המשך יבוא: אף אחד לא צודק בעימות בנט-יעלון

בוויכוח בין שר הביטחון לשר החינוך, האמת נמצאת אי־שם באמצע. ובינתיים דבר אחד בטוח: סיומו של גל הטרור אינו נראה באופק, ופיגוע קשה יכול להפסיק בבת אחת את הדיבורים על דעיכה

מקור ראשון
עמיר רפפורט | 23/1/2016 22:01
תגיות: משה (בוגי) יעלון,נפתלי בנט, איראן
העימות בין שר הביטחון לשר החינוך שעלה לכותרות השבוע, התחיל למעשה מזמן. ראשיתו בתחושת יעלון כי בנט מייעד עצמו לרשת אותו במשרדו, תחושה שמגובה באמירות של בנט על מאווייו לכהן בתפקיד שר הביטחון. שיאו הקודם היה בעיצומו של מבצע 'צוק איתן' סביב השאלה מי הוביל בקבינט את ההחלטה לצאת למבצע נגד המנהרות התת־קרקעיות.

עוד כותרות ב-nrg:
- "רוצח יהודים": פשע שנאה נגד פרופסור אתאיסט בי-ם
- האקזיט של אודי כגן: "משיח" מגיע לטלוויזיה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לפחות השבוע, העימות לא נפל בהפתעה על מערכת הביטחון. כבר ביום שני בלילה הגיעו ידיעות מודיעיניות ללשכת שר הביטחון בקריה בתל־אביב, שדיווחו כי השר בנט עומד להטיל פצצה. ביום שלישי בבוקר, במהלך הרצאתו של בנט בכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי, זה אכן קרה. בגדול, בנט טען שנדרשים רענון וחשיבה חדשה במערכת הביטחון הישראלית.
 
צילום: אבישג שאר ישוב
הפיל פצצה. בנט בכנס INSS צילום: אבישג שאר ישוב

הארטילריה הנגדית של שר הביטחון הייתה מוכנה מראש. אנשים בסביבתו חזרו על הטענה כי החשיבה של בנט ילדותית, ושאמירותיו, כמו הצורך לטפל בגרעין האיראני, לא רציניות. האחרון שזכה למקלחת קרה כל כך מלשכת יעלון היה 'אויב' אחר - האלוף במילואים יוחנן לוקר, שהדו"ח שלו על תקציב מערכת הביטחון הקפיץ את בוגי.

אחד הנושאים שהכי הרתיחו את יעלון בדברים של בנט השבוע, היה הצורך לחשוב מחדש על שליטה של ישראל ברצועת עזה. בנט טען כי החשיבה של צה"ל מול חמאס מאובנת, והביקורת שלו הופנתה גם כלפי הדרג המדיני.

מנגד טענו אנשי יעלון כי רעיונות שהשמיע בנט בעבר כמו כניסה צבאית מסיבית לרצועת עזה, מבצע חדש נוסח 'חומת מגן' או סגר מלא על יהודה ושומרון, הן לא רלוונטיות או שרק יחמירו את המצב. עוד טענו שם כי מערכת הביטחון מנסה לחשוב כל הזמן מחוץ לקופסה, גם בנושא עזה, וכי "השר בנט שומע חלק מן הרעיונות בישיבות הקבינט, ואז מספר עליהם בחוץ כרעיונות מקוריים שלו".

 אז איפה האמת? אי־שם באמצע. מערכת הביטחון אכן נוטה באופן טבעי לחשיבה שמרנית. דוגמה לכך היא העובדה שנדרש אירוע כמו משט ה'מרמרה' כדי להביא לביטול סגר מיותר על הכנסת מוצרי מזון לרצועת עזה.
 
צילום: גדעון מרקוביץ
מערכת הביטחון אכן נוטה לחשיבה שמרנית. שר הביטחון בכנס INSS צילום: גדעון מרקוביץ

עם זאת נערכים לא מעט דיונים על רעיונות חדשים, גם בדרג המדיני. למשל, במטה לביטחון לאומי קיימת כבר כמה שנים תוכנית להקמת נקודת בידוק לספינות פלסטיניות בחופי קפריסין, דבר שעשוי להקל על הסגר הימי מעל רצועת עזה. ואולם מדובר בתוכניות שנידונות בפורומים לא מרכזיים, והסיכוי שלהן להתממש הוא אפסי. הסיבוב הבא בעימות בין יעלון לבנט, כבר נמצא מעבר לפינה.

לפחות לפי התקשורת, ליעלון היה השבוע ויכוח גם מול הרמטכ"ל רב־אלוף גדי איזנקוט. השניים השמיעו אמירות מנוגדות לכאורה בנוגע לסוגיה האיראנית. כלי התקשורת הדגישו את העובדה שלפי איזנקוט יש גם צדדים חיוביים בהסכם הגרעין עם איראן, וכי בעיניו האויב המרכזי של ישראל כיום הוא חיזבאללה. יעלון, לעומת זאת, הצביע על איראן כשטן העיקרי.

הפרשנים במשרד הביטחון נכנסו גם במקרה זה לפעולה, והסבירו כי למעשה אין מחלוקת. לטענתם, מבחינת יעלון חיזבאללה הוא זרוע איראנית לכל דבר, ולכן השטן הגדול נמצא בטהרן ולא בביירות. הצדדים החיוביים בהתפתחויות בטהרן שעליהם דיבר איזנקוט קשורים למאבק המשותף של המערב ושל האיראנים מול דאעש, ולא להסכם הגרעין. משכנע? ככה ככה.
רשימת קניות איראנית

בזמן שהצמרת הישראלית עסקה בדיבורים, הצמרת האיראנית עשתה השבוע היסטוריה עם הסרת הסנקציות בהתאם לדו"ח סוכנות האנרגיה של האו"ם שאישר כי האיראנים עומדים בכל סעיפי ההסכם.

הסרת הסנקציות הייתה צפויה, ועד כה האיראנים מתנהגים בדיוק על פי המצופה מהם. במערכת הביטחון צפו מראש כי האיראנים יכבדו את סעיפי ההסכם, ללא התחכמויות. הבעיה היא מה יקרה בעוד שנתיים־שלוש, כאשר יתחילו לחתור אל פצצת הגרעין בדרכים עקלקלות.
 

צילום: EPA
מירוץ החימוש הוא התפתחות חמורה. מוגריני וזריף מודיעים על הסרת הסנקציות מעל איראן צילום: EPA

בינתיים פותחים האיראנים במהלך דרמטי נוסף: חיזוק משמעותי של הכוח הצבאי שלהם. בשלב הראשון סיכמו האיראנים על רכש מערכת הגנה רוסית נגד מטוסים מסוג 300־S, שתגיע בקרוב. בישראל העריכו השבוע כי רשימת הקניות של האיראנים כוללת מוצרים צבאיים בסכום אדיר של 21 מיליארד דולר, שיגיעו ברובם מכספים איראניים שהיו מוקפאים בבנקים בחו"ל בתקופת הסנקציות.

רשימת הקניות תקיף את כל הזרועות - טנקי 72־T, מטוסי 'סוחוי' מתקדמים, וכנראה גם טילי חוף־ים מסוג 'יאחונט'. במקביל מגששים האיראנים אצל הצרפתים שעלולים למכור להם מטוסי קרב מסוג 'רפאל', שהסעודים כבר מתכוונים להצטייד בהם.

סעודיה הודיעה השבוע, לא במקרה, כי גם היא תשאף לפצצת גרעין משלה במוקדם או במאוחר. מרוץ החימוש האדיר שנפתח השבוע הוא ההתפתחות החמורה ביותר שצפויה במזרח התיכון בחומש הקרוב, בנוסף להתפשטות 'המדינה האסלאמית'.

שמן למדורה

בינתיים ביהודה ושומרון נמשכים הפיגועים, ובמערכת הביטחון מתחזק הוויכוח אם גל הטרור שהחל בסתיו האחרון נמצא בדעיכה או לא. מבחינה כמותית מספר הפיגועים קטן, ובמערכת הביטחון מודים כי הרשות הפלסטינית פועלת כדי לצמצם את היקפם ולרסן את ההסתה. מצד שני התוצאות קשות, כמו ברצח דפנה מאיר ז"ל ביישוב עתניאל ליד חברון, שנחשבת בירת הטרור של החודשים האחרונים.

הפיגועים שהיו השבוע בעתניאל ובתקוע תואמים את פרופיל המפגעים בגל הטרור האחרון, כפי ששורטט בשב"כ: על פי רוב קטינים שיוצאים לפגע ביהודים על דעת עצמם על רקע ההסתה, וללא תשתית ארגונית כלשהי.

המחבל שביצע את הרצח בעתניאל היה נער בן 16 מיישוב סמוך, שזמן קצר קודם לכן רב עם אבא שלו. נראה שבני כפרו מיהרו להסגיר אותו ואפשרו את מעצרו המהיר. דבר אחד בטוח: סיומו של גל הטרור אינו נראה באופק, ופיגוע קשה נוסף יכול להפסיק בבת אחת את הדיבורים על דעיכת גל הטרור הנוכחי.

בזמן שתשומת הלב נתונה ברובה לאזור חברון חשף השבוע שירות הביטחון הכללי את הקשר הישיר בין המחבלים באיו"ש לבין חיזבאללה, על רקע גילוי חוליה שקיבלה הדרכה ומימון ישיר מידי בנו של מנהיג הארגון, חסן נסראללה. היחידה בחיזבאללה שתפקידה להפעיל טרור ביהודה ושומרון ובתחומי הקו הירוק נקראה בעבר 1800, וכיום היא מכונה 133. זוהי יחידה רדומה בדרך כלל. כפי הנראה הפעילות שלה הומרצה בזמן האחרון, על רקע ניסיונות חיזבאללה לשפוך שמן למדורת גל הפיגועים בישראל.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

עמיר רפפורט

עורך ומו"ל Israel defense, הפרשן הצבאי של nrg, בין מגישי "רצועת הביטחון" בגל"צ

לכל הטורים של עמיר רפפורט

המומלצים

פייסבוק

כותבים קבועים