הבוקר: תרגיל התגוננות בכל בתי הספר
ב-10:05 תישמע בכל רחבי הארץ אזעקה, שתיתן את האות לתחילתו של התרגיל - זה יתמקד השנה בתרחיש של ירי טילים בהפסקה. בניגוד לשנים הקודמות, אזעקה תופעל גם ביישובי עוטף עזה, חרף אזהרות הורים: "אקבל מחר ילד שבור, שעבר את הטראומה מחדש"
משרד החינוך ופיקוד העורף יקיימו היום (ב') תרגיל התגוננות ארצי בכל בתי הספר בין השעות 12:00-10:00. בשעה 10:05 תישמע בכל רחבי הארץ אזעקה, שתיתן את האות לתחילת התרגיל. השנה יתמקד התרגיל בתרחיש של ירי טילים בהפסקה, ובמסגרתו התלמידים יתרגלו ירידה למקלטים וכניסה למרחבים מוגנים.עוד כותרות ב-nrg:
תאונה בין משאית לאוטובוס: 5 הרוגים וכ-10 פצועים
אובמה לפוטין: הַפסיקו להפציץ את המורדים בסוריה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
באיגרת שנשלחה להורים לקראת התרגיל נכתב כי מוכנות גבוהה של מערכת החינוך לחירום "מהווה נדבך חשוב ומשמעותי בהכנת האוכלוסייה ובחוסנה של החברה הישראלית במצבי החירום השונים. ביצוע התרגיל על פי ההנחיות של האגף הבכיר לביטחון במשרד החינוך ועל פי כללי ההתנהגות בחירום, שהוגדרו על ידי פיקוד העורף, יגביר את ביטחונכם ואת ביטחון ילדיכם, ויבטיח את תפקודם המיטבי שיידרש בעת חירום".

''חשוב להבהיר שמדובר בתרגיל, במיוחד על רקע אירועי התקופה''. תרגיל של פיקוד העורף בבית ספר.
צילום ארכיון: יוסי אלוני
עוד הומלץ להורים להרגיע את הילדים מראש ולהסביר להם כי למרות גל הפיגועים, מדובר בתרגול בלבד: "הצלחת התרגיל טמונה בשיתוף הפעולה המלא של ילדיכם ובסיוע שלכם. אנא שוחחו עם ילדיכם על התרגיל, כדי שיבינו ויפנימו את חשיבות ההיערכות בשגרה למצבי חירום. חשוב בתקופה זו להרגיע ולהבהיר שמדובר בתרגיל בלבד, במיוחד על רקע אירועי התקופה".
מטרתו של התרגיל היא להטמיע את הנחיות ההתגוננות לסגל ההוראה ולתלמידים ולהגביר את מוכנותה של מערכת החינוך לירי טילים בזמן הפסקה. שר החינוך נפתלי בנט אמר לקראת התרגיל כי מערכת החינוך "נערכת להגן על ילדינו, כשתרגול ומוכנות הם המפתח בהיערכות לכל מצב חירום. 'ונשמרתם מאד לנפשותיכם', זהו הערך המוביל אותנו, בתקווה שלא נזדקק להשתמש בתרגול בזמן אמת".
במשרד החינוך מדגישים כי היערכות ותרגול בשגרה הם המפתח להתמודדות נכונה בשעת חירום. לאחרונה תרגלו בתי הספר גם כניסה למערכת "למידה מרחוק" באמצעות האינטרנט. מערכת זו נועדה לאפשר שגרת לימודים במצב שבו התלמידים אינם יכולים להגיע לבית הספר לפרק זמן של ימים עד שבועות.
"צריך למצוא נוסחה שלא תגרום לילדים עוד נזק"
במסגרת התרגיל, לראשונה זה כמה שנים תישמע מחר אזעקת "צבע אדום" ביישובי עוטף עזה. בארבע השנים האחרונות, ובייחוד מאז מבצע "צוק איתן" בקיץ 2014, נאבקו המועצות בעוטף עזה יחד עם מרכזי החוסן לגרוע את יישוביהם המתורגלים ממילא מרשימת המקומות שבהם מופעלת אזעקה.
בשנים הקודמות נענה פיקוד העורף לבקשה, אולם השנה, בעקבות עבודות שדרוג שנעשו למערכות ההתרעה מאז "צוק איתן", הוחלט תוך הידברות בין המועצות לבין צה"ל כי ההתרעה תופעל, וזאת לצורך בדיקת המערכות והמוכנות לחירום.

'' יש הכרח בבדיקת תקינות המערכות''. פתיחת שנת הלימודים בעוטף עזה, בספטמבר.
ואולם, חלק מההורים ביישובים הצמודים לגדר הביעו חשש והלינו כי ה"צבע אדום" מעוררת חרדות מיותרות ומסבה נזק נפשי לילדים, רבים מהם עדיין מתאוששים מ"צוק איתן". אלינור ביטון מכפר עזה, אם לשלושה ילדים בכיתות א', ד' ו-ו', אמרה כי היא מבינה את החשיבות שבתרגול, אך יש למצוא דרך שבה הילדים לא ייפגעו.
"הילדים שלי שרוטים מכף רגל עד ראש, והצעיר במיוחד", סיפרה ביטון. "כשהבת הגדולה שלי פתחה בשיחה על התרגיל הקרב, (הבן) הצעיר החוויר באותו רגע, נכנס למגננה, וראיתי את החרדה על הפנים שלו", היא הוסיפה.
לדברי ביטון, "אין ספק שצריך לתרגל, ואסור לנו להיות שאננים ולהדחיק. אבל צריך לזכור שאנחנו מתמודדים עם החוויות מ'צוק איתן' כמעט מדי יום. צריך למצוא נוסחה ווקאלית אחרת שלא תגרום לילדים עוד נזק, כי זו מלחמת קיום". ביטון ציינה כי בשנים עברו נציגה מצוות המורים הייתה נוהגת לכרוז בקולה "צבע אדום – תרגיל". "ניתן לעשות ניסוי צופרים בשעות אחר הצהריים. אם זו הסיבה, אז זה מיותר", היא טענה.
ביטון המשיכה ושיתפה: "כשנשמעת האזעקה, יש שנייה מקפיצת לב שזה להיות או לחדול. מאית השנייה שחולפת עד שמבינים שזה תרגיל היא נוראית. אדם מבוגר יודע לעבד את החוויה, אבל ילד לא תמיד. אם לא יימצא פתרון, אני יודעת שאקבל מחר ילד שבור שעבר את הטראומה הזו מחדש".
במועצות האזוריות הבהירו מנגד כי ההחלטה הנוגעת להתרעה התקבלה לאחר התייעצויות ודיונים בין גורמי המקצוע ברשויות – אנשי חינוך, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ואנשי ביטחון, לבין קציני אוגדת עזה ופיקוד העורף. אלה הגיעו למסקנה כי המסקנה שהשנה יש חשיבות להשמיע את האזעקה.
"בשנה וחצי שחלפו מאז 'צוק איתן' שדרג פיקוד העורף את מערכות ההתרעה, תוך התייחסות לתלונות תושבים בנוגע למקומות בהם לא נשמעה ההתרעה. לכן יש הכרח בבדיקת תקינות המערכות כדי לוודא מוכנותה לשעת אמת", נכתב במכתב שהופץ במועצה האזורית אשכול. זו ספגה את מספר הפצמ"רים הגדול ביותר בקיץ 2014, ומאז נשמעה האזעקה בתחומיה פעמיים. עוד צוין במכתב כי צוותי החינוך הונחו להתכונן לקראת האזעקה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "כחלק מההיערכות לחירום מתקיימים כבכל שנה תרגילים למוכנות העורף, וביניהם תרגילי מוסדות חינוך. מטרת האזעקות הינה לתרגל את כלל התלמידים בכניסה למרחב המוגן הקרוב, וכמו כן לבדוק את כשירות מערכת הצופרים. הפעלת האזעקה ביישובי עוטף עזה במסגרת התרגול מתבצעת בהסכמה ובתיאום מלא עם הרשויות המקומיות".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg