פרשת הולילנד: אסור לשכוח מיהו הקורבן האמיתי

חמישה בניינים ומגדל מכוער במיוחד הם הדמויות המרכזיות בטרגדיה הירושלמית שנחתמה היום. ולמרות שרה"מ לשעבר הוא הכוכב הבולט של הפרשה, האשמים המרכזיים הם בכלל המושכים בחוטים

אמרי סדן | 29/12/2015 16:53
תגיות: אהוד אולמרט, פרשת הולילנד
"ירושלים של זהב" הוא ביטוי שקיבל משמעויות נוספות אחרי פסק הדין הסופי שניתן היום (ג') בפרשת "הולילנד". יש שיראו בביטוי שבמקורו סימל את היופי של בירת ישראל, תיאור מדוייק של הכוח העיקרי שהניע את העיר בתקופת אולמרט – כסף וזהב.

עוד כותרות ב-nrg:
- הכרעה בעליון: הצחוק של זקן ששלח את אולמרט לכלא
- אחד מעצורי דומא שוחרר: "יצאו מפרופורציה"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בחרתי לפתוח את הטור בעיר ירושלים, משום שאחרי שיכבו האורות, היא תיוותר כגיבורה הטרגית של הפרשה. נכון, פסק הדין זכה לעניין רב בגלל שם אחד: אהוד אולמרט. הוא "הסלב" של סיפור. אולם עם כל החשיבות הטמונה בעובדה שמערכת החוק בישראל יכולה להרשיע את מי שכיהן כראש ממשלה, חשוב לזכור מי הם "הגיבורים" האמיתיים של פרשת הולילנד, ולמצער, מי הם קורבנותיה.
 
צילום: גיל יוחנן
ה''סלב'' של הסיפור. אולמרט בבית המשפט צילום: גיל יוחנן

קבוצת של חמישה בניינים ומגדל אחד מכוער במיוחד הם הדמויות המרכזיות בטרגדיה הירושלמית הזו, הם הפצע השותת שעדיין מדמם על אחד הרכסים היפים של ירושלים. תושבי העיר כבר התרגלו למראה שרשרת המגדלים שהוקמה מעל עמק הצבאים, אולם בתוכם, הם עדיין נוטרים לה טינה כמי שמסמלת את הניוון שאחז בבירת המדינה במהלך כהונתם של הצמד אולמרט ולופוליאנסקי.

בטובתו או שלא בטובתו, אולמרט הוא הכוכב של הפרשה, אולם חשוב לזכור שהמורשעים שקיבלו את העונשים הכבדים ביותר הם שניים "אלמוניים" יחסית – מהנדס העיר לשעבר אורי שטרית ומאיר רבין. זה לא מקרה. השניים מייצגים את התופעה שאפשרה את הולילנד: את המסדרונות, את המאכעריות, את הטפסים והפגישות הסודיות, הלחישות, האירועים והבחישה בקלחת.
 
מרים צחי
הדמויות המרכזיות בטרגדיה. בנייני הולילנד מרים צחי

מי שמחפש להבין מהי שחיתות, מילה שכבר מתחילה להישחק מרוב שימוש, צריך להתמקד בהם ולאו דווקא באולמרט וחבורתו. השניים האלו מייצגים יותר מכל את העוול שנגרם לירושלים, ואולי אף משמשים כאזהרה למי שחושב שהתופעה מוגרה מן העולם.

רבין היה יד ימינו של עד המדינה והפקטור המרכזי בפרשה – שמואל דכנר. דכנר נפטר במהלך המשפט, עובדה שהשפיעה רבות על החלטת בית המשפט העליון. רבין, עליו נגזרו חמש שנות מאסר, היה מעורב בשתי פרשות הקשורות לתיק הולילנד. האחת – מסירת כספי שוחד לאליעזר שמחיוף, ששימש בין היתר כסגן ראש העיר ירושלים, לטובת קידום פרוייקט הולילנד. השני, מעורבות בפרשת קרקעות המלח, במסגרתה תיווך בין יו"ר בנק הפועלים לשעבר, לבין דודו, יעקב אפרתי, שעמד אזר ראש מנהל מקרקעי ישראל.
 
צילום ארכיון: חן גלילי
מידל-מן. מאיר רבין בדיון קודם צילום ארכיון: חן גלילי

מיהו רבין? אדם שידו בכל. הוא מקושר היטב לאחד הגופים שאחרים על קרקעות המדינה, מחובר דרך דכנר לצמרת עיריית ירושלים וגם יודע ליצור קשר עם יו"ר בנק הפועלים לשעבר, מורשע בפלילים בהווה, דני דנקנר. אם מחר תשאלו ברחוב מיהו מאיר רבין, סביר להניח שתקבלו השערות בנוגע לקרבה משפחתית לראש הממשלה המנוח.

שמו יישכח מהלב, ומלבד שורה בוויקיפדיה הוא לא ייזכר כאחד האשמים המרכזיים בפרשת הולילנד. זוהי דרכם של ה"מאכערים" ועוזריהם – הם חומקים מהסיקור התקשורתי. מטבע תפקידם הם משמשים כ"מידל מן", כמתווכים, אנשים ש"רק" מקשרים בין המושחתים ה"אמיתיים".
להפריד עיקר וטפל

דמות מרכזית נוספת בפרשה הוא כאמור מהנדס העיר לשעבר, אורי שטרית, שקיבל את העונש החמור ביותר בפרשה. מאחורי התואר "מהנדס העיר" מסתתרת עוצמה בלתי רגילה הקשורה להליכי התכנון העירוניים ופיתוחה של העיר ירושלים.

אלא שהמונחים "תכנון", "בנייה", "אדריכלות", שרטוטים" לא מצליחים לגרות את עניין הציבור. הכוח הרב של גופים "תכנוניים" במדינת ישראל רק מתחיל לגרד את התודעה הציבורית בשנים האחרונות בעקבות משבר הדיור.

אלו גופים שמתנהלים ללא שקיפות. הם נותרים לא נגישים, ונחשפים לעיני הציבור רק דרך טפסים ומנגנונים ביורוקרטיים. האירוני הוא שבמקרים רבים, הם הגופים בעלי ההשפעה הגדולה ביותר על מרקם החיים של האזרח הבודד.
 

צילום: רענן כהן
ההשפעה הגדולה ביותר. אורי שטרית במהלך דיון קודם צילום: רענן כהן

מבנה מכוער שמצלק את ירושלים צריך לשמש כ"קצה הקרחון" התודעתי של הציבור – ולגרום לו להפסיק להתעסק באשמים "סקסיים" כמו אולמרט, סילבן שלום וינון מגל, ולחפש אחר אלו שהתנהלותם משפיעה באופן העמוק ביותר על אורח חייו.

"על חשיבותו של מהנדס העיר, הסמכות המקצועית המנחה של העירייה בתחום תכנון העיר, ועל תחומי אחריותו הרחבים – אין חולק, ובהתאם מידת האמון שהציבור הרחב נותן בממלא תפקיד מקצועי זה", כך כתב בתמציתיות השופט עוזי פוגלמן בפסק הדין. נכון הוא שעונשו של שטרית קשור גם לעובדה כי נצברו נגדו ראיות משמעותיות יותר משל האחרים. אולם בעונש המאסר הממושך שלו יש משום קריאת כיוון לציבור: שימו לב מהו העיקר ומהו הטפל בתיק הולילנד.

שעות ספורות לאחר מתן פסק הדין כתב ראש העיר ירושלים בעמוד הפייסבוק שלו: "יום עצוב שמראה את החשיבות בשקיפות, החלטות ענייניות ודחיקת שיקולים פוליטיים ואישיים לצד. כולנו משרתי ציבור וכך אנחנו צריכים להתנהג ולהתנהל". לפוסט צורפה תמונה עצובה במיוחד שממחישה את הנזק שגרם פרוייקט הולילנד.

הפוסט של ברקת:
 

יום עצוב שמראה את החשיבות בשקיפות, החלטות ענייניות ודחיקת שיקולים פוליטיים ואישיים לצד. כולנו משרתי ציבור וכך אנחנו צריכים להתנהג ולהתנהל.

Posted by ‎Nir Barkat - ניר ברקת‎ on Tuesday, December 29, 2015


זוהי אולי התגובה החשובה ביותר לתיק הולילנד, משום שהיא יוצאת מפיו של ראש העיר הגדולה בישראל שהייתה נתונה במשך שנים לציפורניהם של מושחתים ושוחרי טובת עצמם. אולמרט עשוי לחזור על תקדים "דרעי" ולשוב לפוליטיקה הישראלית. אולם בטווח הארוך, בעוד עשרות לא רבות משנים, הזיכרון היחיד שיישאר מפרשת הולילנד, הם קבוצת בניינים מכוערים שנבנו בליבה של העיר שכולה זהב.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

אמרי סדן

כתב משפט וירושלים ב-nrg ובמקור ראשון. בעל תואר בספרות עברית

לכל הטורים של אמרי סדן

המומלצים

פייסבוק

כותבים קבועים