האם הנוסח החדש של "חוק המישוש" מייתר אותו?

הדיון שהיה אמור להתקיים בכנסת בנוגע לחוק נדחה בשל ניסיון להגיע להסכמות. במשטרה חוששים שמיתון החוק ירוקן אותו מתוכן

אמרי סדן | 16/12/2015 11:58
תגיות: חוק המישוש,ניסן סלומינסקי
יו"ר ועדת חוק, חוקה ומשפט ח"כ ניסן סלומינסקי, ביטל את הדיון שנקבע היום (ד') בנושא "חוק המישוש", הכינוי לחוק המעניק סמכויות חיפוש נרחבות לשוטרים, שהוצע על רקע גל הטרור האחרון. ל-nrg נודע כי ההחלטה התקבלה בעקבות הניסיון לגבש הסכמה בין המשטרה, נציגי משרד המשפטים וסלומינסקי בנוגע לנוסח הסופי של החוק.

עוד כותרות ב-nrg:
פנייה לוינשטיין: פתח בחקירה נגד סילבן שלום
שקד: "מתנהל נגדי מסע השמצה והסתה"
• כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

כזכור, היועצת המשפטית של ועדת חוקה, עו"ד סיגל קוגוט, הביעה הסתייגות מהצעת החוק, וקראה לאפשר חיפוש גופני רק במקרה שבו יתקיים חשד סביר לביצוע מעשה אלימות או "חשש ממשי" מפני שלו. 
 
צילום: פלאש 90
ביטל את הדיון על החוק. ח''כ סלומינסקי צילום: פלאש 90

במסגרת הצעת החוק המעניקה ביצוע פיגוע טרור. אם תתקבל ההסתייגות ויוגבה הרף לביצוע חיפוש, עשוי החוק לאבד מאפיין חשוב סמכות לחיפוש "לשם שמירה על ביטחון הציבור", יוגדרו מקומות שבהם ניתן יהיה לערוך חיפוש גופני על אדם, וכן יוענקו סמכויות למפקד מחוז במשטרה כך שיוכל להכריז באופן זמני על מקומות שבהם ניתן יהיה לבצע חיפוש. מדובר בהליך חקיקה מהיר שהוגדר כ"עזרה ראשונה" בשל גל הטרור הנוכחי.

במקורו, לא התייחס החוק, שזכה לכינוי "חוק המישוש", לחשש מפני פיגועי טרור. הייעוץ המשפטי לוועדה המליץ לשנות אותו כך שיתיר חיפוש גופני רק בהקשר למצב הביטחוני, ולבחון בשלב מאוחר יותר את החלת סמכות זו גם בהקשר הפלילי.

ברקע לחוק, ניצבת עמדת המשטרה לפיה הסמכות המוענקת לשוטרים כיום לא מאפשרת להם לשמור על ביטחון הציבור. במהלך הזמן התפתח נוהג של "חיפוש בהסכמה" שאינו מעוגן בחוק – נוהג שאושר בפסיקת בית המשפט העליון תחת סייגים שיבטיחו כי אכן מדובר בהסכמה.

המתנגדים לחוק גורסים כי הוא יגרום לפגיעה בפרטיות ולאכיפה מפלה (פרופיילינג) של אנשים בעלי חזות הנתפסת כמרתיעה. בנוסף קיים חשש כי בשל העובדה שהחוק מאפשר חיפוש גופני בלי חשד במקומות מוגדרים – לא ניתן יהיה לבחון את סבירות השימוש בו. בשל כך, המליץ הייעוץ המשפטי לוועדה לשנות את החוק כך שיחול רק על מקומות שהוגדרו על ידי מפקד מחוז ככאלה שיש בהם חשש לביצוע פעילות חבלנית עוינת וזאת למשך זמן מוגבל.

בדיון שהתקיים ב-11 בנובמבר, התייחס ח"כ חיים ילין ממפלגת יש עתיד, חבר ועדת חוקה, לחשש כי החוק יגרום לאפליה: "החקיקה הזו פוגעת בדמוקרטיה. צריך לרכך את הצעת החוק. מי שיפגעו בסוף עלולים להיות האתיופים או בעלי חזות מזרחית", אמר אז.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך