חוגגים במליאה: "אל תמהרו להשמיץ את הכנסת"

הכנסת חוגגת 67 שנים להיווסדה ובמליאה התקיים דיון מיוחד לציון האירוע בהשתתפות נשיא המדינה, ראש הממשלה, יו"ר הכנסת ויו"ר האופוזיציה: "זכרו מהי מהות הכנסת, את מקומה ואת תפקידה המכריע בדמוקרטיה הישראלית"

זאב קם | 19/1/2016 16:06
תגיות: כנסת
במליאת הכנסת נערך דיון מיוחד לציון 67 שנים להיווסדו של בית המחוקקים של מדינת ישראל. בדיון לקחו חלק נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה  בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ויו"ר האופוזיציה והמחנה הציוני יצחק (בוז'י) הרצוג.

-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

תחילה עלה לנאום יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ואמר כי "הכנסת ידעה אירועים מכוננים והיסטוריים רבים: ראשי מדינות רבים שהתארחו כאן, הצבעות מכריעות, נאומים דרמטיים ודיונים בלתי נשכחים שהפכו לנקודות ציון חשובות בתולדותינו".

הכנסת חוגגת: (צילום: ערוץ הכנסת)

 
קטעים נוספים

"אך לצד אלה, יש לומר ביושר, שהמקום הזה הנחיל לציבור הישראלי גם לא מעט אכזבות ולא אחת הייתה תחושה שהוא המיט עלינו גם קלון. דווקא משום שאנו מכירים במורכבות זו, ביום זה עלינו לזכור כי הכנסת יקרה, חשובה ונישאה מסך יחידיה החברים בה, שרובם המכריע הם שליחי ציבור מסורים הנאמנים לשליחותם.

הוא פנה לציבור בישראל ואמר: "אל תתנו לעצים להסתיר לכם את היער. אל תתנו להתרחשויות מטרידות, מקוממות או 'צהובות' לכער את התמונה הגדולה. זכרו מהי מהות הכנסת, את מקומה ואת תפקידה המכריע במרקם השלטוני ובדמוקרטיה הישראלית.

"עקבו אחרינו, השמיעו ביקורת, אל תרפו. הכנסת היא ביתכם, וכולנו - כל חברי הכנסת - שליחיכם. אל נא תשפכו את התינוק עם המים, אל תספידו את הכנסת כמוסד שלטוני חיוני ואל תמהרו לזהות תמיד בין חברי כנסת שסרחו או הכזיבו, לבין המקום הנהדר, השוקק והחשוב הזה. אל תתנו למיעוט של נבחרי ציבור, שבהתנהלותו באולם זה או מחוצה לו מבייש בעיקר את עצמו, להוציא דיבת הכנסת רעה". אדשלטיין המשיך ואמר: "אל תמהרו להכליל ולהשמיץ את כנסת ישראל כולה, על פועלה הרב, על עובדיה המסורים ועל חבריה הפעילים.
 
יונתן זינדל
מליאת הכנסת ביום חגה. יונתן זינדל
    
לדבריו, "כמו כולנו, אני שומע את הקולות ואת הלכי הרוח בציבור, המעניקים לנו בעקביות 'ציונים' נמוכים. הדבר מדיר שינה מעיניי, משום שלא מדובר בהסתייגות נקודתית או זמנית מחבר כנסת פלוני או מהתרחשות אלמונית, ואפילו לא רק בכרסום במעמד הכנסת. כנסת נבחרת ומתפזרת, חברי כנסת באים והולכים; אבל הדמוקרטיה הישראלית, רבותי, היא זו שנמצאת היום בסכנה״.

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, בירך גם הוא את הכנסת ביום הולדתה. "חברותי וחברי, חברי הכנסת. אתם היושבים כאן, אתם לא רק שליחי הצבור, אתם גם מנהיגיו. כולנו יודעים היטב כמה מסכנת והרסנית עשויה להיות דינמיקה וחוויה של משחק סכום אפס בין חלקי החברה הישראלית, בין אם מדובר במחלוקת על תקציבים, על אופייה של השבת, או על שרות צבאי או אזרחי".

"גם אם אין בידינו חוקה, דווקא משום שבתנאים אלה אנו מתקשים לחשוב על חוקה, אנו מוכרחים, אתם מוכרחים, לסלול עבורנו את הדרך לשותפות ולהבנה בינינו, בין כלל הקבוצות בחברה הישראלית. לא לעגן אותה בחוק, כי אם לפרש אותה יחד, בעדינות ובכבוד גם אם מתוך אי הסכמה".

"יקירי. על רקע אי אלו תקריות שנקשרו בשמה של הכנסת לאחרונה, אני בוודאי נשמע תמים. אבל אתם ואני יודעים היטב שהשערוריות הללו אינן מתרחשות בלב הבית הזה, כי אם בשוליו הפיסיים והמהותיים... אנא מכם, סללו לנו דרך משותפת, דרך של שותפות".

"על הבסיס החיוני הזה של השותפות, של ההכרה והכבוד ההדדיים, של האחריות המשותפת: המשיכו להיאבק אלה באלה, מאבקים אידאולוגיים, נוקבים, בלתי מתפשרים. על דרך כלכלית, על גבולות וצביון. המחלוקות האידאולוגיות האלה שהן מאבק על דרך ולא מאבק בזכותה של קבוצה זו אחרת להתקיים- אלה הן המחלוקות לשם שמים".
 

צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
נשיא המדינה במליאה צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
  

ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא אף הוא דברים כאשר במהלכם עזבו את המליאה חברי הכנסת הערבים. "הרמה שבאה לידי ביטוי בכנסת הראשונה, השנייה והשלישית, שמעת לעת אני קורא את הפולמוסים ההם, הרמה הזו הייתה גבוהה מאוד. יש לנו לאן לשאוף. יש לנו מה לשפר. דמוקרטיה מחייבת בגרות פוליטית. מצריכה איזונים ובלמים. הדמוקרטיה היא ייצור שמתאפיין בסתירות פנימיות, צריך להתמודד איתם כל הזמן ובמידת האפשר לגבש הסכמה רחבה".

"בפתח המאה ה-21 שוב אנו עדים לאיומים חריפים על הדמוקרטיה. כך קורה בימים אלה שבהם האסלם הקיצוני זוקף את ראשו. ישראל נמצאת בקו החזית של המערכה כמעוז קדמי של העולם הדמוקרטי, אנחנו בלב הסערה. המדינות שלנו ברורה, לשמור על ביטחוננו ולהגיב בעוצמה לכל איום".

"הייתי הבוקר בעתניאל בביקור תנחומים אצל משפחת מאיר. תהום מוסרית עמוקה מבדילה ביננו לבין אויבנו. מכאן אישה שהקדישה את כל זמנה לקיום חיים והצלת חיים, ומכאן רוצח פלשתיני שפל שלא היסס ליטול חיים באכזריות נוראית. הוא ספג מן הסתם את רעל השנאה ליהודים מאז לידתו.

"ההסתה גם מצד ההנהגה הפלשתינית איננה פוסקת. שורש הסכסוך הוא שלילת עצם קיומה של מדינת ישראל והשאיפה למחוק אותה מעל פני האדמה. אני אומר כאן, זו היא תקוות שווא כי נישאר כאן לנצח. איש לא יעקור אותנו מארצנו ואנו נוסיף לבנות אותה ולהגן עליה".
 

צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
ראש הממשלה נואם במליאת הכנסת. צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

יו"ר האופוזיציה, בוז'י הרצוג, נשא אף הוא דברים ביום חגה של הכנסת. "עבודת הכנסת הינה מלאכה מורכבת", אמר הרצוג, "הדורשת התמדה ומחשבה, לצד שיתופי פעולה חוצי סיעות ומגזרים, אך זו מלאכה שסיפוק גדול בצידה. מעשה החקיקה משפיע השפעה מהותית ועמוקה על חיי המדינה, החברה והפרטים המרכיבים אותה".

"תפקידה של הכנסת אינו מתמצה כמובן רק בחקיקת חוקים. למליאת הכנסת ולוועדות הכנסת השונות תפקיד מרכזי ומהותי בפיקוח ובקרה על פעולות הממשלה ומחובתה של הממשלה לספק דין וחשבון לציבור באמצעות הכנסת וכמובן, הכנסת על כל אגפיה וועדותיה היא במה ציבורית לדיון ופולמוס בנושאים המרכזיים של חיינו".
 
"על כל אחת ואחד מאיתנו מוטלת החובה לעמוד איתן נגד הניסיונות והיוזמות להצר ולהגביל את פעולות הכנסת וחבריה ולהחליש את כוחה ויכולתה לבצע את עבודתה – גם אם אין הדבר נוח לבעל תפקיד כלשהו, גם אם בעבודתה גורמת הכנסת לעיכוב בביצוע תכניות משרדי הממשלה. הביקורת על תהליך העבודה של הרשות המבצעת היא הדרך היחידה להבטיח, כי עבודת הממשלה מתבצעת על הצד הטוב ביותר למען הציבור. כי הבית הזה, הוא הריבון והוא המייצג את קשת הדעות, הצרכים והזרמים בחברה הישראלית".

"אל לנו לשכוח, שנבחרות ונבחרי העם, כי נשלחנו לפה מכוח המנדט שנתן לנו הציבור. כולנו  משרתיו של העם וחבים לו דין וחשבון על פעולתנו ומעשינו– יום יום, שעה שעה. זה לב ליבו של ההליך הדמוקרטי. אסור שיהיה תלוי בהרכבה של ממשלה כזו או אחרת או בגודלה. כל אלה משתנים וחולפים. החלשת הכנסת, פגיעה בפעולותיה וביטול סמכויותיה הן סכנה ממשית ומוחשית לדמוקרטיה הישראלית ולעקרון הפרדת הרשויות".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך