כניסה לשמורות: גם ביישובים הסמוכים ישלמו
רשות הטבע והגנים הורתה על ביטול הכניסה חינם לשמורות הטבע לתושבי היישובים הסמוכים, כפי שהיה נהוג עד עכשיו, ועוררה כעס: "הבנות של למעלה משלושים שנה"
לאחר עשרות שנים שבהם תושבים ביישובים סמוכים לשמורות רשות הטבע והגנים נהנו מכניסה חינם החליטה הרשות לבטל את ההסדרים ולחייב אותם בתשלום על כניסה לשמורה הסמוכה לבתיהם. בין היישובים שיפגעו מהמהלך הם קצרין, מטולה, קיסריה, אור עקיבא ועוד.עוד כותרות ב-nrg:
- שירות נטפליקס עלה בישראל - בערבית
- המשטרה: היורה הנמלט רצח את נהג המונית
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ברשות שמורות הטבע והגנים הסבירו כי לא היו יכולים עוד להמשיך בהטבה לתושבים וזאת לאחר שמבקר המדינה ביקר את הנוהל שהפך לעובדה. לדברי גורמים ברשות ראשי המועצות עודכנו מראש לגבי המהלך ולא הופתעו.

מבקר המדינה מתח ביקורת. בריכת המשושים
צילום: חמד אלמקת

הסכם של כבוד. הזוויתן
צילום: עינת אנקר
דימה אפרצ'ב ראש מועצת קצרין מציג תמונת מצב שונה ומזהיר כי לא יעבור על ההחלטה הזו בשתיקה. "אם הם רוצים לנתק מערכת יחסים מיוחדת כל כך בין יישוב לבין הטבע אני לא אקבל את זה ואלחם על זה בכל האמצעים שעומדים לרשותי. יהיו להחלטה שלהם משמעויות ולא נקבל החלטה שרירותית ללא הידברות וללא כל נסיון לחפש פתרון. על זה תהיה כאן מלחמה", אומר אפרצ'ב הנזעם.
לדבריו במשך יותר משלושים שנה נהנו התושבים החיים בלב שתי שמורות טבע, שמורת המשושים והזוויתן, מכניסה חינם לשמורות בהסכם ברור כי לחיים בלב טבע ביישוב שאינו מגודר יש מחיר כמו נזקים גדולים שמסבים חיות הבר לתשתיות ביישוב ולסביבה ומנגד התושבים נהנים מהטבע הסמוך לביתם ללא תשלום.
כעת, משהחליטה רשות הגנים והטבע לבטל את ההסדר, הרי שמבחינת קצרין לפחות הכפפות הוסרו והם ידרשו פיצוי על כל נזק שייגרם לעיר מעתה. "מעכשיו בכל תוכניות פיתוח בכל ועדה שהם יבואו ויבקשו שאתמוך בבקשה שלהם אני אתנגד ואני אתבע אותם על חזירי הבר והתנים שנכנסים ליישוב. אני יושב בין שמורות המשושים לזויתן ומעולם לא התלוננתי על כל הנזקים כי הבנתי שאני חי בתוך שמורות טבע ויש הסכם של כבוד בינינו לבין הרשות אבל זה לא יכול ליהיות חד צדדי".
בעוד יישובי המועצה האזורית רמת הגולן שנהנית מכניסה חינם בשל הסדר סביב פינוי האשפה בשמורות הם מגודרים ולא סובלים מחיות הבר שפולשות ליישובים משמורות הטבע הרי שקצרין אינה מגודרת כלל. "היופי בטנגו שזה ריקוד זוגי אבל הוא זקוק ל-2 רקדנים. אם הם החליטו ככה אז אדרוש מהם לתקצב את גידור היישוב ולמנוע מחיות בר להכנס פנימה ולעשות נזק לציבור ואז אהיה מוכן שהתושבים שלי ישלמו על הכניסות לשמורה הסמוכה", הוסיף אפרצ'ב. לדבריו, ברשות הטבע והגנים לא עדכנו על המהלך בהידברות זולת מכתב שנשלח אל משרדו. "זה פשוט מגוחך התנהגות שכזו אחרי הבנות של למעלה משלושים שנה".

''תהיה כאן מלחמה''. ראש מועצת קצרין דימי אפרצ'ב
גם תושבי המושבה מטולה בגבול הצפון ייפגעו מההחלטה. שמורת נחל עיון, 'התנור', נמצאת בתוך תחומי המושבה והתושבים שנהגו להכנס לשמורה בטיולי השבת לא יוכלו להכנס יותר ללא שישלמו מחיר מלא שעומד על 30 שקלים לאדם: "מאז שאני זוכר את עצמי אנחנו נהנים מההסדר של כניסה ללא תשלום וזו אחת מההטבות של שמורה שנמצאת בתוך שטח היישוב וזו פגיעה חמורה", אומר ליאור בז, תיירן במושבה.
הוא מספר כי "הילדים בגנים ובבתי הספר עושים בשמורה עבודות שימור ותמוה מאוד המהלך הזה, אפשר לחשוב כמה כבר כסף הם ירוויחו אם יחייבו אותנו לשלם בכניסה. זה לא לעניין. הם נהנים מפעולות שהמועצה עושה ועבודות תחזוקה ואנחנו מעודדים אנשים להגיע ולטייל וזה לא הגיוני שאם יש להם גרעון אנחנו אלה שנכסה אותו".
דוד אזולאי ראש המועצה המקומית מטולה תולה את האשמה במהלך של רשות הטבע והגנים בעיריית קריית שמונה שדרשה כניסה חינם לתושביה לשמורות באיזור בדומה לזכות ממנה נהנים תושבי המועצה האזורית גליל עליון ומטולה.
"תושבי קריית שמונה הגישו תלונה למבקר המדינה למה 'גליל עליון כן ואנחנו לא'", אומר אזולאי, "וברשות הטבע והגנים הסבירו כי בגלל שגליל עליון מפנים אשפה אז הם מקבלים. אני מעריך שהם לא יפגעו בנו בסוף כי נגיע להסכם אבל היועץ המשפטי שלנו מעמיד קשיים על ההסכם שהם שלחו לנו כי אני רוצה הסכם שיגן גם עליי כרשות".

רצו גם. קריית שמונה
נתי שוחט פלאש 90
לדברי אזולאי אם עד היום פינתה המועצה המקומית את האשפה מהשמורה ללא תשלום וקיבלה היתרי כניסה לתושבים ללא תשלום הרי שכעת הוא יביא להסדר דומה שבו יוסכם בחוזה כי שירותי האשפה יינתנו תמורת כניסה לתושבים. בקצרין לעומת זאת שאינם אחראים על פינוי האשפה בשמורות לא יוכלו לגבש הסכם דומה.
גם במועצה האזורית חוף הכרמל נהנים התושבים מהסדר הכניסה לשמורת קיסריה בתחומי המועצה. "קיבלנו בימים האחרונים את ההסכם והוא נמצא כרגע אצל המחלקה המשפטית שלנו ואנחנו לומדים אותו", אמר אבי ברומברג, דובר המועצה האזורית.
ברשות הטבע והגנים מסבירים הערב בתגובה כי "לרשות הטבע והגנים אין סמכות לתת הנחות שאינן מעוגנות בחוק או בתקנות אגרות הכניסה. בימים אלה מבצעת הרשות בחינה של כלל ההסכמים וההנחות הניתנים לתושבים באזורים בהם ישנה כניסה חינם או בתשלום מופחת לגנים לאומיים ולשמורות טבע".
"חשוב לציין כי בפני הרשות המקומית פתוחה האפשרות לסבסד את אגרות הכניסה עבור תושביה המבקרים בגן או בשמורה באופן מלא או חלקי. בהתאם לכך, בימים אלה נחתמים הסכמים מול הרשויות והמועצות המעוניינות לסבסד את אגרת הכניסה לגנים ולשמורות עבור תושביהן".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg