מנהל מוזיאון אושוויץ: מודאג משנאת הזרים באירופה
לדברי פיוטר ציווינסקי, התגברות האנטישמיות נובעת משילוב של חוסר חינוך מספק ושיח הפוליטי הגולש למקומות קיצוניים – וגם לתקשורת יש חלק בזה. "התחזקות הימין הקיצוני החלה עוד לפני המשבר בסוריה וגל ההגירה לאירופה". ויש לו גם סיבה לאופטימיות
מנהל מוזיאון אושוויץ-בירקנאו, פיוטר ציווינסקי, מודאג. כמו רבים באירופה, גם הוא רואה את התגברות האנטישמיות ואת ההתקפות על יהודים ברחבי היבשת, שלטענתו נובעות משילוב של חוסר חינוך מספק ושיח הפוליטי הגולש למקומות קיצוניים במיוחד. לדבריו, גם כלי התקשורת לא יוצאים נקיים מאשמה.עוד כותרות ב-nrg:
המלצה: להעמיד לדין את מפקד כלא איילון בגין אונס
תשובת הרב לטרור: חלוקה המונית של כיפות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
"התחזקות הימין הקיצוני החלה עוד לפני המשבר בסוריה וגל ההגירה המוסלמי לאירופה", אמר ציווינסקי. "אנו רואים את ההתחזקות הזו של הימין הקיצוני בעיקר באירופה, אבל גם במקומות רבים בעולם: יוון, הונגריה, אוסטריה, צרפת, מדינות סקנדינביה – בכל המדינות האלה הימין הקיצוני החל להתגבר כבר מזמן. משבר הפליטים רק העניק לו רוח גבית. כך בדיוק גם לגבי האנטישמיות. זו בעיה שמתחילה קודם כל בחינוך".

''השיח הפוליטי מנותק מהמציאות ונגרר למקומות קיצוניים''. שער הכניסה לאושוויץ-בירקנאו.
צילום: angelo celedon, מתוך ויקיפדיה
לדברי מנהל המוזיאון, "החינוך האמיתי על השואה החל בעולם רק בשנות השמונים והתשעים, כך שזה עדיין זמן קצר מדי. הבעיה השנייה נעוצה בפוליטיקה. זה בסדר גמור שיש צד פוליטי ימני ושמאלי בכל מדינה, אבל הבעיה היא השיח הבוטה שגורם מיד לעימותים ובעיות.
"כאשר השיח הפוליטי מנותק מהמציאות ונגרר למקומות קיצוניים, זה גורם לבעיות. ובכל זאת, על מנת שאידיאולוגיה של שנאה תהפוך למעשים, יש צורך בשני גורמים נוספים. אחד הוא הסתייגות ממצב מסוים – תסכול, חוסר תקווה שמתחברים לתחושת סכנה. הדבר הנוסף הוא תעמולה ופופוליזם זול. הרבה פעמים אנשים נמשכים לסיסמאות קליטות שנלקחות מעולם לא מציאותי. במצב כזה, היציאה משליטה היא מהירה במיוחד".
לטענת מנהל מוזיאון אושוויץ-בירקנאו, גורם נוסף האחראי לשנאת הזרים, המתבטאת בין היתר באנטישמיות, הוא כלי התקשורת. אם בעבר היה מתפתח דיון רציני ומעמיק סביב נושאים פוליטיים, היום אפילו כותרות גדולות לא מחזיקות מעמד יותר מכמה שעות, דבר שמוביל לדבריו לתגובות אימפולסיביות.
"אין דיאלוג אמיתי ועמוק, אין זמן לחשוב, לנתח בקור רוח ובהגינות את מה שקורה", הוא הסביר. "אנשים תמיד חשים צורך להגיב מיד ובאופן ספונטני. במצב כזה קשה עד כמעט בלתי אפשרי לפתח דעות אחראיות ושקולות יותר, וזה מוביל בתוך זמן קצר לאנטישמיות ושנאת זרים".

שיא של מבקרים באתר. ציווינסקי בטקס לציון 70 שנה לשחרור המחנה.
צילום: Jarosław Praszkiewicz
למרות הפסימיות בדבריו, עובדה אחת מפיחה בלבו של ציווינסקי תקווה לעתיד טוב יותר. ב-2015 נשבר שיא המבקרים באושוויץ-בירקנאו: לא פחות מ-1.72 מיליון מבקרים פקדו את מחנה ההשמדה כדי לראות במו עיניהם את הזוועות שנגרמו בגלל שנאת זרים לפני 70 שנה.
רבים מהמבקרים במחנה היו תלמידים ובני נוער ממדינות רבות בעולם, מה שגורם לציווינסקי להאמין ולקוות כי הדורות הבאים יגדלו להיות סובלניים יותר. "מדינות רבות החלו בשנות התשעים לשלוח תלמידים לאושוויץ-בירקנאו על מנת שיהיו עדים למה שהתרחש שם. כיום, 60%-70% מהמבקרים במחנה הם תלמידים צעירים, ולכן אני מאמין כי המראות שהם חווים כאן יגרמו להם להיות אנשים מבוגרים בעלי מצפון ואחריות גדולים יותר בעתיד".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg