מתווה

נתניהו אישר את מתווה הגז: "הלכנו נגד הקו הפופוליסטי כדי לתרום למדינת ישראל"

ראש הממשלה ושר האנרגיה הגיעו לפארק האקו תעשייתי נאות חובב על מנת לחתום על מתווה הגז שטייניץ: "תם עידן הרגולציה והחלמאות". במקביל הודיעו במחנה הציוני כי יגישו בג"צ נגד המתווה

נעמה אנגל משאלי | 17/12/2015 11:36
תגיות: מתווה הגז,בנימין נתניהו,סעיף 52
לאחר שנים של דיונים ציבוריים, סערות בכנסת ובממשלה, והתפטרותו של הממונה על ההגבלים העסקיים דויד גילה, החל בפארק האקו תעשייתי נאות חובב טקס החתימה על סעיף 52, המאפשר את עקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים, ומאשר באופן סופי את מתווה הגז. האירוע מתקיים באופן סמלי בפארק האקו תעשייתי נאות חובב בו כל המפעלים כבר חוברו לתשתית הגז הטבעי.

נתניהו חתם על ההסכם (צילום: לע"מ):
 
קטעים נוספים


ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא דברים בטקס החתימה על מתווה הגז, והודה בדבריו לשר האנרגיה יובל שטייניץ ולמנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר "שבלעדיהם לא היינו יכולים לדחוף לדבר הזה קדימה", וכן לצוות המשפטנים ואנשי המקצוע שליוו את התהליך. בדבריו ציין שמדינת ישראל תגיע לעשרה מיליון אזרחים עם תל"ג של חצי טריליון דולר, באר שבע תהיה עיר של חצי מיליון תושבים, ולצמצם את הפערים. "בשלושת החזונות הללו אנחנו חייבים לספק גז לאזרחים ולסקטור הפרטי", אמר.
 
צילום: יהודה פרץ
נתניהו בעת החתימה על סעיף 52 בנאות חובב צילום: יהודה פרץ

"לצערי הדיון הפך לדיון פוליטי ופופוליסטי, אבל המתווה חיוני לביטחון של מדינת ישראל.  הגז הזה ניתן לנו במתנה מהקדוש ברוך הוא, מאגרי גז שהופכים אותנו לכוח בינלאומי עם יכולות גדולות מאד והן מתחת לפני האדמה", הוסיף נתניהו. "כדי להוציא היינו צריכים להתגבר על מכשולים רבים, אך אנחנו לא רוצים להישאר עם אסדה אחת או תחנת כוח אחת שיורים עליה. המתווה חשוב לכלכלה, הוא נותן לנו מקור אנרגיה זול ויכולת לפתח הכנסות גדולות מאד למדינת ישראל. זה גם חשוב ליחסי החוץ - מדינות רבות מתעניינות, לא רק יוון וקפריסין אלא גם ירדן, הרשות הפלסטינית, טורקיה ומצרים וכמובן מדינות אירופה. אני הולך לתת גז לתושבי מדינת ישראל".

שר הארגיה והמים, יובל שטייניץ, בירך בנאום שנשא על אישור המתווה. "זהו יום חג למדינת ישראל. אחרי עיכובים של שנים להכריז היום תם עידן הרגולציה והחלמאות מתחיל היום עידן העשייה לטובת מדינת ישראל ואזרחיה, עידן הניצול המהיר הטוב והנכון של משאבי הטבע של מדינת ישראל. לאחר שנים של עיכובים מיותרים ומזיקים, לאחר שישה חודשים של מאבק אדיר, הצלחנו לשים סוף לחלמאות שבו מאגר לוייתן נשאר במעמקי הים. חצינו את כל המכשולים והמהמורות הפוליטיות", אמר שטייניץ והודה לראש הממשלה.

"הוכחנו שאפשר לקדם את המתווה גם מול גלים של ביקורת לגיטימית שגלשו לעיתים להסתה מילולית ולא לגיטימית, גם מול חצאי אמיתות ודיס אינפורמציה. כשרוצים לעשות את הדבר הנכון זה אפשרי", אמר שטייניץ. "אם לא הייתי לוקח אחריות ומגבש את המתווה הייתי מועל בתפקידי כשר האנרגיה", הבהיר  "אולי היה לי קל יותר לפתוח חלק מהעיתונים אבל היה לי קשה יותר להביט במראה. הגז יביא להכנסות עתק של מיליארדי שקלים שילכו לרווחה בריאות וביטחון". 

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש נשא אף הוא דברים בטקס. "מתווה הגז הוא סם חיים לצמיחת התעשייה", אמר. בדבריו עקץ את הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דויד גילה, שפרש בעקבות התנגדותו למתווה, ואמר "צריך למנות את האנשים הנכונים לתפקידים הנכונים ואז מדינת ישראל תפרח".

במקביל לנאומיהם של נתניהו ושטייניץ, הודיעו במפלגת המחנה הציוני כי יגישו בג"ץ נגד המתווה. "נגיש בג"צ על התעלמותו של רה"מ מהמלצות וועדת הכלכלה" והשימוש הציני שהוא עושה בביטחון המדינה שלא למען טובתם, ובוודאי לא למען בטחונם של אזרחי ישראל, כתבו בטוויטר.

לאחר טקס החתימה על מתווה הגז התייחס שטייניץ להגשת העתירות נגד המתווה בבג"ץ, ואמר "איני רוצה להתייחס לעתירות. אני משוכנע שהמתווה נוע-ינוע. אני לא מתרגש מעתירות".

מטה המאבק: "המתווה ישאיר אותנו בלי הגז ובלי הכסף"

לקראת חתימתו של נתניהו בנאות חובב, מסרו במטה למאבק במתווה הגז כי "יום עקיפת הממונה על ההגבלים לצורך העברת מתווה מונופול הגז יזכר לדיראון כיום בו רה"מ ושר הכלכלה נתניהו מרוקן באופן בוטה את החוק כשהוא מפעיל את סעיף 52 (לחוק ההגבלים העסקיים) למרות שאין לכך כל הצדקה מדינית ובטחונית, ותוך הפיכת חובת ההתייעצות עם ועדת כלכלה לבדיחה ולזלזול עמוק בהליך הדמוקרטי".
 

צילום: מרים אלסטר/פלאש 90
הפגנת פעילי המאבק במתווה הגז מול הכנסת בשבוע שעבר צילום: מרים אלסטר/פלאש 90

"בצעד זה משחרר שר הכלכלה נתניהו את טייקוני מונופול הגז מהחובה לעמוד לדין על העבירה שביצעו על חוק ההגבלים העסקיים, עבירה פלילית שדינה מאסר עד 5 שנים. זהו המשך ישיר לתהליך ארוך ועקום של כפיית רצון מונופול הגז לאישור מתווה מסוכן לישראל, למרות התנגדות רוב הציבור לפי כל הסקרים האחרונים", מסרו עוד במטה המאבק.

מתווה מונופול הגז ישאיר אותנו בלי הגז ובלי הכסף, בלי עצמאות אנרגטית ועם מונופול אימתני שאוחז בגרונה של מדינה ישראל. הציבור מבין בחושיו החדים שהמתווה מיטיב עם בעלי ההון על חשבון הציבור, והמאבק יימשך בכל החזיתות ביתר שאת: משפטית, ציבורית וברחובות", סיכמו במטה המאבק.

נתניהו: עדיפות לפיתוח 'לוויתן' בהקדם האפשרי

בשבוע שעבר הגיע נתניהו לועדת הכלכלה כדי להגן על מתווה הגז. מטרת הגעתו של נתניהו לוועדה הייתה אישורו של סעיף 52, המאפשר לעקוף את את סמכות הממונה על ההגבלים, ולאפשר לשתי חברות הגז 'דלק אנרגיה' ו'נובל אנרג'י' להוות מונופול בתחום הגז בישראל, זאת בהינתן הגבלות מסוימות.

 
קטעים נוספים


במהלך הדיון חשף רה"מ מסמך, עליו חתום אל"מ (במיל') ד"ר אורי כהן, עוזר מנכ"ל משרד הביטחון, בו קבע משרד הביטחון כי יש להפעיל בהקדם את שדה הגז 'ליוויתן' וכי מדובר בנושא של ביטחון לאומי, לצד השיקולים הכלכליים. "יש עדיפות מובהקת לפיתוח שדה לוויתן במועד המוקדם האפשרי", אמר נתניהו.

"אבטחת אספקת הגז חיונית לא רק לתפקוד המדינה אלא אפילו להבטחת קיומה הסדיר לאורך זמן. מדינות בעולם המודרני לא יכולות ללכת לחטוב עצים ביער. כל מדיניות התפעול שלנו בנויה על אספקת דלק וגז. אני לא אומר את זה בגלל שהוזמנתי לדיון. אני הולך לשורה התחתונה: להסביר עד כמה אני רואה באספקת הגז יסוד מוסד בביטחון הלאומי שלנו", אמר נתניהו.
 
נתניהו חשף בדבריו כי תחנות כוח במדינה ספגו ירי של טילים בעבר. "אף אחד לא חושב שנכון לרכז את כל תחנות הכוח של המדינה במקום אחד. אגב, המקום הזה ספג ירי מכוון של טילים. והירי הזה עוד ישתכלל. לכווץ הכל לתחנת כוח אחת, זה מסוכן מאד וחוסר אחריות. אותו דבר ביחס לאסדות הגז. זה החלק הפגיע ביותר. זו מטרה שאפשר לפגוע בה. המתווה הזה הוא הדרך היחידה לייצר יתירות של כמה שדות ולא להתכווץ לשדה אחד".

וועדת הכלכלה הצביעה נגד המתווה: "מונופול אימתני"

ביום שני האחרון הצביעו שבעה חברי אופוזיציה, בהם יו"ר וועדת כלכלה איתן כבל מול שישה חברי קואליציה, נגד הפעלת סעיף 52 במתווה הגז. בעמדתו של ח"כ כבל תמכו חברי הכנסת חאג' יחיא, דב חנין, יוסי יונה, איילת נחמיאס ורבין, עיסוואי פריג' וחיים ילין. נגד עמדתו הצביעו ח"כ מיקי זוהר שהחליף את נאווה בוקר, יואב קיש שהחליף את דוד ביטן, אורי מקלב, רועי פולקמן, נורית קורן ויואב בן צור.

 

קטעים נוספים

 
"יש כאן מונופול אימתני כפי שאמר בעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, שמפיל עלויות גבוהות מאוד על הציבור", אמר בדיון חבר הכנסת דב חנין. "המחיר שנשלם יהיה יקר מידי והוא עוד יעלה עם מנגנוני הצמדה בעייתיים. מצד שני אומרים לנו שיש שיקולים מדיניים וביטחוניים שמענו שורה של נימוקים מביכים: בהתחלה אמרו שלמצרים אין גז לכן צריך דחוף הסכם, אחר כך התברר שיש גז אז צריך דחוף הסכם לפני שמצרים תפתח את המאגר, אח"כ מסתבר שמצרים תספיק לפתח את המאגר לפני לוויתן ואחר כך הגיע עניין הבוררות והמצרים מודיעים שאינם מעוניינים לקנות את הגז. עברנו נפתולים מביכים ואחר כך אומרים יש כאן גורמים אחרים, יוון קפריסין טורקיה, כך לא נראה ניתוח מדיני רציני".

למרות שבחתימתו על מתווה הגז, צפוי לכאורה נתניהו לחתום את הסערה סביב המתווה, בפברואר 2016 יתקיים דיון בבג"צ נגד המתווה, כך שכל האפשרויות עדיין פתוחות. ביום שני האחרון הודיע יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג כי אם ראש הממשלה יתעלם מהמלצות ועדת הכלכלה ויחליט להעביר את מתווה הגז תוך שימוש בסעיף 52, תוביל סיעת המחנה הציוני עתירה לבג"ץ נגד המתווה. התבטאות זו באה אחרי ההצבעה שערכה ועדת הכלכלה בנוגע לשאלת מתן הפטור לחברות הגז, קרי, הפעלת סעיף 52 במתווה, בה הרוב התנגד.

הרצוג אמר כי "העתירה תתמקד בנשיאת שם הביטחון לשווא. אם ראש הממשלה יבחר להתעלם ולבטל בגסות את המלצתה של ועדת הכלכלה שקיימה דיונים מעמיקים בהובלת יושב הראש שלה ובהשתתפותם הבולטת של ח"כ יחימוביץ וח"כים נוספים מסיעתנו, לא תיוותר לנו ברירה אלא לפנות לבג"ץ נגד השימוש המעוות בסעיף 52 בחוק ההגבלים, ונגד כבילת ידיהן של ממשלות העתיד בהבטחה מעוותת של הקפאת השינויים הרגולטריים לשנים קדימה".

מתווה הגז מעורר סערה במערכת הפוליטית בחודשים האחרונים, כשבין המתנגדים גם חלק משרי הממשלה, אשר נאלצים להתיישר עם המשמעת הקואליציונית, ולא להתבטא נגד המתווה, אשר לדעת רבים אינו משרת את האינטרסים הישראלים.

בתחילת החודש שעבר התפטר שר הכלכלה אריה דרעי מתפקידו והממשלה אישרה פה אחד את העברת סמכויותיו לראש הממשלה נתניהו. דרעי הבהיר כי סיבת התפטרותו היא התנגדותו להפעלת סעיף 52, לעקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים. "אני מודיע היום על התפטרותי ממשרד הכלכלה. אני עושה זאת בצער, והסיבה היא שלא נמצאה דרך לפתור את הוצאת מתווה הגז לדרך. הודעתי מהיום הראשון במשרד הכלכלה כי לא אחתום על סעיף 52 שמשמעותו עקיפת הממונה על ההגבלים", אמר דרעי. "לא נותרה לי ברירה אלא להתפטר, כי המדינה חייבת לצאת לדרך עם מתווה הגז".

במאי 2015 הודיע הממונה על הגבלים העסקיים דויד גילה, על פרישתו מהתפקיד על רקע נסיגת הממשלה ממתווה שגובש עמו לגבי פירוק מונופול הגז הטבעי. מספר שבועות לאחר מכן הציג שר האנרגיה יובל שטייניץ את מתווה הגז, על פיו יהיה אפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים, ובספטמבר האחרון אושר המתווה בכנסת בתמיכת 59 ח"כים מסיעות הקואליציה וחברי כנסת מישראל ביתנו.



היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך