500 שנה אחרי: פלרמו מנציחה את גירוש יהודי סיציליה
למעלה מאלף איש התכנסו לקיום אירועי הנצחה לציון גירוש היהודים מסיציליה בינואר 1493. "בני אנוסים החלו לאמץ את שורשיהם"
לראשונה מאז גירוש היהודים מסיציליה שבאיטליה לפני 523 שנים, ב-12 בינואר 1493, יותר מאלף תושבי פלרמו התאספו אתמול (ד') כדי לקיים יום עיון שכלל שורה של אירועי הנצחה ציבוריים לציון יום השנה לפרק אפל בהיסטוריה של האי סיציליה. אירועי ההנצחה אורגנו על ידי ארגון "שבי ישראל", הארגון הגדול והוותיק בעולם בפעילות עם בני האנוסים באיטליה ובמקומות אחרים בעולם, ובשיתוף ISSE- המכון הסיציליאני למדעי היהדות.עוד כותרות ב-nrg:
תשובת הרב לטרור: חלוקה המונית של כיפות
מנהל מוזיאון אושוויץ: מודאג משנאת הזרים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
האירועים אשר תואמו על ידי הרב פנחס פונטורלו, שליח "שבי ישראל" לדרום איטליה וסיציליה, התקיימו בארכיון ההיסטורי העירוני בפלרמו, שנבנה על חורבות בית הכנסת הגדול של פאלרמו. על פי הרב עובדיה מברטנורא שחי במאה ה-15, בית הכנסת היה הגדול ביותר בעולם בשעתו.

העיר פלרמו הנציחה לראשונה את גירוש היהודים מסיציליה
צילום: סנדרו ריאוטה, באדיבות ארגון שבי ישראל.
"בשנים האחרונות, מספר גדל והולך של בני אנוסים בדרום איטליה ובסיציליה החלו מחדש לאמץ את שורשיהם", אמר מייסד ויו"ר ארגון שבי ישראל, מיכאל פרוינד. "אירועי ההנצחה שהתקיימו בלב פלרמו מדגישים את העובדה שלא הגירוש ולא האינקוויזיציה יכולים לכבות את הניצוץ היהודי", ציין, והוסיף: "אנחנו חייבים להגביר את מאמצינו להגיע לאנוסים באיטליה ובמקומות אחרים. שובם לעם היהודי הוא עדות יוצאת דופן לכוחו של הזיכרון היהודי הקולקטיבי, ומחובתנו ההיסטורית והמוסרית להושיט להם יד ולקבל אותם בחזרה לחיק העם היהודי".
לאחר גירוש היהודים מספרד בשנת 1492 רבים מהם מצאו מקלט בנאפולי, בפגליה, בסיציליה ובקלבריה שבדרום איטליה. ביניהם היה דון יצחק אברבנל, חוקר התורה הידוע, שגם שירת כשר אוצר של מלך ספרד פרדיננד. אולם האינקוויזיציה הקתולית הייתה פעילה גם בדרום איטליה ובמשך שנים, עד המאה ה-17 ומאוד ייתכן שגם לאחר מכן, שרפה צאצאי אנוסים. חרף הרדיפות וההתנכלויות, צאצאי האנוסים באזור נצמדו לזהותם היהודית והעבירו אותה מדור לדור, וכעת צאצאיהם מתחילים לחזור אט אט לשורשיהם היהודים.

ציון יום השנה לגירוש יהודי סיציליה
צילום: סנדרו ריאוטה, באדיבות ארגון שבי ישראל
יש היסטוריונים שטוענים שהיהודים הראשונים הובאו לסיציליה כעבדים על ידי הליגיון הרומי לאחר חורבן בית שני. הקהילה גדלה בהדרגה עם השנים, למרות רדיפות מרובות והוצאות להורג והוציאה מתוכה רבנים ומלומדים רבים. לקראת סוף המאה ה-14, יהודי סיציליה נכלאו בגטאות והתמודדו עם עונשים רבים והוצאות להורג, וכן נכפה עליהם לקבל על עצמם את הנצרות. באותו זמן סיציליה הייתה בשליטת הספרדים ובשנת 1492, בזמן הגירוש הגדול של יהודי ספרד (כולל אלה שחיו בסיציליה), רמת הרדיפות האנטישמיות נגדם הגיעה לשיא.
52 קהילות יהודיות היו מפוזרות ברחבי סיציליה והן כללו לפחות 37,000 נפשות. רבים נמלטו ורבים אחרים אולצו להמיר את דתם ונשארו בביתם, אולם המשיכו להירדף תחת ידיה של האינקוויזיציה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg