"החוק מתייחס לאנשים חיים, לא למתים"
בית המשפט העליון דן בערעור שהגישה אמה החרדית של מאי פלג, טרנסג'נדרית שציוותה כי גופתה תישרף. עו"ד האם: "זו אג'נדה של הקהילה הגאה". מנגד טען עורך דינה של פלג: "אין לכפות הלכות יהודיות על כלל האוכלוסייה". ההחלטה - ב-24 השעות הקרובות
בבית המשפט העליון התקיים אחר הצהריים (יום ג') דיון בעניינה של מאי פלג, טרנסג'נדרית מירושלים שהתאבדה לפני כשבוע וחצי וביקשה שגופתה תישרף. אמה החרדית של פלג עתרה לבית המשפט המחוזי בדרישה שהיא תיקבר על פי ההלכה היהודית, ומשעתירתה נדחתה, היא הגישה ערעור לבית המשפט העליון. בסיומו של הדיון היום, בפני השופטים ניל הנדל, ענת ברון ואורי שוהם, נקבע כי ההחלטה הסופית בעניין תתקבל ב-24 השעות הקרובות.עוד כותרות ב-nrg:
פוטין מאיים: "הפלת המטוס תגרור השלכות חמורות"
בנט זימן את ינון מגל לשיחת הבהרה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בדיון שהתקיים השתתפו האם וקרוביה, וכן עשרות ממכריה של מאי פלג, שהייתה דמות ידועה בקהילת הלהט"ב בבירה ואף עמדה בראש "הבית הפתוח" של הקהילה בעיר. עו"ד יצחק דהן, המייצג את האם, אמר בדיון כי על בית המשפט לכבד את רצונה שבתה תובא לקבורה.

מאי פלג.
צילום: צילום מסך מתוך עמוד היוטיוב Jerusalem Pride's Channel
דהן התייחס לפסיקת בית המשפט המחוזית שבה הוזכר חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ואמר כי החוק "מתייחס לאנשים חיים", עובדה הנותנת עדיפות לרצון האם על פני רצונה מאי פלג. השופטת ברון אמרה בתגובה כי היא לא מסכימה לקביעה זו, והוסיפה כי רצונה של פלג, שנתמך גם בצוואה וגם בפנייתה המוקדמת לחברת "עלי שלכת" המקיימת טקסי קבורה אזרחיים, כלול בחוק.
עו"ד יוסי וולפסון, המייצג את פלג ואת אחיה המאמץ גל פרידמן, נשאל על ידי השופט שוהם כיצד הוא מתייחס לטענה שלפיה יש להסתמך על ההלכה היהודית משום שהחוק לא מתייחס לאפשרות של שריפת גופה. הוא השיב כי אין "לכפות הלכות יהודיות על כלל אוכלוסיית ישראל, בין אם אנשים דתיים או בני דתות אחרות שבהן השריפה היא דבר מקובל. מורשת ישראל מתייחסת גם לחשיבות של רצון המת".
בהמשך הדיון הבהיר דהן: "לא אמרתי שקבורה אזרחית אינה באה בחשבון. אמרנו שאנחנו מוכנים לקבור את הבן (האם מתייחסת עדיין לפלג כאל זכר, א"ס) כאישה, ושכך גם ייכתב על מצבתו. הצענו שהחברים יוסיפו כיתוב משלהם על המצבה. אנחנו לא באים 'לעשות דווקא' ממניעים דתיים. האמא תצטרך לחיות עם זה עד סוף חייה. אנחנו לא יודעים מהו רצונו של הנפטר כיום".
לאחר שהסתיים הדיון הוסיף דהן: "האמא נמצאת במצב לא פשוט. היא חזקה ובאה לדיון". לדבריו, "הכנסת צריכה לחוקק חוק שמסדיר את שאלת השריפה. לא ברור שצריך להתייחס לרצון של מי שמתאבד בגיל 31. זאת אג'נדה של הקהילה הגאה ולא של המנוחה".
"אין בעיכוב ביזוי המת"
פלג, שסיפרה לקרוביה מבעוד מועד כי בכוונתה להתאבד, ביקשה שאחרי שריפתה, יפוזר רוב אפרה בים, ואילו חלק קטן ממנו יוטמן תחת עץ שיישתל לזכרה בירושלים. היא הפקידה את צוואתה בידי עו"ד וולפסון ועדכנה בכך גם את אחיה המאמץ פרידמן. השניים פעלו למען מימוש הצוואה אחרי התאבדותה ביום שבת שעבר.
עתירתה של האם, שביקשה לאסור לפרסום את פרטיה המזהים, נידונה בבית המשפט המחוזי בירושלים. ביום רביעי קבע השופט ארנון דראל כי רצונה של האם כי בתה תיקבר קבורה יהודית אינו רלוונטי משום שחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו כולל את זכותו של אדם לקבוע כיצד ייקבר. השופט דראל עיכב את ביצוע ההחלטה עד יום ראשון השבוע על מנת לאפשר לאם לערער.

''נמצאת במצב לא פשוט''. אמה של פלג (במרכז) מגיעה לדיון בבית המשפט העליון, אחר הצהריים.
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
שלשום הגישה האם ערעור לבית המשפט העליון, שבו אמרה כי "בנה היה נתון במשבר נפשי עמוק". היא הזכירה כי פלג הייתה מאושפזת בבתי חולים פסיכיאטריים במהלך השנים וטענה כי הדבר מערער על תוקפה של הצוואה. ביום ראשון אמר דהן בשיחה עם nrg כי היא אינה מתנגדת שעל מצבתה של בתה ייחרת השם מאי פלג, ולא שמה המקורי שניתן לה עם לידתה כזכר.
"עניין קבורתו של בני בהיותי שארת בשרו של המנוח/ה חשובה לי מאוד", כתבה האם בערעור לבית המשפט העליון. "עניין זה חשוב מאוד לכל בני משפחתו הקרובה והרחוקה – לי, לאחיו ולילדיו. היא ביקשה "שלא לשרוף את גופתו ולא להעבירה לשום גורם המבקש לעשות כן, ובכלל להעביר לרשותי, אמו של המנוח, את גופת בני לצורך קבורתה בקבר ישראל כדת וכדין". היא טענה כי "גם ילדיו של המנוח עותרים לקבורת הגופה ולא לשריפתה".
באשר לעניין ביזוי המת בשל הזמן הרב שחלף מאז מותה של פלג, עורך דינה של האם הסביר אז כי העיכוב שנובע בשל העתירות אינו גורם לכך. "אין בעיכוב הנדרש משום ביזוי המת והעיכוב הנדרש לקבלת החלטה שקולה ויסודית אינו נוגד את ההלכה, אלא ההיפך הוא הנכון – כל עוד הגופה נמצאת במשמורת המדינה ומוגנת, הרי כבודה נשמר וכבודה רק יישמר יותר אם תובא למנוחת עולמים בקבר. ראוי כך גם על פי ההלכה ולכן אין צורך להיחפז בהחלטה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg