מסמך אמריקאי: אסד לא יעזוב לפני מרץ 2017

לוח זמנים פנימי בוושינגטון משרטט תרחיש אופטימי יחסית, שבסופו אסד "יוותר על שלטונו ומקורביו יעזבו": מו"מ בין דמשק לאופוזיציה, הקמת גוף ממשל זמני, עריכת רפורמות, גיוס תרומות, ואז ניסוח חוקה חדשה ובחירות לפרלמנט ולנשיאות באוגוסט 2017

AP | 6/1/2016 11:55
תגיות: ארצות הברית,סוריה,בשאר אסד
הממשל האמריקאי לא סבור שנשיא סוריה בשאר אסד יפרוש מתפקידו לפני מרץ 2017 – חודשיים אחרי סיום כהונתו של הנשיא ברק אובמה – כך לפי מסמך שהגיע לידי סוכנות הידיעות אי-פי. המסמך, לוח זמנים פנימי שהוכן עבור פקידי ממשל אמריקאים ועוסק במשבר בסוריה ובפתרונו, קובע תאריך בלתי ידוע במרץ 2017 שבו אסד "יוותר" על תפקידו כנשיא ומקורביו יעזבו גם הם. מדובר ביותר מחמש שנים אחרי שאובמה קרא לאסד לראשונה לעזוב את הארמון בדמשק.

עוד כותרות ב-nrg:
דיון סוער בכנסת: "הכפרים הערביים הפכו למערב פרוע"
"המבחן של צפון קוריאה – פרומו להסכם עם איראן"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לוח הזמנים הזה מבוסס על תוכנית שזכתה לתמיכה של האו"ם והוצגה בוועידה בינלאומית שכונסה בווינה בנובמבר. סוריה, לפי האסטרטגיה הזאת, תקיים בחירות לנשיא חדש ולפרלמנט באוגוסט 2017, בעוד 19 חודשים. בתקופת הביניים, המדינה תנוהל על ידי ממשל זמני.
 
צילום: EPA
בוושינגטון נחושים שיעזוב, למרות איום דאעש. אסד מתראיין לעיתון רוסי. צילום: EPA

לפי המסמך, התהליך הפוליטי החדש בסוריה אמור להתחיל בחודש הבא. תקופת ביניים של שנה וחצי תחל, כפי שנקבע בתוכנית שאימצה מועצת הביטחון של האו"ם בחודש שעבר. שליח האו"ם לסוריה, סטפאן דה מיסטורה, נקב ב-25 בינואר כתאריך שבו יחלו שיחות שלום בז'נבה בין הממשלה הסורית לבין האופוזיציה. 

לוח הזמנים האמריקאי צופה כי מועצת הביטחון תאשר סופית מסגרת למשא ומתן בין נציגי אסד לבין האופוזיציה, דבר שיוביל להקמה של ועדה ביטחונית באפריל. צעד זה ילווה בחנינה שתוענק לבכירים וחיילים משני הצדדים. אז יוקם גוף ממשל זמני.

במאי, כך לפי התוכנית, יפוזר הפרלמנט הסורי. מועצת הביטחון תכיר ברשות הזמנית החדשה ותקבע את הצעדים הבאים. אלה כוללים רפורמות פוליטיות נרחבות, מינוי של פרלמנט זמני וקיומה של ועידת תורמים בינלאומית שבה יגויסו כספים למימון שיקומה של המדינה השסועה.

ששת החודשים הבאים, מנובמבר 2016 – החודש שבו ייבחר מחליפו של אובמה בבית הלבן – יוקדשו לניסוחה של חוקה חדשה. העם הסורי יצביע על המסמך במשאל עם בינואר 2017. רק אז יוביל התהליך למה שוושינגטון מגדירה השורש לעימות כולו ולצמיחת האיום הקיצוני ברחבי המזרח התיכון ומעבר לו: סיום שלטונו של אסד בסוריה.

במרץ 2017, כך לפי המסמך, "אסד מוותר על הנשיאות; המעגל הקרוב (שלו) עוזב". הממשלה החדשה בסוריה תקבל סמכויות מלאות מהגוף הזמני אחרי בחירות לפרלמנט ולנשיאות באוגוסט 2017.

אינספור מכשולים ניצבים בפני יישום התוכנית הזאת לסיומה של מלחמה בת חמש שנים, שהובילה להריגתם של יותר מרבע מיליון בני אדם, יצרה את משבר הפליטים הקשה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה ואפשרה לארגון "המדינה האיסלאמית" להקים ח'ליפות בשטחיהן של עיראק וסוריה.
 
צילום: AP
בעלות הברית במזרח התיכון ירגישו נבגדות? נשיא ארה''ב אובמה ושר ההגנה קרטר. צילום: AP

אסד סירב בעקביות ובנחישות לוותר על כיסאו חרף "האיום הטרוריסטי" על ארצו, כפי שהוא מכנה את המאבק של המורדים במשטרו. לוח הזמנים לא מספק הסבר מדויק על האופן שבו אסד יעזוב או מה יהיה עתידו הצפוי אחר כך.

ידידותיו המרכזיות של אסד, רוסיה ואיראן, התנגדו לכל ניסיון של מדינות אחרות להשפיע על ההנהגה בדמשק וטענו כי ההחלטה צריכה להיות בידיו של העם הסורי. מוסקבה וטהרן עשויות להתנגד להצעה האמריקאית בלוח הזמנים המדובר שלפיה אסד יעזוב שישה חודשים לפני הבחירות. 

יצוין כי האופוזיציה הסורית רוצה בעזיבה מיידית של אסד. המורדים, יחד אם בעלות ברית של ארצות הברית כמו ערב הסעודית, קטאר וטורקיה, עלולים לראות ברעיון האמריקאי בגידה.

ארצות הברית לוקחת בחשבון שיקולים רבים במסגרת הניסיון לשכך את האלימות בסוריה ולקדם כמה מטרות אסטרטגיות. בראש סדר העדיפויות כעת – סילוק "המדינה האיסלאמית" ממעוזיה בצפון סוריה.
בחודשים האחרונים חזרו בהן וושינגטון ובעלות בריתה האירופיות מדרישותיהן מאסד שיעזוב מיידית את תפקידו, לנוכח כיבושיו של דאעש ושינוי סדר העדיפויות, שבראשו כאמור מיגורו של ארגון הטרור.

לוח הזמנים, גם אם הוא רעיוני בלבד, מראה כי דיפלומטים וקובעי מדיניות אמריקאים נחושים לשרטט תוכנית הנוגעת לעזיבתו של אסד, ולא מעוניינים לאפשר לו להחזיק במוסרות השלטון לזמן בלתי מוגבל בגלל החשש מהתפשטות "המדינה האיסלאמית".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק