סקר: הפלסטינים נגד אבו מאזן, בעד מאבק מזויין ומיואשים
הפלסטינים תומכים ב'אינתיפאדת הסכינים', לא מאמינים שמדינה פלסטינית אכן תקום, חוששים לגורל אל אקצא וחושבים שדאעש לא מייצג את האיסאלם האמיתי. סקר מקיף בקרב הציבור הפלסטיני מעלה נתונים מעניינים, וצריך לעורר דאגה אצל אבו מאזן
המרכז הפלסטיני למדיניות ומחקר (PSR) ערך סקר נרחב בגדה המערבית וברצועת עזה בקרב 1,270 פלסטינים בוגרים, בו נשאלו על כלל העניינים הנוגעים לחייהם ועל היחסים עם ישראל, וחלק מהתוצאות מפתיעות למדי. הסקר נערך ב-10-12 לדצמבר כאשר אחוז גדול מהמשיבים הם "דור אוסלו" - בני 18-22 שנולדו לאחר חתימת ההסכם.עוד כותרות ב-nrg:
- הרצוג מגן על הנשיא: "לערוץ 20 נגמרה הבושה"
- המורה שטען שהותקף בצרפת הודה: המצאתי הכל
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מהסקר עולה ביחס לגל הטרור האחרון כי בעוד 67% תומכים באינתיפאדת הסכינים 73% מתנגדים להשתתפותן של בנות צעירות בתקיפות אלו. 66% מהפלסטינים מאמינים כי אם העימותים הנוכחיים יפתחו לאינתיפאדה כוללת, הדבר ישרת את האינטרסים הלאומיים הפלסטינים יותר מאשר ניהול משא ומתן.

47% מאמינים כי רוב אלו שנורו על ידי כוחות הביטחון הישראליים, לאחר שביצעו פיגועים או ניסו לבצע כאלו, לא באמת ניסו לדקור או לפגוע בדרך אחרת בישראלים ונורו לשווא. לגבי הסיבה לכך שאין השתתפות עממית נרחבת בעימותים, 43% חושבים כי הדבר נובע מחשש של הרשות הפלסטינית מהתרחבות המחאות האלימות או פחד מ"כוחות הכיבוש".
68% מהציבור הפלסטיני תומך בנטישת הסכמי אוסלו, אבל אחוז זהה מאמין כי איומו של אבו מאזן על כך שיבצע מהלך שכזה אינו אמין. מצבו של יו"ר הרשות הפלסטינית באופן כללי לא מזהיר במיוחד. 65% רוצים כי הראיס יתפטר מתפקידו. 30% היו מעדיפים לראות את מרואן ברגותי במקומו ו-21% היו רוצים לראות את איסמעיל הנייה.

במידה והיה אבו מאזן מתמודד מול הנייה ראש בראש על השלטון הוא היה סופג תבוסה קשה. על פי הסקר הנייה היה מקבל 51% בעוד אבו מאזן היה מקבל 41% בלבד. אם זאת מעניין לראות כי ברצועת עזה, בה שולט הנייה, הקרב צמוד כאשר שני המנהיגים מקבלים סביב 48% בעוד בגדה המערבית, בה שולט אבו מאזן, הוא סופג תבוסה מוחצת כאשר הוא מקבל 37% אחוז בלבד מול 53% להנייה. גם בנוגע לרמת שביעות הרצון מביצועיו מצבו של אבו מאזן עגום עם 35% בלבד.
עוד עולה מהסקר כי 64% מהפלסטינים תומכים בהפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל, ו-52% מאמינים כי ישראל תפסיק לבנות בהתנחלויות ותסכים למשא ומתן רציני, במידה והפלסטינים יפסיקו לקיים את התחיבויותיהם מהסכם אוסלו. 70% מהפלסטינים בעד הטלת איסור על הכנסת מוצרים ישראליים לשטחים פלסטיניים, גם אם המשמעות תהיה של צעד דומה מצד ישראל כלפי מוצרים פלסטיניים.
41% מתושבי עזה מעוניינים להגר למדינות אחרות, כאשר המקום המועדף על אלו המבקשים להגר היא אירופה עם 44%, בעיקר לשבדיה וגרמניה, 15% למדינות המפרץ הערביות, 13% מעוניינים להגר לטורקיה, 12% לארה"ב, 4% לקנדה, ו-4% לירדן.
46% תומכים בפירוק הרשות הפלסטינית בהיעדר משא ומתן משמעותי, אך אם זאת 54% מתנגדים לפתרון שתי המדינות לסכסוך עם ישראל. 65% מאמינים כי פתרון שתי המדינות כלל לא מעשי בשל הבנייה בהתנחלויות. 29% תומכים בפתרון של מדינה אחת בה היהודים והערבים נהנים מזכויות שוות.

82% סבור כי שאיפת ישראל בטווח הארוך היא לספח את האדמות שנכבשו ב-67' ולגרש את האוכלוסיה המקומית. לגבי השאיפות לטווח ארוך של הרשות הפלסטינית ענו 26% כי היא צריכה להיות כיבוש כלל שטח ישראל והריגת היהודים הנמצאים בשטחה. הפלסטינים גם חוששים לגורל המסגדים בהר הבית כאשר 51% סוברים שישראל זוממת להרוס אותם ולבנות במקומם בית מקדש.
ביחס לארגון דאעש המשתולל באזור עיראק וסוריה רוב גדול של 88% רואה בהם קבוצה קיצונית שאינה מייצגת את האיסלאם האמיתי. 77% תומכים במלחמה שמנהל המערב בסיוע מדינות ערביות נגד דאעש. ברוח זו מתנגדים 80% לפיגועים שאירעו בפריז אך 41% חוששים כי תהיה להתקפות אלו השפעה שלילית על העניין הפלסטיני.
ערפאת חלילי משכם לא באמת מופתע מהעולה מהסקר. "הצעירים שנולדו אחרי אוסלו, חיו תמיד כישלון מדיני", הוא מספר, "כל שיח ומשא ומתן שבוצע כשהם היו בחיים נגמר בכישלון ולכן הם מאוכזבים ולא מאמינים יותר במשא ומתן. זה ברור שאם אין עתיד כלכלי ומדיני, אז אנשים ובעיקר צעירים יבחרו בדרך אלימה, דרך של אינתיפאדה".
"לצעירים היום אין שום אופק בשום מישור", מחזק את הדברים יוסוף תמימי מחברון, "לא כלכלי, לא חברתי ולא מדיני. כשצעיר מסיים תיכון ואחר כך מסיים אוניברסיטה ואין לו עבודה זה מוביל לתסכול. אפשר לראות את גיל החתונות של הצעירים. לפני אוסלו הגיל הממוצע שצעיר היה מתחתן היה 20 אחרי אוסלו 28. אם אין ביטחון תעסוקתי וכלכלי יש יאוש. מי שאמור לספק את הביטחון הזה זה אבו מאזן, ובמבחן התוצאה הוא לא עשה מספיק בשביל זה", הוא מדגיש את הביקורת כלפי הראיס.
"אבו מאזן הצליח אולי בנושא המדיני, הוא הצליח להוכיח שמדינת ישראל היא סרבנית שלום. הצליח לקבל הכרה פלסטינית באום והצליח לקשור את הנושא הפלסטיני למדינות ערב. אבל מבחינה פנימית הוא נכשל כישלון חרוץ", אומר אחמד מרמאללה, "הוא לא מחובר לעם הפלסטיני. הוא נמצא יותר בירדן מאשר ביריחו, חברון או שכם. העם הפלסטיני מרגיש שהוא מנותק ממנו. הוא אולי שר חוץ טוב אבל הוא לא הנשיא של העם, ולכן הרבה אנשים רוצים שהוא יסיים את תפקידו ומרואן ברגותי, איש של השטח שנלחם למען פלסטין יחליף אותו".
"זה לא נראה שישראל רוצה בפתרון שתי המדינות", מסכם אחמד, "ובאמת ככל שהזמן עובר הפתרון של דתי המדינות והקמת מדינת פלסטין הולך ומתרחק".