זיכוי ניר סומך: רעידת אדמה משפטית

פסק הדין של השופט סולברג כולל בעיקר עבודת נמלים סיזיפית, שבאמצעותה הפך את הכרעת המחוזי

יהודה יפרח | 18/2/2016 21:06
תגיות: ביהמ"ש העליון
סיכוי גבוה שפסק הדין הזה ייכנס לקריאת החובה של כל מי שלומד משפט פלילי בישראל. גם ללא סולם ריכטר שיגדיר במדויק את עוצמת הרעידה, קשה לא להבחין שהאדמה המשפטית נעה פה אתמול מתחת לרגליים. בכל זאת, לא בכל יום הופכת הרשעה בהריגה עם תג ענישה קשה של 14 שנים מאחורי סורג ובריח לזיכוי גורף ושחרור מיידי של האסיר אחרי שלוש שנים בכלא.

לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
- ההשפלה של הרב הצבאי - האם יש קשר לכיפה?
- קמפיין השתולים היה הצלחה מסחררת
- חשמול לולים ותלישת אשכים: אז למה אני טבעוני?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

תיק מורכב ומסובך בסדר גודל כזה מגיע לפתחו של שופט במהלך הקריירה שלו פעמים בודדות, אם בכלל. פסק הדין של נעם סולברג, שזיכה את השוטר ניר סומך מעברת הריגה, כולל בעיקר עבודת נמלים סיזיפית שנועדה לפענח אירוע קצר ואלים שהתרחש במשך שניות ספורות.
 
צילום: יהודה פרץ
סומך חוזר לביתו. ''המתינות, הסבלנות האינסופית, ההכלה, והניסיונות לעזור בכל מחיר לחבר הילדות שירד מהפסים, עמדו ברקע הזיכוי המהדהד''. צילום: יהודה פרץ

השוטר ניר סומך הגיע לזירה בעקבות שיחת טלפון מאשתו טלי, לאחר שהמאהב הכפייתי בן טל הופיע בביתם ללא התראה מוקדמת. המחלוקת המשפטית הנקודתית עם שופטי המחוזי הייתה אם טל יצא מרכבו חמוש במנעול הגה ארוך מברזל וניסה לתקוף את סומך, או שהשוטר יצא בהתפרצות זעם מרכבו וירה בצעיר כנקמה.

שופטי המחוזי שללו את טענת ההגנה העצמית, ובנו מגדל קלפים שלם מתוך הנחה שטל לא ניסה לתקוף את סומך או אשתו. השופט סולברג קעקע את יסודות הכרעת המחוזי, וקיבל את הטענה שהירי נעשה מתוך הגנה עצמית, וכי כל ששת התנאים המנויים בחוק לחיסיון ההגנה העצמית עמדו לזכותו של המערער.
 
אבל מה שהוביל את החקירה הנוקדנית והמתישה הזו לזיכוי היה סיפור הרקע, שסולברג טרח לפרט בסעיפים יבשים ומצמררים שיכולים להפוך בקלות למקור השראה לדרמת מתח המשודרת לקראת חצות: קלסטרופוביה.

זו התחושה שמתפשטת בגוף כשקוראים את הסיוט שעבר על משפחת סומך. בני הזוג פתחו את ביתם לחבר הילדות בן טל למרות מצוקותיו הנפשיות והקשיים הרגשיים שמהם סבל, ומצאו את עצמם בסרט רע של מרדף כפייתי וחולני. בן התאהב בטלי סומך, התנשק איתה ומאז לא הפסיק לרדוף אחריה בכל דרך, בלילה וביום, במכתבים, בטלפונים ובהודעות, באיומי התאבדות חוזרים ונשנים, בהתפרצויות רגשיות ובהטחת האשמות.

חייהם של בני הזוג סומך הפכו לסיוט. למרות זאת הם השקיעו אנרגיה ומאמצים בניסיון להרגיע את טל, ולסייע לו לשוב לחיים נורמטיביים. למרות שיכולים היו להתלונן במשטרה ולגרור אותו בצווי הרחקה ובהליכים משפטיים, הם בחרו בדרך החמלה – והאפשרות הזו עלתה להם ביוקר. גם כשהמצב הפך בלתי נסבל הם היו מוכנים לשלם מחיר אישי כבד כדי שלא לפגוע בחברם: הם עברו דירה לדרום, החליפו טלפונים ומקום עבודה.

אך כל זה לא עזר. כי כפייתיות, כמחלת נפש חשוכת מרפא כמעט, מחקה לבן טל את כל המציאות והשאירה בראייתו רק דבר אחד – פנטזיה על דמות אישה שבלעדיה אין חייו חיים.

המתינות של סומך, הסבלנות האינסופית שהפגין לאורך כל השנים, ההכלה שלו והניסיונות לעזור בכל מחיר לחבר הילדות שירד מהפסים - כל אלה שעמדו ברקע הזיכוי המהדהד אתמול. הרקע הזה שכנע את השופט סולברג שסומך אינו אדם אלים וחמום מוח שיצא משליטה, אלא מי שנקלע למערבולת בלתי אפשרית, וברגע אחד נאלץ להגן על חייו במחיר קשה מאוד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

יהודה יפרח

.

ראש הדסק המשפטי של nrg ומקור ראשון

לכל הטורים של יהודה יפרח

המומלצים

פייסבוק

כותבים קבועים