800 שנה אחרי, היהודים שבו ל"מצדה של אירופה"
לפני כאלף שנה אירע פוגרום אלים במיוחד בקהילת יהודי יורק שבאנגליה, הכלל אף התאבדות המונית נוסח מצדה. היום הקהילה היהודית מכה שוב שורשים, וכבר לא חוששת להזדהות ככזאת
במרץ 1190, בעיר יורק שבצפון אנגליה, הקהילה היהודית של העיר שכללה כ-150 בני אדם, התבצרה במצודת קליפורד. היהודים ברחו מפני הפוגרום האנטישמי שחולל האספסוף בעיר, ששולהבו על ידי הלהט הצלבני של מסעות הצלב בהובלת המלך החדש ריצ'רד הראשון, שנודע בהמשך כריצ'ארד לב הארי. אצילים רבים השתתפו בפוגרום כי זיהו בכך הזדמנות לחסל את חובותיהם שהצטברו כלפי נושיהם היהודים - בידי חיסול היהודים עצמם.
טירת קליפורד שביורק. הפכה ל''מצדה'' של בריטניה
צילום: שאטרסטוק
עוד כותרות ב-nrg:
הלומי קרב לשר הביטחון: "הפכתם אותנו לזומבים"
בחירות מקומיות בצרפת: הימין הקיצוני הפסיד
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כשהם ניצבים מול בחירה בין מוות אלים לבין התנצרות באונס, ממש כמו בסיפור האלמותי של מצדה רוב היהודים במצודה בחרו להתאבד. אלה שלא עשו כן נרצחו מאוחר יותר, ומהקהילה ההיא לא נותרו ניצולים. מאז במשך שמונה מאות לעיר יורק היו הקשרים אפלים מאוד עבור העם היהודי, והפוגרום נחרט בזיכרון ההיסטורי עד כדי מנהג לפיו עד היום יש יהודים הנוהגים שלא ללון ביורק. חרף ניסיונות קלושים ליצירת הקהילה מחדש, היהודים גורשו מאנגליה סופית ב-1290, והורשו לשוב רק במאה ה-17.

השלט שמוצב במצודה ביורק לזכר הקהילה היהודית שהושמדה בפוגרום
צילום: שאטרסטוק
אך בשנים האחרונות נראה שהמצב משתנה. בשבוע שעבר במהלך חג החנוכה היה גם אור גדול: במבנה גילדהול בעיר נערך טקס הדלקת נרות חנוכה, שסימל את תחילת תחיית הקהילה היהודית בעיר. אט אט, עוד ועוד אנשים המזדהים כיהודים מצטרפים לקהילה הליברלית המתגבשת בה. יהודים מדם, גיורים ויהודים שהתחתנו עם בן זוג לא יהודי חוזרים להכות שורשים ולשוב למסורת דווקא ביורק.
הקהילה היהודית שצומחת ביורק:
בן ריץ', ראש הקהילה היהודית ליברלית בעיר, סיפר לאתר הבריטי "הגארדיאן" על גיבוש הקהילה החדשה. "אנחנו אומרים לאנשים שאנחנו לא מעוניינים בביולוגיה שלהם, אלא בסיפור שלהם, בערכים והחוויות". בקיץ 2013 הוא ומשפחתו בחרו לעבור מצפון לונדון ליורק כ"בחירה של סגנון חיים, אבל רצינו שתהיה סביבנו קהילה".

משפחה יהודית ביורק, בריטניה
צילום: מתוך עמוד היוטיוב של RedBrickPictures
כך ריץ' יצא במסע לגיבוש הקהילה מחדש, וגילה למשל שבית הכנסת שפעל בעיר נסגר ב-1975, ושבמפקד אוכלוסין מ-2011 כ-165 תושבים הזדהו כיהודים. הקהילה כיום מונה כ-60 אנשים שבאים לפעילויות השונות שריץ' מארגן. "זו לא קהילה יהודית טיפוסית, כולנו מתרבויות ורקעים שונים. כל פעם מישהו נוסף נחשף בעיר כיהודי ומצטרף. יש לנו חוקים אך הם גמישים, ואנחנו פועלים לפי ערכי יהדות, שוויון, שיח בין דתי ומחשיבים את עצמנו לחברים של ישראל".
בתוך כך הקהילה היהודית בבריטניה ממשיכה להצטמצם, כאשר במחצית השנייה של המאה האחרונה הקהילה הצטמצמה בכשליש. המגמות שהתחזקו בקרב היהודים זו היהדות החילונית ומנגד גם זו האורתודוקסית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg