הערכה בצה"ל: 15% מערביי ישראל תומכים בדאעש
עד כה התמקד "המדינה האיסלאמית" בפגיעה במדינות המערב, אך בצה"ל חוששים מפיגועים שיצאו מסיני או מממשולש הגבולות במשולש עם סוריה וירדן. איראן ממשיכה לתמוך בחיזבאללה, אך לא נראה כי הוא יקדם עימות באופן יזום
בצה"ל סבורים כי האירועים המרכזיים שבהם עסקו גורמי הביטחון בישראל בסוף 2015 יישארו על סדר היום גם בחודשים הקרובים: המעורבות הרוסית בסוריה, יישומו של הסכם הגרעין עם איראן, "המדינה האיסלאמית" (דעאש), השינויים המתרחשים בערב הסעודית, וגם המתיחות בזירה הפלסטינית.עוד כותרות ב-nrg:
הקור יתגבר: סכנת החלקה בכבישים וחשש משיטפונות
הפנטגון: הצבא יישאר באפגניסטן עוד שנים רבות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בצה"ל חוששים חוששים כי הפעילות של "המדינה האיסלאמית" צוברת תאוצה לא רק ברחבי אירופה, אלא גם בישראל, וכי 15% מערביי ישראל תומכים ברעיונותיו. נשאת מלחם, שביצע את הפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב, שאב כנראה השראה מסרטונים רבים שבהם צפה באינטרנט, אף על פי שלא יצר קשר עם גורמים מהארגון או קיבל מימון ונשק מאנשי דעאש. חשש עיקרי נוסף בצבא הוא מג'יהאדיסטים בסיני המזוהים עם דאעש, וכן גם מפעילי "שוהדא אל- ירמוכ" שנשבעו לפני שבועות אמונים לארגון הטרור ונמצאים במשולש הגבולות סוריה-ירדן-ישראל.

שאב השראה מסרטונים ברשת. הבית שבו הסתתר נשאת מלחם בערערה.
צילום: מישל דוט קום
באשר לנעשה בחזית הצפונית, בישראל מעריכים כי המעורבות של רוסיה במלחמת האזרחים בסוריה דווקא מחזקת את הקשר בין מוסקבה לוושינגטון. זאת לנוכח האינטרסים המשותפים של שתי המדינות, שעשויים להתחזק עוד יותר ככל שיגברו ההישגים בלחימה נגד דאעש. על פי ההערכות, הפלת המטוס הרוסי בסיני באוקטובר ומתקפת הטרור בפריז בנובמבר לא תוכננו "ברגע האחרון", אלא המחבלים נערכו לכך מראש.
בצה"ל נערכים בעיקר לאירועי טרור בגבולות וכן למלחמה שעלולה לפרוץ, אך לא באופם יזום, כי אם בעקבות תקרית מקומית שתוביל להסלמה. לדוגמה, הפעלת המטען באזור הר דב נגד סיור צה"ל לפני כשלושה שבועות. אם היו כמה נפגעים או תגובה ישראלית חריפה יותר, ייתכן שתקרית זו הייתה מובילה לעימות נרחב יותר.
בחזית רמת הגולן, גורמים איראניים מקדמים פיגועים נגד ישראל, והמשטר החוגג את הסכם הגרעין נערך להגביר את התמיכה בחיזבאללה ובחמאס, ומתוך כך את מעורבותו נגד בישראל באמצעות שליחים. ככל שההתאוששות מהסנקציות תהיה איטית יותר, כך גם תיפגע יכולת הסיוע לאזור. הסכם הגרעין לא מתייחס להתערבות של איראן בטרור נגד ישראל למורת רוחו של הדרג המדיני, שסבור – כמו הדרג הצבאי – שניתן היה להגיע להסכם טוב יותר.

חשש מניסיונות לפגע בישראל. פעילי דאעש משתלטים על עמדה בחצי האי סיני, ב-2015.
צילום: AFP
חיזבאללה מאבד מכוחו בקרבות בסוריה, אך חימוש מתקדם שמגיע לארגון עדיין מופנה לעימות עתידי מול ישראל. למרות דיווחים בשבועות האחרונים, בישראל לא זיהו העברת אמל"ח ישירה בין רוסיה לארגון הטרור השיעי, ועל פי ההערכות, במשטר פוטין לא מעוניינים כי נשק רוסי יגיע לידי נסראללה ואנשיו. אירוע מקומי יכול להוביל את ישראל לעימות נגד חיזבאללה, אך נראה כי בלבנון לא יפעלו לקדם עימות כזה בצורה יזומה.
ברצועת עזה, גורמים איראניים מנסים לחזק את הקשרים עם חמאס, שמצוי עוד בעיצומה של מחלוקת: בדרג הצבאי של חמאס חפצים בקשר עם איראן ובסיוע, אך מנגד, בדרג המדיני, מעדיפים ליצור קשר דווקא עם גורמים מתונים יותר דוגמת ערב הסעודית. כשנה וחצי אחרי "צוק איתן" מנסים בארגון הטרור לקדם פיתוח רקטות וחפירה של מנהרות, שככל הנראה גם חצו כבר לשטח ישראל. במערכת הביטחון סבורים כי על אף שיש שיפור יחסי במצב הביטחוני, עדיין עלול העימות הבא להיות מורכב מאוד, בעיקר בשל יכולות האש הקיימות גם בלבנון וגם ברצועת עזה.
במערכת הביטחון סבורים עוד כי טרור היחידים ימשיך גם הוא להעסיק את אמ"ן ואת השב"כ גם בשנת 2016, על אף הירידה במספר הפיגועים בשבועות האחרונים. ללא התערבות מרגיעה של גורמים מרסנים, כמו המשך מתן אישורי עבודה למאה אלף פלסטינים ושיתוף פעולה עם הרשות הפלסטינית, יש סבירות גבוהה להסלמה נוספת ביהודה ושומרון.
בעיה מרכזית היא כי חלק לא מבוטל מהמחבלים בפיגועים של גל הטרור הנוכחי, עוד לפני שיצאו לפגע, כתבו על כך ברשתות חברתיות. כפי שאמר בשבוע שעבר הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, בכנס INSS בתל אביב, במערכת הביטחון עוד לא הצליחו לספק אף לא התרעה אחת על פיגוע, וזאת למרות המסרים הרבים שהותירו מחבלים, והתגלו רק בדיעבד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg