המעובדים המזיקים לבריאות: סוכר, שומן ומלח. אבל הגמילה הזו צריכה להיעשות בחוכמה, בתבונה ולא פחות מכך בפעולה אמיצה ואחראית שכוללת חוקים ברורים – כך למשל, לאסור על פרסום מוצרים הכוללים כמות מלח מסוימת ומעלה, כמו שאוסרים פרסום סיגריות – ולא המלצות אמורפיות וחסרות כל שיניים, היתכנות או אחריות
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...